Mandag kunne komponist-rettighedsorganisationen Koda stolt offentliggøre en aftale med Youtube, der sikrer betaling til sangskrivere og komponister, hvis musik spilles på sitet. Pengene kommer fra de indtægter, Youtube får fra annoncer, der vises i forbindelse med klippene.
Koda kalder i en pressemeddelelse aftalen for en milepæl og glæder sig over, at man nu har aftaledækket størstedelen af al musikbrug på nettet.
Men også i Dansk Journalistforbund glæder man sig over aftalen. Det skaber nemlig perspektiv for, at man på et tidspunkt vil kunne lave en tilsvarende aftale for de journalistiske film- og tv-klip, der også havner på Youtube.
»Det er fantastisk, at Koda har fået hul igennem, efter at de har brugt tre år på den opgave. Og det er klart, at når der først er én, der får hul igennem til Youtube, så intensiverer det interessen fra vores side,« siger Lone Amtrup, der er faglig jurist og ophavsretsekspert i DJ.
I dag fjernes klip på Youtube
I dag samarbejder DJ med tv-stationerne om at fjerne klip, der ulovligt er lagt på Youtube. Men Lone Amtrup kan godt forestille sig en model, hvor film- og tv-klip ligger lovligt på Youtube og gennem visningerne skaber indtægter til de producenter, der står bag.
»Der er et potentiale. Vi har muligheden for at tage vores samarbejdspartnere med – filminstruktørerne, dramatikerne, skuespillerne osv. – og lave et forhandlingsfællesskab, der så vil kunne indgå aftaler om eksempelvis alle dokumentarfilm, der ligger på Youtube. Det var det samme, vi gjorde med de ting, der ligger i DR’s arkiv, der nu kan ses blandet andet på DR Bonanza,« fortæller hun.
Skal være let at være lovlig
Selv om DJ’s arbejde med Youtube hidtil mest har været fokuseret på at fjerne materiale fra sitet, så erkender Lone Amtrup, at det har mere perspektiv at tænke konstruktivt omkring Youtube som alternativ distributionskanal.
»Det hedder i DJ’s ophavsretsstrategi, at det skal være let at være lovlig. Og det synes jeg er et centralt slogan. Vi ved, det foregår, og vi har ingen interesse i at bremse den udvikling. Derfor skal det legaliseres, og der skal skabes nogle gode rammer for, at medlemmernes produkter kan ligge lovligt på nettet og skabe indtægter,« siger Lone Amtrup.
Hun forventer, at mulighederne for at arbejde på en Youtube-aftale vil blive diskuteret i DJ’s ophavsret task force, der mødes seks gange om året – næste gang 13. november.
DJ's ophavsretstrategi kan læses her.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Laver I i samme ombæring så lige en aftale om, hvad BT og EkstraBladet skal betale for at stjæle YouTubeklip til deres netaviser? Det skal jo være let, at være lovlig. :)