Borgmester føler sig ramt af småracisme

Kommunalpolitiker Anna Mee Allerslev kritiserer en Facebook-debat om hendes intelligens. BT-journalist siger, han lavede sjov, og slettede hurtigt opslaget og undskyldte. »Det var noget, jeg skrev med en person, som jeg ikke kender, og det skulle forstås i humoristisk forstand« Præciseret kl. 11.57: Rubrikken nedtonet

Den 12. januar havde Simon Riedel, der er fast freelancer ved BT, en diskussion med en Facebook-ven på sin væg om Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev. Blandt andet spørger Simon Riedel, om hun i virkeligheden er ”en racist, der forsøger at bekæmpe den hvide race?”

Ifølge Simon Riedel var tråden blot en joke, som han ikke regnede med var en del af en offentlig diskussion.

»Jeg havde aldrig drømt om, at hun sad og kiggede med. Jeg havde ikke hornbrillen på, og jeg så ikke, at hendes navn blev tagget i det. Det var noget, jeg skrev med en person, som jeg ikke kender, og det skulle forstås i humoristisk forstand. Det var bare noget sjov og ballade, som jeg slettede straks efter,« siger han til Journalisten.

Men i kommunalpolitiker Anna Mee Allerslevs øjne var der tale om hverdagsracisme.

»Jeg er vant til at få rigtigt mange småracistiske og meget racistiske ting smidt i hovedet. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det ikke rart,« siger hun.

Hun replicerede derfor i tråden, som hun var blevet tagget i, med følgende besked:

”Jeres diskussion er på så højt et niveau, at min ringe asiatiske IQ slet ikke kan følge med.”

På Facebook skriver hun i et opslag: “I dag blev jeg ufrivilligt kastet ind i en lettere spøjs diskussion om, hvor uintelligent jeg er. Lidt svært at reagere…”

Efterfølgende – og efter denne artikel er publiceret – har hun uddybet i en Facebook-debat:

”Jeg oplever, at dine bemærkninger om mig er et udtryk for “hverdagsracisme”. Jeg anklager dig ikke for at være racist og har aldrig gjort det. Men jeg opfatter dine ord og din relativt voldsomme kritik af mig som (små)racistisk.”

Kritiserer afvisning af interview

I Anne Mee Allerslevs optik var det mest kritisable ved tråden dog, at Simon Riedel skrev, at han tidligere havde takket nej til et interview med hende. Det gjorde han med ordene:

”PPS: Hold dette hemmeligt: Der var en dag en kommunikationsmedarbejder, der ringede fra Københavns Kommune og foreslog at jeg interviewede… jeg sagde nej tak.”

Anne Mee Allerslev mener, at Simon Riedel her blander sine personlige holdninger ind i sit arbejde:

»Problemet med den her sag er, at han ikke har villet interviewe mig på grund af hans holdning til mig personligt. Det kan jeg godt forstå, at andre journalister bliver fortørnet over, for det må i min optik aldrig ske,« siger hun.

Ifølge Simon Riedel har Anne Mee Allerslev dog misforstået, hvorfor han ikke ville interviewe hende.

»Der er jo flere, der byder sig til, men på en avis som BT skal det være interessant på landsplan. Det her er 10 år siden, det må have været, da hun lige kom ind.«

Af tråden ser det jo ud til, at man skal forstå det sådan, at du sagde nej, fordi hun er dum – men det er ikke rigtigt?

»Jeg vil ikke besvare det spørgsmål. Det er noget mærkeligt noget. Hun var ikke interessant for BT, eftersom hun er lokalpolitiker.«

Så det har ikke noget at gøre med tråden og den diskurs, der er om hende derinde?

»Der har været fire kommentarer om hende derinde. Helt ærligt, så meget suppe er der ikke at koge på det her. Jeg synes, det er ærgerligt, at en bodegasnak kan ende der. Det er mig, der har dummet mig. Sådan er det.«

Journalist: Som at skrive på en lokumsdør

Simon Riedel siger, at han ikke mente det, han skrev om Anna Mee Allerslevs intelligens i tråden. Det skulle forstås som ironi, forklarer han.

