
Topsvømmer Jeanette Ottesens erindringsbog ’Fri’ har fået massiv kritik for detaljerede beskrivelser af mobning af svømmekollegaen Lotte Friis. Foto: Gyldendal
De stærkt kritiserede passager i Jeanette Ottesens erindringsbog ’Fri’, hvor hun detaljeret beskriver mobning af svømmekollegaen Lotte Friis, skulle have været formuleret anderledes.
Det siger Niels Overgaard, medie- og kommunikationschef i Gyldendal, som har udgivet bogen, til podcasten ’Budskab’.
”Vi er jo medafsendere, vi er jo afsendere af denne her bog. Og når noget bliver misforstået som det modsatte af det, det er ment, så er der jo ikke nogen rettænkende mennesker, som ikke ville ærgre sig over, at de formuleringer ikke var lidt anderledes. Det ville da være bizart at påstå andet,” siger han.
Efterårsferien igennem rasede en vild shitstorm om topsvømmerens bog, efter at tv2.dk bragte en foromtale af bogen. Her gengav tv2.dk flere af bogens sider med blandt andet passagerne om mobning og Jeanette Ottesens oprindelige undskyldning til sin svømmekollega.
Det fik imidlertid kritik i stedet for sympati, blandt andet fra eksperter, som kritiserede, at bogens passager gentager mobningen af Lotte Friis, ligesom Lotte Friis selv gav udtryk for, at hun var ked af beskrivelserne.
’En virkelig ærgerlig situation for alle’
Niels Overgaard siger, at han ærgrer sig over ordlyden af de afsnit i bogen, der handler om mobningen.
”Der er ikke nogen, hverken dem, der har skrevet bogen eller redigeret bogen, som har været på redaktionen eller i presseafdelingen eller i marketing eller nogen som helst andre steder, som har ønsket, at det skulle kunne blive opfattet på den måde. Og hvis vi havde fanget det, så havde vi selvfølgelig gjort det om,” siger han.
Han henviser til, at Jeanette Ottesen selv i sidste uge i et opslag på Instagram undskyldte for passagerne i bogen.
”Det var mit ønske at sætte fokus på mobning på en konstruktiv måde, men jeg er i stedet kommet til at reproducere og ansvarliggøre Lotte. Det var det sidste, jeg ville, men jeg kan godt se, at det desværre er, hvad jeg har gjort,” lyder det blandt andet i opslaget.
Vis dette opslag på Instagram
Også Niels Overgaard siger, at det er ærgerligt, at bogens kan ”læses som det modsatte af det, det er”.
”Det er en virkelig ærgerlig situation for alle, og det er der jo ikke nogen af os, der har interesse i, så det ville vi da ønske, at vi havde fanget, både i redigeringen og i pressearbejdet og alle mulige andre steder,” lyder det fra kommunikationschefen.
Ingen beklagelse
Forlagschef for Gyldendal Nonfiction Michael Jannerup har i flere medier forsvaret Jeanette Ottesens bog og hendes ret til at udlægge sine erindringer, som hun har oplevet dem.
”Erindringsgenren er jo ikke en genre, der kræver forelæggelse, ligesom journalistik. Det er en erindringsgenre, så det er Jeanettes version af tingene. Det er Jeanettes oplevelse af en situation, hvor Lotte også er til stede,” har han blandt andet sagt i et interview til Politiken, hvor han også ærgrer sig over, at ”bogen ikke er blevet modtaget i den ånd, som det var tænkt fra Jeanettes side”.
Spørger man Niels Overgaard, har Gyldendal ikke planer om at beklage de omstridte passager med mobbe-beskrivelserne. Gyldendal har også en rolle som publicister at forsvare, siger han.
”Vi har jo prøvet at lægge en linje, som gør, at vi stadig kan være publicister og rent faktisk udkomme med bøger uden at lade os redigere af omverdenen,” siger han og tilføjer, at Gyldendal som publicister ikke kan lade andre redigere deres værker.
”Det sætter en farlig præcedens,” siger han.
En klassisk boglancering
Gyldendal har lanceret ’Fri’ med en ifølge Niels Overgaard klassisk boglancering: De har sendt bogen i sin fulde længde til en række medier og derudover været i dialog med B.T. og TV 2 om at kunne bringe uddrag fra bogen.
TV 2 valgte selv de sider fra bogen, som de gengiver i deres foromtale, og det sagde Gyldendal god for. Niels Overgaard mener ikke, at forlaget kunne have forudset, at afsnittene om mobning kunne udløse så stor en shitstorm, som de gjorde. De fremstår helt anderledes revet ud af kontekst end i bogens fulde sammenhæng, lyder det fra kommunikationschefen.
”Jeg ville da gerne selv være skråsikker og sige, at hvis jeg havde læst hele bogen i forvejen, ville jeg lige have fanget, at de passager var slemme. Men når man læser det i en kontekst af alle de voldsomme ting, som Jeanette Ottesen og hendes holdkammerater på diverse svømmehold har været udsat for som børn, så fremstår de linjer bare ikke lige så dramatiske, som de gør, når man tager dem ud,” siger Niels Overgaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.