
SF's Karina Lorentzen Dehnhardt har nu formelt afkrævet ministeren svar. Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
”Ministeren bedes redegøre for sin holdning til kurser hos Kammeradvokaten, der sigter på at begrænse aktindsigt, og mener ministeren, at det er foreneligt med at være statens advokat?”
Sådan lyder et udvalgsspørgsmål fra SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, til finansminister Nicolai Wammen. Spørgsmålet kommer, efter at Journalisten i går omtalte en video fra Kammeradvokaten, der reklamerer for kurser, hvor offentligt ansatte kan lære at begrænse eller helt afslå aktindsigter pga. ressourcemæssige hensyn.
Karina Lorentzen mener selv, at etikken er en mangelvare hos statens advokat.
”Det er selvfølgelig ok at undervise i loven, men ikke med et udgangspunkt i lukkethed, som jeg mener, at Kammeradvokaten gør her. Jeg forventer en højere etik hos statens advokat,” siger hun.
Hun bakkes op af retsordfører for Radikale Venstre Kristian Heegaard, som beskriver videoen som ”mærkelig”.
”Offentlighedsloven skal tolkes med mest mulig åbenhed i sigte. Her er det ikke tilfældet, men i stedet undervises der i, hvordan man udnytter loven. Medierne er den oplysende magt her i landet, så når man underviser i at holde dem ude, så synes jeg, det er mærkeligt,” siger han.
Kan blive en glidebane
Selv om Kristian Heegaard medgiver, at Kammeradvokaten ikke underviser i noget ulovligt, så mener han stadig, at videoen er udtryk for en problematisk tendens.
”Jeg er bange for, at det her kan lede til en glidebane. Hvis offentligt ansatte undervises med et udgangspunkt i, at man skal være så lukket som muligt, så kommer det til at gøre det sværere, når journalister skal holde magthavere i ørerne,” siger han.
Netop det, at det ikke er ulovligt, er noget, som Karina Lorentzen og SF er opmærksomme på. De har selv kæmpet for en ændring af offentlighedsloven, blandt andet bestemmelsen om, at man kan give afslag på aktindsigt på grund af ressourcemæssige hensyn.
”Vi skal snart have en ny runde på offentlighedsloven, hvor vi bliver nødt til at se på nogle ændringer. Jeg er med på, at ressourcemæssige hensyn nogle gange må tages, men det må ikke være et blåstempel til at afvise aktindsigter,” siger hun.
Forslaget om en ændring af loven bakkes op af Radikale Venstre.
”Du kan fandme tro, at vi skal have ændret den lov! Hele loven trænger til en revidering, også ressourcebestemmelsen. Vi har jo set under corona, at ombudsmanden har sagt, at man stadig skal sigte efter så meget åbenhed som muligt, og så hurtigt som muligt, selv om man har udfordringer med ressourcer,” siger Kristian Heegaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.