Ombudsmanden blåstempler nej til aktindsigt om mink

Statsministeriet afslog at give aktindsigt i presseberedskab fra det omstridte mink-pressemøde i november. Afslaget har nu fået grønt lys fra ombudsmanden, der mener, afgørelsen har hold i loven

Det var i overensstemmelse med lovgivningen, da Statsministeriet 21. januar i år gav afslag på aktindsigt i presseberedskab.

Sådan lyder det i en ny afgørelse fra ombudsmanden.

12. november bad en journalist om aktindsigt i statsministerens ’presseberedskab til pressemødet onsdag den 4. november’, hvor Mette Frederiksen bekendte, at alle danske mink skulle aflives.

Det var før, et flertal i Folketinget i december blev enige om at nedsætte en granskningskommission til at kulegrave forløbet om aflivningen af alle danske mink – en beslutning, der skete i strid med det eksisterende lovgrundlag.

Alligevel fik journalisten afslag på sin aktindsigt. I første omgang lød beskederne 18. december, 11. januar og igen 20. januar, at Statsministeriet måtte udskyde besvarelse på aktindsigten.

Og 21. januar lød det så fra Statsministeriet, at presseberedskabet blev undtaget fra aktindsigt med henvisning til, at der var ’en nærliggende risiko for’, at materialet skulle oversendes til ’den kommende kommissionsundersøgelse’ om sagen om aflivning af mink.

Og den sagsbehandling får grønt lys fra ombudsmanden. Det var ifølge ombudsmanden ikke afgørende, at Statsministeriet traf sin afgørelse, før granskningskommissionen i minksagen formelt blev nedsat, hvilket først skete 23. april i år.

”Offentlighedsloven bygger på, at myndighederne kan undtage dokumenter, allerede når det må anses for nært forestående, at en kommisison vil blive nedsat. Det var tilfældet her,” lyder det fra ombudsmanden med henvisning til, at der på tidspunktet for Statsministeriets afgørelse blandt andet var udarbejdet et udkast til kommissorium for granskningskommissionen.

I sagen gik der altså godt og vel to måneder, fra journalisten søgte aktindsigt, og til afgørelsen faldt.

I en lignende sag fik Jyllands-Postens politiske redaktør, Nikolaj Rytgaard, afslag på aktindsigt fra Rigspolitiet.

Hans anmodning blev afsendt 25. november, afslaget fra Rigspolitiet kom 189 dage senere. Som i sagen med Statsministeriet henviste også Rigspolitiet i sit afslag til, at der er en granskningskommission på vej.

Rigspolitiet skrev blandt andet, at der var ’en nærliggende fare for, at en udlevering af oplysningerne vil være skadelig for gennemførelsen af kommissionsundersøgelsen’.

Ikke en argumentation, Nikolaj Rytgaard købte ind på.

”Det virker tosset og lidt Molbo-agtigt,” sagde han og erklærede, at han ville bede ombudsmanden se på sagen.

0 Kommentarer

Læs også

Automatisk kladde 45

Rigspolitiet afslår aktindsigt med ”tosset” og ”stærkt bekymrende” begrundelse

03. JUNI 2021
Sundhedsministeriet har forringet mediernes mulighed for at dække coronakrisen

Sundhedsministeriet har forringet mediernes mulighed for at dække coronakrisen

10. SEPTEMBER 2020