DBU’s kommunikationschef fortæller om det ’sindssyge, ekstreme øjeblik’

Jakob Høyer stod med ansvaret for kommunikationen, da fodboldstjernen Christian Eriksen kollapsede under landskampen lørdag for rullende kameraer. I ’Budskab’ fortæller han om DBU’s kommunikation fra maskinrummet under og i dagene efter ulykken

Klokken var 18.42 lørdag aften, da Christian Eriksen pludselig kollapsede under landskampen mod Finland. DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer, har hørt, at folk stoppede op på gaden og ventede på nyt om, hvad der var sket.

”Det er der, hvor jeg i et meget følelsesladet øjeblik skal bevare et eller andet overblik og tænke: Hvad pokker gør vi kommunikativt? Det forsøgte jeg i de minutter, der gik, både da vi alle sammen står og kigger over på banen, og da vi alle sammen venter på, at der kommer nyt fra omklædningsrummet,” fortæller Jakob Høyer.

I ’Budskab’ tager han lytterne med ind i maskinrummet i DBU’s kommunikation.

Fra Christian Eriksen kollapsede, og til DBU sendte deres første tweet, gik der 49 minutter.

”Christian Eriksen er vågen og er til yderligere undersøgelser på Rigshospitalet. Kampen er midlertidigt udsat. Ny melding kommer kl. 19.45,” lød det.

Det tweet skrev Jakob Høyer sammen med sin social media-medarbejder og med blandt andet landsholdslægen ved siden af. Målet for Jakob Høyer er at kommunikere hurtigt og præcist og undgå en masse spekulationer.

”Når der går 49 minutter, så er det, fordi vi har brug for at høre fra Christian Eriksen, fra hans familie, og vi har også brug for at vide, at hans familie er orienteret. De skal ikke høre om det her på Twitter eller alle mulige andre steder,” siger Jakob Høyer.

”Vi forsøger at gøre det så hurtigt, vi kan, og prøver at gøre det så enkelt og præcist, som vi overhovedet kan, i det her sindssyge, ekstreme øjeblik.”

Kampen genoptages

Næste tweet fra DBU går ud 20.03, hvor DBU fortæller, at Christian Eriksen er vågen, og at hans tilstand er stabil.

Tweetet slutter:

”Kampen mod Finland spilles færdig i aften. Dette sker, efter at spillerne har fået bekræftet, at Christian er okay. Kampen genoptages kl. 20.30.”

Netop beslutningen om, at spillerne skulle genoptage kampen samme aften, som de havde været vidne til Christian Eriksen i en alvorlig ulykke, har siden mødt hård kritik.

For Jakob Høyer var det vigtigt at signalere med tweetet, at spillerne havde hørt fra Christian Eriksen. Han svarer ikke direkte på, om han ville ønske, tweetet havde været formuleret anderledes.

”Jeg synes egentlig, det er formuleret så åbent, som det overhovedet kan. Det tweet tager jo ikke stilling til, om det er den ene eller den anden, der har truffet beslutningen, eller om beslutningen er rigtig eller forkert. Det har vi så haft en debat om siden i søndags,” siger Jakob Høyer.

Både landstræner Kasper Hjulmand og fodbolddirektør Peter Møller satte allerede søndag på et pressemøde spørgsmålstegn ved, om spillerne skulle have været tilbage på banen lørdag. Men i blandt andet Ekstra Bladet var der kritik af, at DBU-formand Jesper Møller ikke kom med en kommentar.

Det gjorde han så onsdag, hvor han udtrykte, at det havde været forkert at genoptage kampen lørdag, og at han vil foreslå UEFA’s protokoller ændret.

Jakob Høyer begrunder de fire dages ventetid med, at Jesper Møller har været i isolation, fordi han har været i nærkontakt med en coronasmittet, og at han ikke ønskede at udtale sig før et ekstraordinært bestyrelsesmøde i DBU onsdag.

”Så vil jeg måske tilføje, at behovet for at høre Jesper Møller sige noget tror jeg er øget af, at vi endnu en gang har oplevet, at UEFA ikke svarer, når pressen henvender sig. De har svaret meget kort og skriftligt,” siger Jakob Høyer.

Ville du så ikke der have ønsket, at svaret var kommet før, fordi det så også havde taget en masse støj væk fra dig?

”Jo, nu tror jeg ikke, der er et formål alene med at få støj væk fra mig. Jeg lever nok med støj. Men jo, det kunne sagtens have været tidligere, men det er der forskellige årsager til, at det ikke var,” siger Jakob Høyer.

I dagene efter landskampen har Jakob Høyer været tovholder på flere pressemøder. Blandt andet mandag, hvor landsholdsspillerne Kasper Schmeichel, Pierre-Emile Højbjerg og Martin Braithwaite stillede op til interviews om deres oplevelser i parken lørdag.

”Jeg synes virkelig, det er nogle helt unikke mennesker, der har modet til at stille op. De kunne også have sagt nej. Og tro mig, jeg har ikke magt og indflydelse til at sige, at de skal, og det kunne jeg aldrig finde på. For mig har det været afgørende, at de har været klar, og at de selv har haft lyst til at gøre det,” siger Jakob Høyer, der mener, at spillerne stillede op ’i al den sårbarhed, det var’.

Overvejede du, om spillerne skulle møde pressen på det her tidspunkt?

”Ja, det gjorde vi,” siger Jakob Høyer.

Han er glad for pressemødet med spillerne. Men vil ikke udelukke, at der har været dele af kommunikationen undervejs, som han ville have løst anderledes i bagklogskabens lys.

”Når jeg er igennem det her på et eller andet tidspunkt og har mulighed for at tænke det hele igennem fra ende til anden, kan det også godt være, der er ting og nuancer, hvor jeg tænker, at det skulle jeg havde gjort en lille smule anderledes. Der er jeg ikke endnu,” siger Jakob Høyer.

0 Kommentarer