I aften sender DR programmet ”Ti Stille, Kvinde” om den tone, som kvindelige debattører blive mødt med. Flere medier har allerede omtalt programmet og vist traileren, og debatten under de artikler understreger blot problemet. Det mener politisk ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen, der specielt har lagt mærke til debatten på jp.dk:
»Et hurtigt kig ned over Jyllands-Postens kommentarfelt viser, hvorfor denne her debat er relevant. For der er skræmmende mange, der reagerer på en udsendelse om trusler og tilsvininger af kvinder ved at sige ”ja, det er klart med den politik, de fører” eller ”de skal ikke være bange for at blive voldtaget, så klamme som de er,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.
»Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan medierne modererer deres debat. Jeg kan bare konstatere, at det ser ud, som om der skal rigtig meget til, før en kommentar bliver fjernet. Man kan da godt genoverveje nogle af dem, der ligger på Jyllands-Posten, og som bifalder vold og voldtægtstrusler, men det er ikke noget, jeg er ekspert i,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Bare du opfører dig ordentligt
Tine Tholander er social media mangager på Jyllands-Posten og derfor ansvarlig for onlinedebatten. Hun forklarer, at lige netop debatsporet under artiklen om de kvindelige debattører har de holdt ekstra øje med:
»Man må sige, at det understøttede pointen med selve artiklen. Vi har slettet mange kommentarer og været inde i debatten og bede folk om at give udtryk for deres holdninger på en ordentlig måde. Generelt er min holdning den, at du må mene, hvad du vil. Men du må ikke opføre dig, som du vil. Altså du har ret til at have de mest usympatiske holdninger, så længe de ikke er på kant med straffeloven, og du ikke er ubehagelig over for hverken kilder, andre debattører eller os,« siger Tine Tholander.
Artiklen på Jyllands-Posten hedder ”Johanne Schmidt-Nielsen fortæller om trusler: "Bid i puden, skat, jeg kommer tørt ind”". Journalisten har forelagt Tine Tholander tre kommentarer, som stadig kan findes under artiklen, for at høre hendes vurdering af dem:
Første eksempel: ”kusseblødnings snak”
Kommentar i debatten:
”Disse latterlige radikaliserede hunkønsvæsner , stjæler folks penge , og udøver negativ indflydelse på folks liv , og tager sig godt betalt for det , og bekæmper mennesker der ikke er enig med dem , og kalder dem for ikke stuerene , og klamme kældermennesker , og nu beklager de sig over , at mennesker ytrer sig negativt og truer dem . Sikke en gang kusseblødnings snak , jeg syntes , at de skulle bruge det de bruger til , at opsuge det månedlige , til at putte i munden i stedet for.”
Tine Tholanders kommentar:
»Jeg går ud fra, det er en smutter. Men hvis han bare havde udeladt de sidste to sætninger, ville den være gået an. Så er vi ude i noget, som ikke er direkte på kant med straffeloven,« siger Tine Tholander.
Andet eksempel: ”Selv ude om det”
Kommentar i debatten:
”Politikere er selv ude om, at de får nedladende bemærkninger.
Min veninde har lige betalt en dummebøde på over 6,000 kr. for at søge turistvisum til Danmark. Udlændingestyrelsen i DK, havde lovet hun fik et Turist visum, men det blev i stedet til en bøde..
Til sammenligning får Negere fra Afrika mange år med gratis ophold i Danmark, og arbejde, hvis de kommer illegalt ind i landet, og råber ASYL. Jeg kender en Neger, der sender over 50,000 kr. til Afrika hvert år, til hans sag er færdigbehandlet i Dk.”
Tine Tholander:
»Det kan du være enig eller uenig i, men det er en holdning, han har ret til at have. Så længe han udtrykker sig på en måde, så ingen føler sig truet, er der ikke noget i vejen med den,« siger Tine Tholander.
Tredje eksempel: "Hun beder jo selv om at få lidt tæsk :-)"
Kommentar i debatten:
”Nu er det godt nok et dårligt eksempel at omtale. Hun beder jo selv om at få lidt tæsk 🙂 Hun har været med i Socialistisk Ungdoms Front og iblandt de terroranholdte, der bl.a. forsøge at afbrænde politiskolen i Brøndby Ligeledes har hun udtalt mens hun har siddet i folketinget:. *Jeg går ikke ind for vold, men jeg synes, at det er helt fint at udføre civil ulydighed og bryde loven, hvis formålet er godt.” (Politiken, 7. juli 2005: I Gleneagles: »Vi ønsker at forhindre topmødet«) og hun er blandt medlemmer i sit parti der offentligt har udtalt at der går ind for væbnet kamp for at de kan få deres vilje. Listen er meget lang.”
Tine Tholanders kommentar:
”Her burde vi i virkeligheden gå ind og spørge, om han mener tæsk i fysisk forstand eller i verbal forstand. Det er enormt svært, men i det her tilfælde ville jeg også have ladet den stå. Så længe han ikke er truende over for hende eller andre, der debatterer,« siger Tine Tholander, der ikke personligt har modereret denne debat.
»Han virker usikker«
Den person, der for lang tid siden skrev til Johanne Schmidt Nielsen ”Bid i puden, skat, jeg kommer tørt ind”, bliver konfronteret i aftenens tv-program. DR har allerede lagt konfrontationen ud, og Johanne Schmidt-Nielsen har set den:
»Jeg synes, han virker ret usikker. Det er klart nok, når der kommer et tv-hold. Jeg tror, han har fået lidt at tænke over. Det er interessant, at han mener, at en voldtægtstrussel er sjov og spas. Det har jeg set i mange andre debatter om det her, at folk synes, det er sjovt. Det er ret vildt. Det siger noget om, at der er lang vej igen,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Præmissen i debatten, og dette her handler så slet ikke om artiklen ovenfor, er forkert. Tænk blot på Ralf Pittelkows udsagn om Journalistisk Venstreparti. Det er ikke, hvad vi journalister stemmer på, der bestemmer opfattelsen, det er vores arbejdsmetoder. En hel del politikere og debattører oplever selve den kritiske tilgang og de kritiske spørgsmål som "venstreorienteret".
"Men den viser, at 30 procent af journalisterne stemmer på Det Radikale Venstre. Jeg er ikke politisk ekspert, men Det Radikale Venstre betragtes vist hverken som kommunister eller socialister.
Hvis du i stedet havde skrevet, at over 80 procent af danske journalister stemmer på et af de nuværende regeringspartier eller Enhedslisten, så havde det været korrekt. "
Word. En af højrefløjens tilbagevendende myter er, at journalister er overvejende venstreorienterede. Dette er ikke (længere) korrekt. Faktum er dog at de er overvejende midterorienterede og humanistiske. Men de er ikke socialister.
Har du et link til den undersøgelse, der viser, at over 80 procent af danske journalister stemmer på kommunister og socialister?
Jeg har fundet denne: https://journalisten.dk/hver-tredje-danske-journalist-ville-stemme-radikalt
Men den viser, at 30 procent af journalisterne stemmer på Det Radikale Venstre. Jeg er ikke politisk ekspert, men Det Radikale Venstre betragtes vist hverken som kommunister eller socialister.
Hvis du i stedet havde skrevet, at over 80 procent af danske journalister stemmer på et af de nuværende regeringspartier eller Enhedslisten, så havde det været korrekt.
Over 80 procent af danske journalister er socialister eller kommunister. Ifølge DFs tal. Den påstand skal du nok underbygge med fakta, Erik Franksen.
Er det Dansk Folkepartis tal? Dansk Folkedans' tal? Eller er det mon Erik Franksens egne tal?