
Foto: Privat
Med den nye platform ’24syv’ kaster Berlingske sig helhjertet ind i kampen om danske podcast-lyttere. Det kan jeg som gammel fan af radiokanalen kun være glad for, men som et ungt menneske så savner jeg, at man er langt mere til stede der, hvor de unge allerede er.
573.972 danskere i aldersgruppen 15-31 ser YouTube dagligt. Om fem år vil det tal være steget til 668.352 – alligevel er danske medier nærmest totalt fraværende. Hvorfor er det tilfældet, når samtlige amerikanske og britiske medier har fået øjnene op for platformen?
Jeg er en af de unge danskere, der dagligt bruger timevis på YouTube. Her kan jeg finde nærmest alt; dokumentarer, de nyeste nyheder fra CNN, livsstilsstof og alt fra udenrigspolitiske analyser til platte jokes. Det eneste, jeg nærmest ikke kan finde, er dansk aktualitets-, debat- og nyhedsstof.
Går glip af et gigantisk marked
Det skyldes, at alle danske medier forfølger den samme strategi: Det handler om at lave sit univers, hvor man så håber, lytterne og seerne vil bevæge sig hen og blive. Men ikke at være til stede på YouTube svarer lidt til som tøjforretning kun at oprette en hjemmeside og så holde sig fra storcentre og de store e-handelssider som Zalando. Selvfølgelig vil det ideelle være, at kunderne kun kommer i ens egen butik, men man går glip af et gigantisk marked ved at køre sit eget sololøb, og i udlandet har de knækket koden til at tjene penge på det.
Hvis man er ude for at shoppe i et storcenter, så ender man ofte med at købe andet end det, man kom for. De samme spilleregler gælder for YouTube, hvor man har et enormt bredt udvalg og ofte ender med at følge videoer i vidt forskellige genrer. Skulle danske unge virkelig være de eneste i verden, der ikke en gang imellem vil se nyheder mellem gaming-videoerne og makeup-guides?
Det mest frustrerende er, hvor lidt det vil kræve for danske medier at blive en del af markedet. DR og TV 2-producerer allerede indhold som tv-aviser, der med en smule klipning nemt vil kunne smides ud og tiltrække unge. Selv om de er begyndt med små videoklip specifikt lavet til YouTube i samme stil som Vox, så reserveres det primære journalistiske content og debatstof til deres egen platform. Hvis BBC og CNN kan bringe deres bedste content, så kan de simpelthen også.
Og når Berlingske nu lancerer ’24syv’, hvorfor så ikke også få det indhold ud på YouTube? Det kræver vitterligt bare en klipper, en med forstand på YouTube og så at stille et kamera op foran Cordua og Steno.
Her ved jeg godt, at en del medieeksperter i Danmark vil påstå, at de fleste danskere gerne vil lytte uden at have øjnene på skærmen, men jeg tror simpelthen ikke, at nogen af dem selv har brugt YouTube i så fald. Når jeg hører nyheder og debat om amerikansk politik, så har jeg nogle gange øjnene på skærmen, men i langt de fleste tilfælde, så er mobilen i lommen og lyden i høretelefonerne, for indholdet er tilrettelagt sådan, at man kan begge dele – det er også en podcast-platform. Kig f.eks. på det amerikanske internetfænomen Joe Rogan, der bare sidder i sit studie med en mikrofon og har dybe samtaler med kendte og politikere. Om det foregår med øjnene på skærmen eller ej, er ligegyldigt. Hvor mange danskere har ikke et tv til at køre i baggrunden, uden at de sidder fastlåste i sofaen og kigger på?
Et demokratisk problem
Men faren ved ikke at være på platformen handler ikke kun om tabte lyttere. Det er et demokratisk problem, hvis vores medier (og især public service-medier) ikke er til stede på de platforme, hvor de unge i stigende grad er. For når medierne ikke er til stede, så efterlades der et tomrum, som politiske ekstremister, såsom Paludan, kan udnytte, fordi spillebanen er fri. Og jeg ved positivt, at mange unge i dag følger folk på højrefløjen i USA, såsom Ben Shapiro, fordi de ikke har et dansk alternativ. Det gør, at den amerikanske debat spilder over i den danske kontekst og er med til at forme synspunkterne for den næste generation. Ville det ikke være bedre, at de unge forblev aktive i det danske demokrati og forholdt sig til debatter herhjemme i stedet?
Jeg håber inderligt, at det snart går op for medierne i Danmark, hvilket potentiale der er for aktualitet, debat og nyhedsstof på YouTube, og at de tør bevæge sig ud af deres egen andedam. Vi unge har brug for, at I også laver indhold der, hvor vi er.
Derfor spørger jeg: Hvornår får I medier øjnene op for YouTube? Og hvem af jer tør tage det første skridt ud af Twitter-boblen og ind på de unges platform?
Anders Storgaard studerer statskundskab på Københavns Universitet
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.