SoMe-redaktør uenig med Facebook: Trusler skal fjernes

Det er ”helt sort”, at Facebook ifølge lækkede papirer skelner mellem ”sandsynlige” og ”usandsynlige” trusler. Trusler er trusler og skal fjernes, mener Linse Daugaard, Nordjyskes SoMe-redaktør. Nadia Nikolajeva fra TV MIDTVEST opfordrer Facebook til at droppe lukketheden

Søndag bragte den britiske avis The Guardian lækkede dokumenter, der afslører Facebooks regler for moderation af kontroversielt indhold. The Guardian har set mere end 100 forskellige interne papirer, der giver et unikt indblik i Facebooks hidtil hemmelige retningslinjer for indhold, der omhandler trusler, sex, vold, terrorisme og racisme.

For eksempel skelner Facebook ifølge papirerne mellem ”sandsynlige” og ”usandsynlige” trusler.

Det betyder, at det ikke er tilladt at skrive:

”Jeg smadrer Facebooks kontor i Dublin” eller ”alle fremmede burde smides i gaskamre”.

Men man må gerne skrive ”fuck af og dø”, ”jeg håber nogen slår dig ihjel” eller ”hvis du ikke holder din kæft bitch, må jeg skære din tunge ud”.

Den slags trusler er ifølge manualen nemlig kun udtryk for et følelsesmæssigt udbrud. Ikke trusler, der må formodes at blive ført ud i livet.

”Det er helt sort i min verden”

Linse Daugaard, redaktør for sociale medier hos Nordjyske Medier, mener, Facebook blåstempler et uheldigt skred i debatkulturen.

”Det er rigtigt, at man siger nogle grimmere ting online, end man gør face-to-face. Men det synes jeg ikke, man skal acceptere. Det gør vi i hvert fald ikke. En hård tone i debatten kan betyde, at nogle afholder sig fra at blande sig, og det kan give et demokratisk underskud,” siger han.

Han er overrasket over Facebooks skelnen mellem ”sandsynlige” og ”usandsynlige” trusler.

”Det er helt sort i min verden,” siger han og fortsætter:

”Alle den slags trusler ville jeg fjerne. Man kan ikke have et debatforum, hvor folk truer hinanden med alle mulige mærkelige ting.”

Særlig beskyttelse af politikere

Ifølge manualen må man ikke skrive, at ”nogen burde skyde Trump”. Men man må gerne opfordre til at ”sparke en rødhåret bagi”.

Reglerne yder en særlig beskyttelse til for eksempel politikere, aktivister og journalister. Den sondring forstår Linse Daugaard heller ikke.

”Alle skal jo beskyttes mod trusler,” siger han.

Der har i årevis været spekulationer om, hvilke retningslinjer Facebook bruger i deres moderation af de to milliarder brugere. Størst debat var der i 2016 om fotograf Nick Uts ikoniske billede fra et napalmangreb under Vietnamkrigen. Først fjernede Facebook billedet, men efter massive internationale protester iværksat af den norske avis Aftenposten ændrede Facebook kurs. Ifølge de lækkede manualer må den slags voldsomme billeder gerne vises i dag, hvis de vel at mærke har en nyhedsværdi.

Uigennemskuelige regler

Den seneste tid har en række livetransmissioner og videoer af selvmord, drab og vold floreret på Facebook. Ifølge reglerne tillader Facebook, at personer livestreamer, at de skader sig selv, fordi virksomheden ikke ønsker at ”censurere eller straffe udsatte mennesker”.

Efter at have set det lækkede regelsæt er Linse Daugaard fortsat i tvivl om linjen.

”Det er et stort problem, at Facebook ikke er bedre i stand til at lave regler, de selv kan gennemskue, og som deres brugere kan gennemskue,” mener han.

Forlanger åbenhed af Facebook

Nadia Nikolajeva, digital chef ved TV MIDTVEST, mener, at Facebook bør bruge lækagen til at vise større åbenhed om deres virksomhed. For eksempel ved at fremlægge dataudtræk om deres algoritmer.

”Det kan godt være, jeg er naiv, men det er et kæmpe samfundsproblem, at en global milliardvirksomhed har så meget magt, uden at vi ved, hvad der ligger bag. Jo mere magt man har, jo mere åben bør man være,” mener hun.

Hun siger, at det er interessant, at Facebook-manualerne er blevet lækket.

”Men det er svært at vide, om det bare er en lille del af deres instrukser,” tilføjer hun.

Nadia Nikolajeva siger, at Facebook ofte ytrer ønske om at samarbejde mere med medierne.

”Men de deler kun det, de vil. Og du ved aldrig, om det er propaganda eller reel info, de kommer med.”

Giver ikke ro i maven

Derfor skal alt fra Facebook tages med en sund skepsis, siger hun.

”Det her bekræfter, at der er brug for skepsis. For de konkrete eksempler, der nævnes i The Guardian, giver mig ikke ligefrem ro i maven eller følelsen af, at Facebook har hundrede procent styr på det,” siger hun.

Om striben af trusler, som Facebook ikke vil slette, fordi det kun er ”udtryk for et følelsesmæssigt udbrud”, siger Nadia Nikolajeva:

”Jeg vil hellere fjerne kommentarer, som vi i newsroom vurderer til at være på kanten, end at lade det stå.”

Facebook takker

I en kommentar i The Guardian i dag takker Monika Bickert, Facebooks chef for global policy management, for The Guardians dækning.

“Vi påskønner, at The Guardian viser, hvor svært det kan være at sætte grænserne. De tænkte situationer, vi bruger i vores undervisning, er bevidst ekstreme. De er lavet for at vise nogle af de sværeste sager, men de afspejler også de reelle problemer, vi møder hver eneste dag,” skriver hun.

Medierne skal samarbejde

De lækkede papirer viser, at Facebooks moderatorer kæmper en næsten umulig kamp med at skelne mellem acceptabelt og uacceptabelt indhold.

Nadia Nikolajeva siger, at det også for danske medier er en utroligt krævende opgave at vurdere indholdet.

”Derfor savner jeg virkelig samarbejde på tværs af mediehuse og endnu mere vidensdeling på området. For vi medier er simpelthen ikke gode nok til det, og til at tage det alvorligt nok,” siger hun.

Facebook nordiske pressechef, Peter Münster, har ikke svaret på Journalistens henvendelse.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right