DJ: Offentlighedsloven er blevet misbrugt i meget høj grad

Dansk Journalistforbund vil have skrottet reglen om ministerbetjening og ønsker sig tilbage til den gamle offentlighedslov: ”Jeg kan godt være bekymret for, at Venstres forslag ikke er vidtgående nok,” siger formand

I flere år har Dansk Journalistforbund kritiseret offentlighedsloven og kaldt på en reform. Nu ser det endelig ud til, at forbundets ønske om at få den ændret kan gå i opfyldelse.

”Vi er glade for at høre, at Venstre rører på sig og deler vores ønske om større åbenhed i samfundet,” siger formand i DJ Tine Johansen.

Det siger hun, efter at Venstres formand, Jakob Elleman-Jensen, torsdag aften til Berlingske sagde, at partiet vil lempe offentlighedsloven.

Men:

”Jeg kan godt være bekymret for, at Venstres forslag ikke er vidtgående nok,” siger hun.

”Det lyder til, at de gerne vil have epidemiområdet ind under samme bestemmelser som miljøoplysningsloven og så have lempet ministerbetjeningsreglen. Vi mener, at den regel helt skal afskaffes, og så skal alle ressortområder som minimum have samme regler som miljøoplysningsloven.”

”Reglen bliver misbrugt”

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har fra Folketingets talerstol i dag sagt, at alle partier bliver indkaldt til drøftelser om en ny offentlighedslov inden sommer.

Både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har sagt til Journalisten, at de ønsker markante ændringer af offentlighedsloven og har kritiseret det udspil, Venstre er kommet med.

Tine Johansen understreger, at DJ står klar til at rådgive Venstre og andre partier med gode råd til at ændre offentlighedsloven.

”Vi snakker gerne videre med dem om, hvordan vi lander en åbenhedslov i stedet for en mørklægningslov,” siger hun.

Hun mener, det har været beskæmmende at se, hvordan især reglen om ministerbetjening er blevet brugt til at nægte medier aktindsigter, siden den seneste offentlighedslov trådte i kraft i januar 2014.

”Reglen bliver misbrugt i meget, meget stor udstrækning til at afvise aktindsigter. Det er misvisende at kalde den ministerbetjeningsreglen. Det lyder, som om den har til formål at klæde en minister på med rådgivning. Men sandheden er, at bestemmelsen omfatter stort set alle dokumenter, der på et tidspunkt kan tænkes at blive brugt til at betjene en minister,” siger hun.

”Det er virkelig blevet en meget omfattende brug af bestemmelsen, som gør, at mange kolleger får afslag eller de her dokumenter, som er totalt streget over med sort tusch.”

Tine Johansen oplever, at der i Folketinget på tværs af fløjene er meget bred opbakning bag at ændre loven. Derfor håber hun også, at der er reel mulighed for en markant reform til gavn for offentligheden.

”Jeg synes, i et stærkt demokrati, at vi skal have fuld åbenhed om de beslutninger, der bliver truffet – og på hvilket grundlag. Det styrker den oplyste befolkning, kontrollen med magten og tilliden til det politiske system. Det er nogle gode bonusser, der ville komme ved at have mere åbenhed i samfundet,” siger Tine Johansen.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Venstrefløjen: Det er en tynd omgang, Venstre er kommet med">

Venstrefløjen: Det er en tynd omgang, Venstre er kommet med

09. APRIL 2021
Nick Hækkerup inviterer til drøftelser om ny offentlighedslov

Nick Hækkerup inviterer til drøftelser om ny offentlighedslov

09. APRIL 2021
Venstre vil lempe offentlighedsloven

Venstre vil lempe offentlighedsloven

08. APRIL 2021