Pressenævnet: I orden at fjerne debatindlæg

Det var ikke censur, at Ingeniøren fjernede flere indlæg fra en debattør på ing.dk, har Pressenævnet afgjort. »Det er rart, at Pressenævnet slår fast, at vi har ret til at moderere webdebatter – selv om det jo egentlig er en åbenlys selvfølge,« siger communityredaktør på Ingeniøren

Det var ikke et brud på de presseetiske regler, at Ingeniøren fjernede indlæg fra en bruger på ing.dk. Det har Pressenævnet fastslået fredag, efter at brugeren klagede over "censur".

»Det er rart, at Pressenævnet slår fast, at vi har ret til at moderere webdebatter – selv om det jo egentlig er en åbenlys selvfølge,« siger communityredaktør på ing.dk Henrik Heide.

Han fortæller, at Ingeniøren fjernede indlæggene, fordi de ikke overholdt de debatregler, der fremgår af sitet. Tonen var ifølge Henrik Heide blevet personlig og injurierende.

»Hvis man ikke overholder god tone eller ikke holder sig til emnet, har vi ret til at slette – og det gør vi,« siger Henrik Heide.

Afvist som "åbenbart grundløs"

Det fremgår af de ”grundlæggende synspunkter” i de presseetiske regler, at det er et brud på god presseskik at hindre berettiget offentliggørelse af informationer ”af væsentlig betydning for offentligheden”. Men det fremgår også, at redaktører har redigeringsretten.

Det var det sidste, Pressenævnet vægtede højest, da sagen blev afvist som ”åbenbart grundløs”.

"Sådan som sagen foreligger oplyst, ses ing.dk ikke at være forpligtet til at omtale konspirationsteorier, tvivl omkring månelandinger eller anden rumforskning, ligesom redaktøren af ing.dk heller ikke ses at have overskredet rammerne for redaktørens ret til at beslutte, hvad man vil bringe på hjemmesiden," lyder det i nævnets afgørelse.

Blokerer sjældent brugere

Ifølge Henrik Heide kan Ingeniørens moderatorer fjerne enkelte indlæg, der er over stregen. I lidt grovere tilfælde bliver alle indlæg fra en bestemt person slettet, og i de mest alvorlige tilfælde blokerer Ingeniøren for IP-adressen. Dermed mister personen helt retten til at blande sig i debatten.

»Vi har ikke blokeret folk på deres IP-adresse, så længe jeg har været her,« tilføjer Henrik Heide, der har arbejdet på Ingeniøren i et år.

Faktisk vil Henrik Heide gå langt for at holde på folk, der ytrer sig i kommentarfeltet hos Ingeniøren.

»Vi har nogle gamle kendinge, der er meget ivrige, og som vi løbende må være efter. Men vi ønsker ikke at udelukke dem, fordi det ofte er mennesker med stor viden og engagement. De bidrager med meget, men det sproglige temperament løber nogle gange af med dem,« siger han.

0 Kommentarer