Spindoktorer skal grave i politikernes privatliv

Sommerens mediestorm om Espersen og Thorning viser, at den danske presse har indsnævret dydens sti. Det stiller nye krav til de særlige rådgivere, skiver fagbladet Journalisten i dag.

Sommerens mediestorm om Espersen og Thorning viser, at den danske presse har indsnævret dydens sti. Det stiller nye krav til de særlige rådgivere, skiver fagbladet Journalisten i dag.

Det er ikke nok, at politikernes særlige rådgivere disker op med slogans, gennemarbejdede argumenter og formuleringer af tre mærkesager. Fremover skal kommunikationsfolkene også sætte sig ind i politikernes private forhold, konstaterer Lotte Hansen, direktør i pr-bureauet Mannov:
»Vi er i en ny situation, hvor standarderne omkring troværdighed og moral har ændret sig,« siger hun i det nyeste nummer af fagbladet Journalisten, der udkommer i denne uge.

SF's pressechef, Claus Perregaard, bakker op, :
»Det er, som om politikernes fejlmargen hos pressen er blevet mindre (…) Store sager kan gå relativt upåagtede hen. Lars Løkke Rasmussens milliard til privathospitalerne eller Jesper Tynells afsløring af Beskæftigelsesministeriet får næsten ingen omtale. Jeg tror, det skyldes et øget krav om, at en historie skal serveres som en kioskbakser. Den skal kunne forstås af flertallet af de danske medieforbrugere, og så vinder personsagerne på bekostning af de mere komplicerede historier.«

Ansæt "dustbustere"
I USA prøver man at forudsige personsagerne med såkaldte dustbustere. Det er erfarne journalister, som bliver hyret til at grave alt potentielt smuds frem. Også det, der går helt tæt på politikernes privatliv.

Hos Det Radikale Venstre prøver man, at komme potentielle medieskandaler i forkøbet. Derfor var pressechef Henrik Kjerrumgaard eksempelvis opmærksom på, at Margrethe Vestagers børn gik i skole i et andet skoledistrikt, før pressen skrev om det.

Henrik Kjerrumgaard kan godt se for sig, at 'dustbustere' bliver en medspiller i det danske politiske liv i fremtiden :
»Jeg kunne godt forestille mig, det kunne blive kutyme hos de store partier. En dustbuster ville formentlig have peget på Thornings skattesag, inden den kom i pressen,« siger han.

0 Kommentarer