
Martin Breum (tv.) er en af de journalister, der er god til at få folk i tale ved live-events, mener forfatterne til ’Sæt scenen – kunsten at kuratere live-events’. Niels Hougaard
Journalister og kommunikationsfolk er eftertragtede som ordstyrere på events som Folkemødet, Bogmessen i København eller Kulturmødet på Mors.
Men moderatorer skal afholde sig fra at afvikle et event ligesom et interview, hvor ordstyreren spørger, og gæsterne på scenen svarer.
Det fortæller Lise Bach Hansen, der sammen med Barbara Stephensen har skrevet bogen ’Sæt scenen – kunsten at kuratere live-events’.
Når man som journalist skal være moderator til et event, er den største fejl, man kan begå, nemlig at forberede sig, som en journalistisk interviewer ville gøre.
”Hvis man stiller spørgsmål til gæsterne på skift, vil samtalen hele tiden føre tilbage til moderatoren, men moderatoren skal ikke være interviewer. Moderatoren skal sætte en samtale i gang og inspirere og styre samtalen, hvis det er nødvendigt,” fortæller hun.
Plads til improvisation
Bogen giver eksempler på events fra hele verden. Fra Emmanuel Macron på Det Kongelige Bibliotek til World Economic Forum i Davos og Aarstidernes pop op-events i Nordhavn.
Lise Bach Hansen forklarer, at forberedelse er helt essentielt. Men man skal ikke lave en fast spørgeramme.
”Det handler om at turde skabe det rum, hvor der er en præmis og et mål, men hvor snakken ikke er kontrolleret,” siger hun.
Hvis der er plads til improvisation og en fri samtale, giver det nemlig et event en nerve og ”performativ kvalitet”, som Lise Bach Hansen kalder det.
”At lave et interview baseret på de traditionelle journalistiske metoder er helt forkert i denne kontekst. Hvis det skal have nerve og en performativ kvalitet, skal man kunne se folk, der tænker, bliver inspireret og koncentrerer sig,” siger Lise Bach Hansen.
Martin Breum er en af de journalister, der forstår live-formatet, mener Lise Bach Hansen.
Forstå substansen
Martin Breum fortæller, at det vigtigste for ham er forberedelsen og følingen med de mennesker, han skal moderere en samtale mellem.
”Man skal forstå substansen. Når man kommer til kort fagligt, fordi man ikke er ekspert på området, skal man være så sikker i sagens substans, at man alligevel kan føre samtalen videre,” siger han.
For Martin Breum er hele formålet med at moderere live-samtaler at hjælpe gæsterne til at bære deres pointer ud over rampen på en lidt skarpere, lidt mere præcis og lidt mere engagerende måde, end de selv kunne have gjort det.
Og det nærvær, som Lise Bach Hansen lægger stor vægt på, skaber Martin Breum gennem sit eget engagement.
”Jeg tror på, at hvis man kan udtrykke sit eget engagement i sagen og gæsterne, som man modererer samtalen imellem, kan man få publikum til at føle en snert af det samme,” siger han og tilføjer:
”Derfor er man også nødt til selv at synes, at de mennesker, der sidder på scenen, er sindssygt interessante og spændende, og man er nødt til at have et ægte engagement i det, man taler om,” forklarer han.
Martin Breum er enig i Lise Bach Hansens pointe om, at man ikke skal moderere en live-samtale, som en klassisk undersøgende journalist ville lave et interview. Han mener dog, at de journalistiske værktøjer er gode i forberedelsesfasen.
”Man skal lave sin research, men når man er på scenen, er det rigtigt, at hvis man opfører sig som en klassisk undersøgende reporter, så duer det ikke. For det er jo et samarbejde mellem dem, der er på scenen, moderatoren og i virkeligheden også arrangørerne,” siger han.
Lidenskaben skal frem
Lise Bach Hansen er kulturkurator, producent og programansvarlig for litteratur- og talk-scenen på Det Kongelige Bibliotek, mens Barbara Læssøe Stephensen som retoriker har arbejdet som taleskriver for ministre, som tv-vært og ofte optræder som moderator og live- interviewer.
De sammenligner i bogen de moderatorer, der forstår at skabe gode live-samtaler foran et publikum, med musikere, der improviserer. Kun hvis du kan dit stof ned i detaljen, kan du løfte dig op over det forventede og skabe en stemning af flow og spontanitet – og dermed intensitet.
”Som moderator skal du facilitere åbenheden i tanken og følelserne, mens man står midt i det. Lidenskaben skal frem,” siger hun.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.