Ungdomsmedie får tre år til at blive en succes

Altinget er gået i luften med ungdomsmediet Spektrum. Forretningsmodellen er ikke helt på plads, og det er en selvstændig pointe. ”Man kan se på Format, hvor galt det går, hvis man fra starten lægger sig fast på, at det kun går godt, hvis man når et eller andet antal klik om dagen”

DR har Ultra Nyt, TV 2 har TV 2 Echo, iværksættere har søsat ungdomsmediet Koncentrat, mens JP/Politikens Hus barsler med Børneavisen fra september.

Og nu er også netmediet Altinget i luften med sit eget ungdomsmedie, som har fået navnet Spektrum. Mediet bringer ugentligt videoer og tekster om et større samfundsrelevant emne. Derudover sender Spektrum via en chatbot hver aften en ”godnathistorie” til sine brugere i form af et opkog af dagens store politiske historier for 13-18-årige.

”Om tre år skal vi have en forretning, der løber rundt.”

Sådan lyder ambitionen for Spektrum fra chefredaktør Jakob Nielsen. For ham er det vigtigt, at Spektrum ikke lægger sig fast på kortsigtede målsætninger.

”Vi er heldige, at vi har tre år. For det første år er vores mål simpelthen at komme godt i gang, og det vil sige, at vi har fokus på indholdet og på at inddrage brugerne. Derefter kan vi fokusere på at nå ud til flere. Vi har lovet hinanden ikke at se os blinde på kliktal. Man kan se på Format, hvor galt det går, hvis man fra starten lægger sig fast på, at det kun går godt, hvis man når et eller andet antal klik om dagen,” siger han.

Format var et ungdomsmedie lanceret af JP/Politikens Hus, som blev lukket efter otte måneder, angiveligt på grund af for få sidevisninger.

2,9 millioner kroner i mediestøtte

Sidste år blev Altinget bevilget 2,9 millioner kroner over en treårig periode fra Kulturstyrelsens innovationspulje til at udvikle et nyhedsmedie for unge.

Jakob Nielsen tror ikke på, at Altinget får unge til at betale for abonnement på Spektrum.

”Vi er ikke helt i mål med forretningsmodellen, men arbejder med forskellige modeller. Vi arbejder for, at samarbejde med skoler og gymnasier kan blive en del af modellen, måske også events og så til dels annoncer,” siger han.

For ham at se kommer Spektrum også til at udgøre et nyt led i Altingets mediebruger-fødekæde.

”Der kan jo også være afledte effekter for Altinget. Nutidens 17-årige bliver forhåbentlig også Altinget-læsere en dag. Det er dejligt at vide mere om dem og om, hvordan de konsumerer nyheder. Altinget er en meget mail-baseret nyhedsservice, og det er jo ikke sikkert, emails spiller den samme rolle om 10 år som i dag. Der håber jeg, at Spektrum kan være med til at vise Altinget en vej ind i fremtiden,” siger Jakob Nielsen.

Unge laver interviews til Spektrum

Redaktionen på Spektrum består af to fuldtidsjournalister og har derudover tilknyttet grafiske designere og en videoklipper.

Fra redaktionen fortæller den ene journalist, Maja Hagedorn, at Spektrum arbejder med at inddrage målgruppen i produktionen. Det kan være i form af workshops for folkeskoleklasser og gymnasieklasser eller ved, at de unge selv er med til at lave indholdet.

Det skete for eksempel i sidste uge, da 16-årige Sigrid Schmidt Hornhaver interviewede sundhedsminister Ellen Trane Nørby om psykisk sårbarhed. Interviewet ligger som video på Spektrums hjemmeside og facebookside.

”Interviewet bliver meget mere umiddelbart, mere afslappet og meget mere i øjenhøjde, end hvis en af os på redaktionen havde lavet det. Det skal man virkelig ikke undervurdere. Lixtallet bliver skruet ned, og ministerens budskaber bliver ikke så indforstået. Samtidig er der lidt højere til loftet i forhold til, hvad man kan spørge om – det giver nogle friheder,” siger Maja Hagedorn.

2 Kommentarer

Jakob Nielsen
21. AUGUST 2018
Kære Christian Andersen,

Kære Christian Andersen,
Dine oplysninger er ikke korrekte. Mandag Morgen og Altinget beskæftiger ca 50 fuldtidsansatte journalister. Dertil kommer 6 journalistpraktikanter ansat på overenskomstmæssig kontrakt. Vi har som regel også en lille håndfuld universitetspraktikanter, men de er kun os i 6 måneder og udgør ikke nogen betydelig del af vores produktion. Vi har et hold studerende ansat som redaktionsassistenter - et timelønnet studiejob på max 15 timer om ugen. Deres opgave er først og fremmest at vedligeholde vores navnedatabase og opdatere vores kalender.
Venlig hilsen Jakob Nielsen, chefredaktør, MM og Altinget

Christian Andersen
16. AUGUST 2018
Jeg vil lige gøre opmærksom
Jeg vil lige gøre opmærksom på, at der er en del flere mennesker på redaktionen. Der er nemlig også tilknyttet en ordentlig håndfuld universitetspraktikanter, erhvervspraktikanter mv., som bliver lønnet med statens SU eller dagpenge for deres daglige arbejde på 6-8 timer.

Det er iøvrigt fremgangsmetoden flere steder i Altingets hus, herunder på Mandag Morgen og TjekDet. Man ansætter billige/gratis praktikanter i stedet for reelle journalistpraktikanter eller bare journalister. Ingen af disse praktikanter bliver efterfølgende ansat. Det er de tørre facts!

At man kan få så meget i mediestøtte, udover den støtte som Altinget får i form af praktikanter mv., kan undre mig meget - et konservativt gæt vil være, at ca. 20 pct. af de skrivende journalister i huset er praktikanter.