»Jeg mener ikke, at hun er uintelligent. Jeg troede ikke i min vildeste fantasi, at personen, jeg skrev med, ville være venner med Anna Mee Allerslev og altså tagge hende i det, så det også var på hendes væg. Nogle gange skriver jeg ting, jeg synes er sjove, som jeg sletter igen. Dette her harmende pinligt og dødirriterende. Det svarer til, når folk skriver på en lokumsdør eller taler halvt i fuldskab på en bodega,« siger han.

Simon Riedel afviser også at have gjort sig skyldig i racisme. På Anna Mee Allerslevs Facebook-side har han – efter denne artikel blev publiceret – i debat med hende skrevet:

”Jeg står ved at have skrevet dumme og grove kommentarer, men ikke at have optrådt negativt, racistisk overfor dig.”

BT-journalisten har sidenhen talt med Anna Mee Allerslev og siger, at han har undskyldt personligt over for hende. Anna Mee Allerslev bekræfter, at de har talt sammen, men har en lidt anden opfattelse af forløbet:

»Jeg kunne høre på ham, at det var meget alvorligt for ham, og at han var ked af, at han selv var i knibe,« siger Anna Mee Allerslev om samtalen og fortsætter:

»Han brugte meget tid på at forklare, at det var torskedumt, det han havde gjort. Jeg tror på, at han er oprigtigt ked af, at han har skrevet det offentligt om mig. Men jeg oplevede ikke en undskyldning for de ting, han har sagt om mig. Jeg oplever mere, at han mener, jeg burde kunne se, at det var en joke.«

»Det handler om troværdighed«

I første omgang var Anna Mee Allerslev ikke klar over, at Simon Riedel var journalist. Derfor havde hun ikke regnet med, at særligt mange ville interessere sig for hendes svar på opslaget. Men ifølge hende er debatten vigtig at tage, særligt når Simon Riedel skriver fast for BT.

»Det handler om troværdighed for et landsdækkende medie,« siger hun og tilføjer:

»Det er blevet en generel tendens i Danmark, at vi tager for let på den slags. Det er også det, han giver udtryk for i telefonen over for mig. I undskyldningen ligger der, at det er mig, der bliver forarget og er nærtagende. Det er ofret, den er gal med, når det bare er en joke.«

Ville du have noget imod, at han engang interviewede dig?

»Jeg ville ikke have noget imod det, og jeg sagde også til ham, at jeg gerne ville snakkes ved om det, hvis han havde en anledning til det. Jeg bærer ikke nag, og jeg har ikke som sådan noget grundlag for at sige nej. Men det kunne blive svært for ham at være objektiv, fordi han ikke må være hverken ekstra streng eller flink over for mig.«

Journalist vil fortsætte på BT

Simon Riedel mener ikke, at kommentarerne betyder, at han ikke bør kunne interviewe politikere.

»Jeg har interviewet langt over fem hundrede mennesker og de er alle altid parat til at blive interviewet igen, fordi de har ret til at læse deres tekst og rette misforståelser,« siger han og uddyber:

»Min eneste og vigtigste opgave som journalist, er at lade de personer, jeg taler med, få deres ord frem, uanset om jeg er enig med dem eller ej. Jeg har interviewet folk fra Enhedslisten, Alternativet, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og også Radikale Venstre. Derfor skal man her skelne mellem bodega-snak og mit professionelle arbejde.«

Så det her vil ikke skade din troværdighed?

»Jeg er blevet ringet op af min chef på BT, som siger, at det er uheldigt, men at sagen efter min undskyldning er afsluttet. Det er jeg enig i,« siger han og tilføjer:

»At jeg ikke altid er enig med hende, er ligegyldigt. Man skal behandle andre mennesker med respekt,« siger han.

Du siger, at du ikke altid er enig med hende. Så det her er ikke, fordi du er politisk uenig med hende?

»Jeg interviewer folk fra hele spektret, og jeg er stort set uenig med dem alle. Men det er ligegyldigt. Min mission er med respekt og ordentlighed at bringe det, de siger, videre. Jeg har ingen interesse i at påvirke noget som helst,« siger Simon Riedel.

