Norske journaliststuderende vil på alle tre år af uddannelsen blive udsat for øvelser, hvor de skal lære at håndtere krisesituationer som professionelle journalister. Uddannelsen vil samarbejde med politiet om øvelserne.
Det var i høj grad unge, uprøvede journalister, der i sommers blev sendt til den norske ø Utøya for at dække terrorangrebet på en politisk ungdomslejr. Over 40 procent af journalisterne, der dækkede massakren, havde mindre end fem års erfaring.
De dramatiske begivenheder får nu direkte indflydelse på den norske journalistuddannelse. I fremtiden vil de journaliststuderende på alle dele af studiet blive udsat for øvelser, der skal forberede dem på at agere professionelt i krisesituationer. Det skriver Journalisten.no.
»Vi ønsker at lave øvelser, hvor de studerende kan lære hvordan det er at arbejde under kriser og hvor de studerende får afprøvet rollen som journalist. Hvordan det i praksis skal indføres, arbejder vi stadig med,« siger lederen af journalistuddannelsen i Oslo Anne Fogt.
Allerede nu bliver eleverne trænet i at interviewe folk i krisesituationer og trænet i at forholde sig til mennesker, der befinder sig i en farlig situation. Men de øvelser er begrænset til første år af uddannelsen – i fremtiden vil eleverne blive trænet i sådanne situationer hele vejen gennem uddannelsen. Høgskolen, som den norske journalisthøjskole hedder, prøver blandt andet at få et samarbejde op at stå med politiet. Politiet kunne for eksempel hjælpe med at iscenesætte trafikulykker, skriver Journalisten.no.
Trond Idås, der er rådgiver for det norske journalistforbund, er glad for at skolen tager krisehåndtering seriøst. Han peger på en undersøgelse af sidste års terrorangreb, der viser, at journalister uden erfaring blev langt mere påvirket af oplevelsen end de mere garvede.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.