Presseevent med feta-mink: De kontrollerede det fuldstændigt

Fødevareministeriet fik stor mediedækning ud af at invitere pressen med til prøveopgravning af halvrådne mink. Eksperterne i ’Budskab’ undrer sig over, hvorfor de havde taget ministeren med

Fødevareministeriet skulle have ladet ministeren blive hjemme og have ladet pressen komme tættere på.

Sådan siger eksperterne i ’Budskab’ om medieeventen sidste uge, hvor Fødevareministeriet havde inviteret pressen til at følge med i de indledende øvelser med at opgrave omkring 13.000 tons døde og halvrådne mink ved Nørre Felding syd for Holstebro. Både fødevareminister Rasmus Prehn og indsatschefen fra Fødevarestyrelsen ville stå klar til at svare på spørgsmål, lød det i invitationen til pressen.

Ifølge ministeriets presseafdeling havde omkring 20 journalister og fotografer tilmeldt sig. Historien om opgravningen af de aflivede mink blev dækket vidt og bredt af de større medier.

Mikael Baden, partner i Friday, undrer sig over, at pressen ikke måtte komme helt hen til selve arbejdsområdet under besøget. Det koster i dokumentationen i de reportager, pressen leverede fra stedet, mener han.

”Det gode pressearbejde havde kort sagt været enten at lade være eller at sige: Hvis vi gør det her, så river vi plastret helt af, så skal I få lov til at filme det her,” siger han.

 

 

Han vurderer, at Fødevareministeriets intention med pressebesøget har været at vise handlekraft og undgå nye historier om forurening.

”Det er sådan set fint nok, at man gerne vil vise åbenhed og siger, ’I må gerne komme med ud’. Men de kom jo ikke med ud, de kom med ud til hegnet og får at vide, at omme bag ved hegnet ligger minkene,” siger Mikael Baden.

Han synes også, pressen selv skulle have insisteret på at komme tættere på.

”Jeg kan ikke rigtigt se, hvad der skulle være farligt ved at filme ned i sådan en grav af mink-feta,” siger han.

Kontrollerede pressen

Anna Rørbæk, selvstændig i Rørbæk Kommunikation, undrer sig over, hvorfor ministeriet havde taget fødevareminister Rasmus Prehn med til eventen.

”Jeg kan ikke se fordelen ved at have ens minister i tv-avisen ved siden af nogle mink, der ligner fetaost eller bare talen om, at mink ligner feta ved siden af ministeren. Jeg tror ikke, jeg havde taget ham med,” siger hun.

Hun ville i det hele taget kun have arrangeret pressebegivenheden, hvis der var forudgående interesse fra flere medier for det – hvad der var, ifølge Fødevareministeriet. Og set i det perspektiv giver pressebesøget mening, mener Anna Rørbæk.

”Når nu de inviterer dem med, så synes jeg, de lykkes med at kontrollere det fuldstændigt,” siger hun.

Hun hæfter sig blandt andet ved, hvordan fødevareminister Rasmus Prehn og indsatschefen fra Fødevarestyrelsen fordelte pressens spørgsmål imellem sig.

”Jeg kan se, at indsatslederen fra Fødevarestyrelsen står lige ved siden af hele tiden og tager også en del af spørgsmålene, og de får også skubbet ham rigtigt fint i front meget hurtigt. Så Rasmus Prehn, forestiller jeg mig, stiller sig også tilbage ret hurtigt og overlader denne her minkopgravning til indsatslederen. Så han får faktisk bare leveret sit budskab,” siger hun.

Kunne opsætte droner

Mikael Baden er enig i, at det havde været klogest at holde eventen uden ministeren.

”Så ville jeg havde ladet de ganske glimrende embedsmænd klare kommunikationen, det kan de godt, og det viste de faktisk også her,” siger han.

Fødevareministeriets pressechef oplyser i en mail til Journalisten, at hun ikke har mulighed for at give interview om ministeriets overvejelser om pressebesøget. Hun skriver også, at det netop var af sikkerhedsmæssige hensyn, at pressen måtte følge opgravningen uden for selve arbejdsområdet.

”Der var mulighed for pressen til at opsætte droner og følge processen så tæt, som det var sikkerhedsmæssigt forsvarligt,” lyder det i mailen.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Liberal Alliances nye pressechef om sin start: ”Jeg var nærmest paralyseret af skræk”">

Liberal Alliances nye pressechef om sin start: ”Jeg var nærmest paralyseret af skræk”

29. NOVEMBER 2019
Ekspert om slukket pressetelefon: Jeg synes det er forkert

Ekspert om slukket pressetelefon: Jeg synes, det er forkert

06. MAJ 2021
Præsidentsuiten. Den første exitpoll fra TV 2 er lige blevet annonceret, ét minut efter klokken 20. Den viser, at Konservative får 11 mandater.

Lukket rum: Vi var med hele vejen, da Konservative mødte vælgernes dom

28. JUNI 2019