DR forlangte at se alle kommuners beredskabsplaner inden for to dage – nu beklager DR

DR bad om aktindsigt i alle beredskabsplaner hos alle 98 kommuner inden for en-to dage. Det er slet ikke realistisk at svare på lige nu, lyder kritikken fra borgmester i Kalundborg. DR-redaktør beklager

”Mener DR helt ærligt, at det er nu, vi skal smide alt, vi har i hænderne, alene for at tilfredsstille DR’s jagt på historier?”

Sådan lød den vrede tekst fra borgmester i Kalundborg Kommune og næstformand i KL Martin Damm, tirsdag aften på Facebook. Han var utilfreds med en aktindsigtsanmodning, DR har sendt til samtlige landets kommuner.

I anmodningen har DR bedt om aktindsigt i ”alle beredskabsplaner, der er relateret til Corona-pandemien – samt alle andre eventuelle beredskabsplaner, som gælder vedr. virus/epidemier/pandemier”.

Herunder bad DR også om notater, vejledninger, rapporter og andre former for beredskabsplaner.

I anmodningen gjorde DR opmærksom på, at mediet forventede, dokumenterne kunne udleveres inden for en-to arbejdsdage.

Martin Damm mener, det ville være problematisk for landets kommuner at imødekomme anmodningen i det tempo, mens kommunerne arbejder for at opdæmme spredningen af coronavirusset.

”Alle på sundhedsområdet knokler, så sveden springer, for at få det her til at virke. Jeg ville have det dårligt med at sige til nogen, at de skulle vente, fordi de skulle finde de her dokumenter frem. Energien skal bruges der, hvor der er mennesker, der har brug for, at vi tager os af dem,” siger han.

”Jeg synes, det ville være spild af tid lige nu. Timingen er helt skæv. Det vælter ud med hastelovgivning, vi skal forholde os til. Vi kan sende det, når vi har håndteret krisen.”

Borgmester: DR udviser meget lidt forståelse

Derudover kritiserer Martin Damm også DR for tonen i anmodningen, hvor der bliver henvist til paragraffer i offentlighedsloven og bestemmelser fra Kammeradvokaten.

Blandt andet skriver DR følgende i anmodningen:

”DR gør også opmærksom på, at det drejer sig om en aktindsigtsanmodning i en klart identificeret sag, der indeholder et begrænset antal dokumenter, som ikke kræver en nærmere gennemgang eller overvejelse. DR gør også opmærksom på, at I ikke befinder jer i en form for nødretstilstand, der tilsidesætter Offentlighedsloven.”

Martin Damm mener, det er unødvendigt og upassende at hive juridisk sprog frem i anmodningen.

”Jeg er kritisk over for det der med, at man næsten ikke kan vente,” siger han.

Er det ikke bare en formel og professionel anmodning om aktindsigt?

”Jo. Den er helt sikkert juridisk rigtig. Men den udviser meget lidt forståelse for opgaven, vi er i gang med.”

DR dropper tidsfristen og beklager

I DR har indlandschef Morten Stamm Mikkelsen skrevet til kommunerne og beklaget både tonen og tidsfristen i anmodningen.

”Vi har skrevet til dem, at vi har trukket formuleringen om de en til to arbejdsdage tilbage. Vi er med på, at kommunerne lige nu skal prioritere noget andet end at svare på aktindsigten. Vi har sendt den, og de kan trække den frem, når røgen er lettet. Vi forventer heller ikke, de overholder den normale svarfrist på syv arbejdsdage,” siger indlandschefen.

Synes du, tonen på anmodningen er et problem?

”Her har vi også sagt til kommunerne, at det gik for hurtigt. Vi skulle have formuleret os på en anden måde. Vi kan godt forstå, kommunerne reagerer hårdt på den. Den er for hårdt formuleret,” siger han.

Hvorfor var anmodningerne formuleret, som de var?

”Sådan er sproget, når vi er i dialog med kommunernes jurister normalt. Der henviser man til paragraffer og forbehold og argumenter. Det er for at tage højde for afvisninger, der normalt kommer fra kommunerne. Men det er ikke et sprog, der tager højde for sindstilstande. Det kan virke hårdt og provokerende, og det tager vi til efterretning i resten af perioden,” siger Morten Stamm Mikkelsen.

Begge mener, aktindsigten er relevant

Grundlæggende bakker Martin Damm dog DR op i, at det er relevant at se på kommunernes beredskabsplaner, når coronavirusset er håndteret.

Kan du ikke lige forklare – hvorfor er det, I ikke bare kan sende en pdf med planerne på fem minutter til DR?

”Der er spurgt til flere forskellige dokumenter. Vi skal også svare ordentligt. Hvis det kun var den oprindelige beredskabsplan for sundhedsområdet, var det måske realistisk. Men denne anmodning kræver meget research, og dem, der sidder med det, står også i spidsen for at håndtere krisen,” siger Martin Damm.

I DR siger Morten Stamm Mikkelsen, at DR opretholder selve anmodningen.

”Vi mener, det er relevant at se på de beredskabsplaner, danskerne er afhængige af, når krisen håndteres,” siger indlandschefen.

Hos borgmester Martin Damm er der ros til DR for at lytte til kommunernes kritik.

”Det er fint, at de har sagt, den smuttede – og så er den ikke længere,” siger Kalundborg Kommunes borgmester.

3 Kommentarer

Anni Kristensen
19. MARTS 2020
Det tager mindre end fem minutter at finde langt de fleste, hvis man googler beredskabsplan kommune :-)
Oluf Jørgensen
19. MARTS 2020
Når en anmodning om aktindsigt både omfatter materiale, der nemt kan ekspederes, og materiale, der kræver undersøgelse, skal kommunen hurtigt udlevere den nemme del. Svar fra borgmester Martin Damm tyder på, at
en beredskabsplan for sundhedsområdet kunne sendes på fem minutter.
Søren Jespersen
19. MARTS 2020
Hvad er DR's egen beredskabsplan? At spille Rasmus Seeback, når statsministeren holder pressemøder? Måske skulle DR bruge sit krudt på at forstå egen funktion som public service - det synes ikke at være en del af dna'et - ej heller i krisetider, hvor der måske er allermest brug for det,

Læs også

Medie nægtet centrale oplysninger om Danmarks evne til at håndtere coronavirusset

Medie nægtet centrale oplysninger om Danmarks evne til at håndtere coronavirusset

18. MARTS 2020
Medie nægtet centrale oplysninger om Danmarks evne til at håndtere coronavirusset

Medie nægtet centrale oplysninger om Danmarks evne til at håndtere coronavirusset

18. MARTS 2020