
Selfies er i reglen et godt greb, siger eksperterne i ’Budskab’, men det afhænger altid af konteksten. Foto: Cottonbro/Pexels, Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix. Collage: Journalisten
Det gav kras kritik i kommentarsporene og negativ medieomtale, da flere politikere delte glade selfies fra Parken under EM-kampen mod Rusland. Blandt andet Venstres formand, Jakob Ellemann, de radikales Martin Lidegaard, og Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, dukkede op på selfies på sociale medier.
Kritikken fulgte, da TV 2 dagen efter kampen kunne fortælle, at flere af de folkevalgte var inviteret til kampen af Volkswagen som en del af et fagligt arrangement og havde altså ikke selv købt billetter til den udsolgte kamp.
”Politikere ser EM-fodbold med gratis sponsorbilletter”, lød overskriften på TV 2.
Det affødte kritiske kommentarer som denne til Jakob Ellemanns selfie på Facebook:
”Trist, trist at politikerne skulle have gratis billetter, så alle andre kunne betale lidt mere. Og så siger man, at sport og politik ikke skal hænge sammen.”
Netop det forhold, at politikerne havde fået deres billetter gratis af Volkswagen, burde have fået dem til at overveje selfierne en ekstra gang. Det siger eksperterne i ’Budskab’.
”Enhver selfie er jo ikke en vinder-selfie. Jeg tror faktisk, de er gået over kanten her ved at sidde inde i Parken,” siger Søren Søndergaard, presse- og kommunikationschef i Danske Havne.
Han mener, den danske fodboldstemning nærmer sig ’92-niveau’, og at politikernes selfier rammer ind i mange danskeres skuffelse over, at de ikke kunne komme ind og se kampen på grund af corona-restriktioner.
Emil Nielsen, pressechef i Danmarks Naturfredningsforening, er enig.
”Det er jo ikke selfien, der er noget problem i. Al kommunikation skal jo vurderes i den kontekst, det er placeret i,” siger han.
Emil Nielsen hæfter sig også ved, at mens politikere gerne må tage imod gratis gaver som eksempelvis fodboldbilletter, er det forbudt for ’yngste fuldmægtig’ i ethvert ministerium. Så der er bygget godt op til den folkelige forargelse, selfierne blev mødt med.
”Det er ligesom klassisk hykleri på flere parametre, og det er jo det, der gør det problematisk,” siger han.
Med popcorn og hunden i baggrunden
Søren Søndergaard er ikke i tvivl om, hvad han havde rådet politikerne til, hvis de havde bedt om hans råd.
”Så var de blevet derhjemme, havde taget en skål popcorn, samlet familien og hunden og taget en selfie med skærmen i baggrunden, popcorn og glade folk i sofaen,” siger han.
”Så ville der være en en-til-en-sync med den befolkning, man gerne vil være noget for.”
Han mener, politikerne kommer til at fremstille sig som elitære med fodboldselfierne.
”De kommer ovenikøbet til fodboldkamp på ’badebilletter’, de ikke selv har betalt, og oven i købet ikke rigtigt vil sige, hvem de har fået af. Den dårligdom kan ikke opvejes af den positive effekt af en selfie,” siger han.
Håndholdt og i øjenhøjde
Eksperterne er ellers begge enige om, at selfies generelt er et effektivt kommunikations-element.
”Det er visuelt fængende kommunikation, som gør, at du taler direkte til mennesker, når du sidder og kigger dybt ind i et kamera og formidler en eller anden stemning. Det er det, det kan,” siger Emil Nielsen.
Søren Søndergaard fremhæver selfierne for at være ’håndholdt og i øjenhøjde’ med modtagerne. Derfor råder han også selv direktøren i Danske Havne til at benytte grebet.
”Jeg har tit snakket med min direktør om, at hun kunne tage en selfie på færgen, når hun sejlede tværs over Danmark til et møde. Hun er direktør for Danske Havne. En færge og noget vand i baggrunden, så kan hun næsten sige hvad som helst. Det virker bare. det er håndholdt, og det er nærværende.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.