Jeg er blevet ringet op, og fik at vide, at en samtale, jeg havde her på Facebook med Svend Pedersen nu giver anledning…

Opslået af Simon Riedel på 13. januar 2016

Præciseret klokken 11.57: Journalisten har nedtonet overskriften, som først lød ”Borgmester anklager journalist for racisme”.

Opdateret klokken 15.15: Journalisten har citeret fra den Facebook-debat, som begge parter har taget del i efter publicering af artiklen, da det sikrer flere nuancer fra begge sider.
(Opdateret 14. februar 2020. Link til debat på Anna Mee Allerslevs Facebook-side var dødt. Der er nu sat et nyt link ind til opslaget)

25 Kommentarer

Simon Riedel
23. MARTS 2020
Pressenævnet forstod ikke klagen - at alle opslagene fra Anna Mee er fjernet på et ikke-definerbart tidspunkt. De er nu væk igen.

Måske den nye redaktør kunne fortælle, hvor længe en artikel fra et medlemsblad skal blive stående på nettet?
Nu har den været her i fire år.
Var det ikke en ide at stoppe nu, hvor legen ikke har været god på noget tidspunkt?

Mon ikke den tidligere geniale redaktør Øjvind Hesselager og superjournalisten Ole Obitsø, der nu er sendt hjem, har hævnet sig nok på mig over at jeg engang påpegede nogle stavefejl?
Hvad er formålet med artiklen?
Simon Ridel
18. FEBRUAR 2020
Ja, så kom man lige til at bruge en del timer på at forsøge at få fjernet denne løgnagtige artikel om mig via Pressenævnet.
Jeg er FÆRDIG som journalist!
Fire år efter mener smudsbladet Journalisten åbenbart fortsat, at jeg skal i gabestok.
Det er godt, at Journalistforbundet har sin egen DDR-afdeling - Journalisten med tankepoliti, hvor man kan udskamme medlemmer - og eksmedlemmer - og karaktermyrde dem, man ikke kan li'.
Man vil gerne udstille dem som onde, som racister. Det er hadetale.
Man vil gerne stikke en kniv i ryggen på dem, der betaler kontingentet.
Desværre ville Pressenævnet ikke se på sagen på grund af forældelse.
Jeg klagede nu fordi links til Anna Mee var fjernet, så ingen kunne se, at den her historie var faktisk død, fordi jeg selv havde talt mig til rette med hende inden den blev "trykt" her.
Jeg håber at du, som medlem af Journalistforbundet læser med her og bliver forberedt på, hvad der kan ske. Du kan roligt være bange. Og den her artikel skal nok komme til blive her, til jeg dør.
Tak for ingenting, Journalistforbundet. Håber I kunne bruge de 100.000 kr brutto i kontingent.
Der kommer flere kommentarer - bare vent.
(ja, jeg er sur).
nikolaj holm
8. FEBRUAR 2020
den förste komentar Poul andersen er den bedste
man ser dog hvad det er for nogle "uskyldige" folk der igennem tiderne altid er blevet kritiseret og forfulgt og älsker at udstille sine lidelser
Simon Riedel
12. AUGUST 2019
Jeg har nu talt med Ole Obitsø i telefonen, og forsøgt at gøre det klart for ham, at dette her karaktermord på mig, skal fjernes.
Alene det faktum, at dokumentationen for historien (Anna Mee Allerslevs opslag) er væk.
Hele fundamentet for denne her ikke-historie er væk.
Journalistik handler til enhver tid om dokumentation, men det er Ole Obitsø ikke enig i. Jeg føler mig overbevist om at den nye redaktør - som desværre ikke tager telefonen - kan se at denne såkaldte artikel skal fjernes.
Anna Mee er væk - Hesselager er væk. Nu skal det personlige angreb på mig fjernes. Jeg har skrevet 1500 artikler, der ligger online, og denne her dukker hele tiden op først. Få den væk nu.
Simon Riedel
1. JULI 2019
DENNE ARTIKEL SKAL FJERNES NU!!!
Jeg kontakter i morgen Journalistforbundets advokat, som jeg tidligere har talt med om denne her sag.
Det er ødelæggende for min anseelse og videre eventuelle karriere.
Svar på min mailadresse og kvitter for at den er fjernet.

Flere