
Foto: Dall Jakob/Information/Ritzau Scanpix, Stine Heilmann/APPR/Ritzau Scanpix
”Det er en blotlæggelse af, at de demokratiske idealer om åbenhed ikke efterleves af statens egen advokat. Motivet er, at offentligheden skal have mindre adgang, og det er både bekymrende og usympatisk.”
Sådan siger Politikens chefredaktør Christian Jensen om den reklamevideo fra Kammeradvokaten, som Journalisten i går omtalte. I videoen reklamerer Kammeradvokaten for kurser, hvor offentligt ansatte kan lære at begrænse eller helt afslå aktindsigter pga. ressourcemæssige hensyn.
Det har fået skarp kritik fra både Dansk Journalistforbund og mediejurist Oluf Jørgensen. Og nu melder mediecheferne sig også i koret af kritikere.
”Den sender et meget skidt signal,” siger Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.
Loven skal laves om
Men samtidig bekræfter videoen også en mistanke hos Tom Jensen og mange andre mediefolk.
”Det anslår en dagsorden, som man jo har haft en kraftig mistanke om er en stor del af problemstillingen: At den elastik i metermål, som den nye offentlighedslov i noget omfang lægger op til, bliver brugt til det yderste,” siger han.
DJ-formand Tine Johansen har tidligere udtalt, at videoen afslører en lukkethed- og mørklægningskultur hos statens egen advokat. Og også Tom Jensen mener, at den vidner om en tilgang fra statsadministrationen og de offentlige forvaltninger, der ikke ligefrem trækker i retning af åbenhed.
”Så også derfor er der behov for at kigge på den lov igen,” siger han.
Skandaløst, hvis interessen er stor
For Politikens Christian Jensen er det afgørende, hvor stor attraktion kurset fra Kammeradvokaten har blandt de sagsbehandlere i det offentlige, som det henvender sig til.
”Hvis det har stor udbredelse i centraladministrationen, så er det vidnesbyrd om, at hele meroffentlighedsprincippet, som der tales om udadtil, forsøges nedbrudt indadtil. Og det ville være endnu mere skandaløst,” siger han.
Men der er jo en bestemmelse i loven om, at man kan give afslag, hvis ressourceforbruget er urealistisk stort. Er det ikke fair at undervise i det?
”Der er motivet til forskel. Det er ikke, hvor går grænsen, man hvordan kan du selv flytte grænsen. Det er jo ikke bare en gennemgang af offentlighedslovens bestemmelser – det er en vejledning i, hvordan man undgår at give offentligheden information. Man kan ikke forstå det på anden vis,” siger han og tilføjer:
”Og det er jo stærkt usympatisk at lave kurser udi, hvordan man undgår, at offentligheden får adgang til relevant information i et åbent demokrati,” siger Christian Jensen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.