
Foto fra DR-programmet ’Gentesten ændrede mit liv’, som er blevet mødt med kritik fra en stribe læger. Foto: DR
Serien indeholder faktuelle fejl, der medvirker til misinformation af befolkningen. Så hård er kritikken fra en stribe fremtrædende læger i en kronik i Berlingske af DR-serien ’Gentesten ændrede mit liv’. En kritik, der nu har fået DR til at fjerne serien fra DRTV.
Programserien følger en række danskere, der får analyseret deres arvemasse, så de for eksempel kan se, om de er i risiko for at få en arvelig sygdom.
Men ifølge lægernes kronik, er der en lang række problemer med programmet.
”Deltagerne får analyseret deres arvemasse og bliver informeret om resultatet på en måde, der ikke lever op til den anerkendte standard, og det bliver leveret af personer uden den relevante specialuddannelse. I vores optik er det dybt problematisk og uetisk at udstille deltagerne på denne måde for åben fjernsynsskærm uanset deres tilladelse,” skriver lægerne, hvoraf de fleste er ansat på Klinisk Genetisk afdeling på Rigshospitalet.
Lægerne påpeger også faktuelle fejl i programmerne for eksempel ”at raske personer gentestes, og genvarianter udnævnes til risikomarkører for sygdomme, som forekommer i familien, UDEN at man har sikret sig, at de syge i familien faktisk har denne genvariant. Dvs. at raske personer tror, at de er i øget risiko, uden at det er vist at forholde sig sådan”.
DR undersøger sagen
Lægerne opfordrer DR til at inddrage relevant faglig kompetence og stiller sig til rådighed for deltagerne i programmet.
”Vi opfordrer DR til at tilbyde forsøgsdeltagerne henvisning til en klinisk genetisk afdeling med henblik på korrekt information og fortolkning af genetiske forhold. Og gerne hurtigt, så de faktuelle fejl kan korrigeres uden for store menneskelige omkostninger. En gentest kan ændre dit liv, så vælg den rigtige – og med korrekt fortolkning og rådgivning,” skriver de i kronikken.
DR’s programchef for Aktualitet, Kultur og Dokumentar, Lisbeth Langwadt, skriver i en kommentar til kronikken, at DR nu vil undersøge sagen, og at de midlertidigt har fjernet programserien fra DRTV.
”DR har naturligvis ikke en interesse i, at der kan opstå misforståelser omkring metodevalget i programmerne, som kan føre til forvirring i opfattelsen af det offentlige sundhedsvæsens tilbud inden for området. DR har gennem nogen tid sammen med producenten bag programserien været i dialog med Genetisk Klinik på Rigshospitalet – en dialog, som fortsætter på et møde igen inden jul,” skriver Lisbeth Langwadt.
Sagen undersøges til bunds
Over for Journalisten uddyber Lisbeth Langwadt i en mail, at sagen nu vil blive undersøgt til bunds, inden DR tager stilling til, om programmet igen bliver lagt ud på DRTV.
Har DR medvirket til misinformation af befolkningen om gentest, sådan som en stribe læger skriver i kronikken?
”Nej, som vi også skriver i kroniksvaret i Berlingske, så har hensigten med programmerne været netop at oplyse seerne om den virkelighed, vi alle står midt i, hvor forbrugergentests er tilgængelige på nettet for alle, der har en bekymring om at blive alvorligt syge af en arvelig sygdom. Det er et vigtigt emne, der kun bliver mere relevant i fremtiden, men det er også et meget komplekst felt. Programmerne baserer sig på den nyeste genforskning, men som i al anden forskning kan der være metodeforskelle og lignende. Vi er helt åbne omkring, at programmet ikke bruger den metode og guidelines, som man gør på Genetisk Klinik, og programmet er ikke – og påstår heller ikke at være – en direkte spejling af det offentlige sundhedssystem. Når der alligevel kan opstå en tvivl, så vil vi gerne medgive, at vi kunne være tydeligere omkring, at tv-programmet ikke er direkte sammenligneligt med det offentlige sundhedsvæsens tilbud af gentests.”
Burde I have talt med Klinisk Genetisk afdeling på Rigshospitalet, inden I bragte programmerne?
”DR forsøger altid at basere vores programmer på al tilgængelig viden, der er muligt, så vi kan træffe oplyste valg i den redaktionelle proces. Der medvirker blandt andet en Ph.D i genetik, som har stor ekspertise inden for forskning på området og er internationalt anerkendt. Men i bagklogskabens altid klare lys, så kunne det have været en idé, at produktionen også havde talt med Genetisk Klinik undervejs i processen, som en af de mange kilder, man bruger i researchen,” skriver Lisbeth Langwadt.
Rettet 11/12 klokken 13.14: Vi skrev tidligere i artiklen, at den metode, DR benytter i programmet, kritiseres for at være en ’discountundersøgelse’, men det var ikke korrekt. Afsnittet er derfor fjernet. Vi beklager fejlen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.