Håndholdt video på YouTube og opsigtsvækkende udsagn på Twitter udfordrer kildekritikken. Nogle medier siger helt fra.
KILDEKRITIK: Nyhedstelegrammerne fra Haiti fortalte om masseødelæggelser og formodentlig tusindvis af døde. Men i de første hektiske timer efter jordskælvet var der ingen billeder til at ledsage den historie, hele verden tunede ind for at se. Camille Elhassani, redaktør på Al Jazeeras bureau i Washington, husker de tidlige morgentimer som et mareridt fyldt med svære beslutninger:
»Alle skreg efter billeder. Det eneste, vi havde, var en rystet, håndholdt video på YouTube uploadet af en ukendt bruger. Der røg en masse ord på fire bogstaver frem og tilbage mellem mig og producerne,« fortæller redaktøren, der i sidste ende besluttede sig for at bruge videoen.
»Vi understregede, at det var en YouTube-video, vi indtil videre ikke kunne verificere. Heldigvis viste den sig senere at være god nok, men var det ikke tilfældet, så havde vi mistet en masse troværdighed,« siger journalisten fra den arabiske tv-kanal og citerer det gamle ordsprog: En løgn kan rejse halvvejs rundt om Jorden, mens sandheden stadig er ved at tage sko på.
Det var også tilfældet, da demonstrationerne i Egypten begyndte, og USA's tidligere udenrigsminister Henry Kissinger pludselig via Twitter kom med nogle kontroversielle bemærkninger om Obama-regeringens håndtering af sagen.
»Hele blogsfæren gik i et selvsving af retweets, og vi var også lige ved at hoppe på den. Så var det, jeg sagde til mig selv: "Henry Kissinger er en gammel mand, tweeter han virkelig?",« fortæller Camille Elhassani, som derefter begyndte at nærlæse andre af den påståede tidligere udenrigsministers tweets. »Mange af dem gik langt over grænsen for, hvad en statsmand ville sige, så på den måde fandt jeg hurtigt ud af, at profilen var falsk. Men det kræver, at man kæmper imod sin første indskydelse til bare at gengive, hvad man finder, fordi det er derude,« siger hun.
OG nogle gange går det galt. Også selv for de mest velrenommerede medier. Chefen for den amerikanske nyhedstjeneste Associated Press' bureau i Mexico City, Kathy Corcoran, fortæller, hvordan både hun selv, BBC og CNN faldt i med et brag, da den peruvianske forfatter Mario Vargas Llosa sidste år vandt Nobel-prisen i litteratur.
Knap var nyheden udgået fra Stockholm, før en tweet fra vinderens ærkefjende, Gabriel García Márquez, kommenterede: "Nu er vi lige." Bemærkningen fra den columbianske forfatter, som selv vandt Nobelprisen i 1982, blev tolket som en slags fredserklæring efter et berygtet slagsmål mellem de to kulturpersonligheder tilbage i 1976, hvor Vargas Llosa endte med at give Márquez et blåt øje. Siden har de ikke talt sammen.
»Márquez-profilen så autentisk ud og havde utroligt mange fans. Det var først, da hans egne folk kontaktede os, at det gik op for os, hvilken brøler vi havde begået,« fortæller Kathy Corcoran, der dog ellers ser Twitter som en ny, uvurderlig nyhedskilde i et land, hvor narkokartellerne enten har købt eller truet mange medier i den nordamerikanske grænseregion til tavshed.
»Selv regeringen bruger nu Twitter til at oplyse borgerne om, hvad der foregår, for eksempel hvornår det er farligt at gå udenfor,« fortæller Kathy Corcoran om de mange skudepisoder mellem rivaliserende karteller.
»De foregår ofte i ingenmandsland, hvor vi er nødt til at bruge øjenvidneberetninger fra Twitter til at finde ud af, hvad der sker,« siger hun og forklarer, at verificeringen foregår ved at krydstjekke.
»Ofte kan vi se et mønster i de opdateringer, der kommer frem, det sammenholder vi så med, hvad politi, militær eller offentlige myndigheder eventuelt har at sige. Ud af det puslespil kommer vores dækning,« siger bureauchefen, som understreger, at nyhedstjenesten altid fortæller, at oplysningerne kommer fra Twitter eller Facebook.
Men ikke alle medier har taget de sociale platforme til sig. Grundlæggeren af Wall Street Online og nu redaktør på Bloomberg News, Rich Jaroslovsky, fortæller, at finansnyheder ikke kan citere Twitter som kilde.
»I kursrykker-historier er der simpelthen for meget på spil. Følgerne kunne være katastrofale, hvis vi gik ud med forkert information baseret på de kanaler, siger han og understreger, at det vigtigste at huske for nyhedsmedier, der vælger at bruge de nye internetkilder, er gennemsigtighed i processen:
»Hvis det går galt, og forkert information kommer ud, så gælder det om så hurtigt som overhovedet muligt at gå ud og sige det. Åbenhed omkring fejltagelser retter ikke op på skaden, men det hjælper med til at reetablere troværdigheden. Uden den kan vi godt pakke sammen.« •
Kilderne i artiklerne her deltog i den dansk-amerikanske konference "Crossing Boundaries, News, Technology and Audiences" holdt på UC Berkeley i foråret 2011. Konferencen var arrangeret af Center for Journalistiske Universitetsstudier, UC Berkeleys School of Journalism, det tværfaglige forskernetværk CITRIS og Innovation Center Denmark i Silicon Valley. www.crossingboundaries2011.org
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.