Svenska Dagbladet sætter nu en grænse for, hvor mange gange læsere kan kommentere en artikel på nettet. Tre kommentarer og så er det slut, lyder den nye regel. »Hvis man vil diskutere, kan man starte sin egen blog,« lyder budskabet til utilfredse debattører.
Den kommende uge vil Svenska Dagbladet lægge en begrænsning på, hvor mange gange læsere på nettet kan kommentere den samme artikel, skriver journalisten.se.
Tidligere på året indførte Politiken strammere regler for netdebatten, så brugerne skulle angive både navn, fødselsdato og adresse for at deltage. På Jp.dk skal man logge ind via Facebook.
For at skrive en kommentar på svd.skal man være registreret på Facebook, Twitter eller Disqus. Og så har man kun tre skud i bøssen, hvis man vil sige sin mening.
Fredric Karén, chef for SvD.se, indfører den nye begrænsning, efter at han i efteråret talte med nogle af de mest flittige debattører på svd.se.
»Et synspunkt, som kom frem, var, at de syntes, at der var for mange lange tråde med to-tre personer, der diskuterede i en uendelighed,« Fredric Karén.
Han håber, at kvaliteten af debatten vil højnes, fordi debattørerne skal tænke sig bedre om, før de sender deres tredje og sidste kommentar. Det skulle gerne få flere til at deltage i debatten.
Fredric Karén siger til det svenske Journalisten, at han er klar over, at mange vil opfatte det som censur og en begrænsning af ytringsfriheden.
»Der findes ikke debatfora, hvor du har ubegrænset plads til at udtrykke dine holdninger. En debat har en begyndelse og en slutning. Svd.se er et forum og et varemærke, vi står for. Hvis man vil diskutere, kan man starte sin egen blog,«
Når man fremover skriver en kommentar på svd.se, vil man få oplyst, hvor mange indlæg man har tilbage i sin kvote.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I forbindelse med debatten om Liberal Alliances "Freedom Fighters" kom jeg med det forslag at aviserne skulle moderere samtlige indlæg, ja det kræver resourcer og det skal gøres live så relevante indlæg straks bliver tilgængelige, men jeg finder det nødvendigt. Onlinedebat skal opfattes på samme måde som læserbreve, svære at få optaget og modereret.
Skrev om det her: "Kære information: Lad være med at fodre trolden" http://www.kimbach.org/2011/04/13/kaere-information-hold-op-med-at-fodre-trolden/
Jeg tror sådan set vi er enige om målet, men åbenbart ikke om midlerne til at nå dem.
Kan du konkretisere hvordan du mener at beslutningen vil gøre en kommentartråd bedre med data og/eller eksempler hvor det fungerer godt? Jeg vil gerne se hvorfor du mener jeg tager fejl, men det skal være baseret på fakta og ikke "jeg synes den skal være blå".
Glimrende beslutning, der formentligt vil glæde 90-95% af læserne. Slut med trolde og ud af en tangent-tråde - plads til diversitet! At Max Kim Tobiasen og lignende vil forsvinde, skaber plads til andre. Håber danske aviser tager tråden op. Hvis man vil kæmpe sin egen personlige kamp for ytringsfriheden (= jeg har lov at skrive hvad jeg vil hvor jeg vil lige så ofte jeg vil), kan man oprette en blog.
Det var dog den mest uoplyste beslutning jeg har læst om i lang tid. Jeg ved næsten ikke engang hvor jeg skal begynde, men her er et par indlysende kritikpunkter:
- det tvinger de mest aktive og engagerede brugere væk fra sitet. Hvis ikke de må kommentere der gør de det bare på konkurrentens site. Det er kun et klik væk.
- i de foraer jeg er aktiv i er der ofte nogle få meget aktive brugere der er bragende intelligente og har en interessant vinkel på det meste. Disse bliver udelukket fra at komme med deres holdninger og indsigter.
- brugere der har opbrugt deres kvote og læser en artikel hvor de har en oprigtigt interessant kommentar (f.eks. Tidligere medarbejdere i et firma der skrives om eller eksperter på det aktuelle område) er udelukket fra at dele deres viden med de andre brugere.
- hvis man ved en lille smule om hvordan diskussionsfora og kommentarsystemer fungerer ved man også at der altid er relativt få meget aktive brugere der står for hovedparten af aktiviteten (faktisk kan man vise det matematisk: antallet af kommentarer per bruger følger en powerlaw distribution). Med andre ord slår man ca. 2/3 af debatten ihjel.
Det er tydeligt, også i Danske medier, at det er svært at vænne sig til at lave tovejskommunikation istedet for envejskommunikation. Det er en anden disciplin, og den kræver nogle andre ekspertiser som mange aviser mangler. Eksempelvis kan det nævnes at problematikken der er nævnt om lange tråde med to brugere der diskuterer frem og tilbage kan løses ved at skjule en tråd der f.eks. er mere end tre niveauer dyb og kun involverer to personer. Det er b.la. det reddit gør, og det fungerer fint.