TV 2 og DR: Tonen i kommentarfeltet er blevet bedre

Takket være et nyt værktøj er moderatorerne på TV 2 og DR blevet bedre til at spotte hadefulde kommentarer på Facebook. ”Vi har fået rigtig godt styr på debatten,” lyder det fra TV 2. Også DR oplever et stort fald i kommentarer, der går over grænsen

I 2016 viste en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, at hadefulde ytringer florerede i stort omfang i kommentarfeltet på mediernes Facebook-sider. På DR Nyheders Facebook-side var 14 procent af kommentarerne hadefulde. På TV2 Nyhederne var det 15 procent.

Siden har både DR Nyheder og TV2 Nyhederne strammet op på moderationen af kommentarfelterne og for eksempel taget et værktøj i brug, der spotter bestemte søgeord.

TV 2 har ikke tal på, hvor meget antallet af hadefulde kommentarer er faldet.

”Men vi kan konstatere, at vi har fået rigtig godt styr på debatten. Tonen er klart blevet mindre hadefuld, og på grund af systemet har vi reduceret antallet af grænseoverskridende kommentarer, der får lov at blive stående og ødelægge debatten, markant,” siger Néte Aggerholm Gerlach, teamleder i TV 2, digitalt indhold.

I DR siger Christian Loiborg, redaktør for sociale medier, at der har været et stort fald i den slags kommentarer, der overskrider DR's debatregler.

”Vi har sat ind over for at udelukke de hadefulde og falske profiler, der overtræder vores retningslinjer. Det har haft en fin effekt, men det har også taget meget tid,” skriver Christian Loiborg i en mail.

DR har heller ikke tal, der kan vise faldet, ”da der ikke har været en god metode hertil,” forklarer Christian Loiborg.

Fuck og fandeme

TV 2 har dagligt 20.000 kommentarer.

”Vi får en hulens masse kommentarer ind hver dag. En hvert fjerde sekund,” siger Néte Aggerholm Gerlach.

Heraf er der menneskeøjne på en tredjedel af kommentarerne.

For at finde de kommentarer, der måske går over stregen, er både DR og TV 2 begyndt at bruge værktøjet Spredfast. Hvis en bruger skriver en kommentar, hvor der indgår ord, som ofte optræder i hadefulde ytringer, dukker kommentaren op på skærmen hos moderatorerne.

”Hvis nogle skriver ”fuck”, kan vi se det i systemet,” siger Néte Aggerholm Gerlach.

”Men fuck kan skrives på forskellige måder – og nogen er ikke så gode til at stave, så vi opfanger det også, hvis nogen for eksempel skriver 'fåck'," siger hun.

Det samme gælder for eksempel ordet 'fandeme', der skrives på mange forskellige måder.

”Vi har lavet en lang liste på flere hundrede ord. Brugerne er meget kreative,” siger Néte Aggerholm Gerlach.

Beskyttelse af sårbare kilder

Filteret indeholder bandeord, men på listen kan også være navne på sårbare medvirkende i TV 2-programmer, der skal skånes for ubehagelige kommentarer, der går over grænsen.

Hvis en kommentar går over stregen, bliver den slettet. En kommentar med ordet 'fuck' bliver dog ikke slettet automatisk.

”I nogle sammenhænge er det i orden at skrive 'fuck' – hvis det for eksempel er en del af et kompliment eller Zulus univers. Men det kommer altid an på en konkret vurdering.”

1 Kommentar

Jørgen Kjær Mortensen
14. DECEMBER 2017
Er der nogle der ved hvordan
Er der nogle der ved hvordan man definere forskellen på hadske og kritiske ytringer? eller er det op til moderator. ???