
Både Rasmus Kolbe og Nadia Nikolajeva mener, at Lægemiddelstyrelsen skal forstå platformen TikTok bedre for at få succes der. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix, Palle Graff Mouritsen. Red: Journalisten
Både Rasmus Kolbe, måske bedre kendt under SoMe-navnet Lakserytteren, og Nadia Nikolajeva, selvstændig digital rådgiver, er positive over for, at Lægemiddelstyrelsen er gået på TikTok denne uge.
”Jeg bakker fuldstændigt op om, at de prøver det af,” siger Nadia Nikolajeva.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er potentiale for det her koncept. Det skal bare i gang, for det er nu, det boomer,” siger Rasmus Kolbe.
Til gengæld er de mindre imponerede over selve udførelsen i Lægemiddelstyrelsens første opslag.
”Der er i hvert fald nogle fodfejl, de lige kan kigge på,” siger Lakserytteren.
Han fortæller, at han sendte en mail til Lægemiddelstyrelsen med det samme, efter at han havde set deres første opslag på TikTok, hvor han spurgte, om han ikke måtte hjælpe dem med det.
”Der er nogle gode takter, og så er det helt klart en start, som ikke er fuldstændigt bulls eye,” siger Nadia Nikolajeva.
”Det er jo dybt opstillet”
Lægemiddelstyrelsen gik på TikTok onsdag denne uge og har fredag lagt sit andet opslag op. I styrelsens første opslag banker en ansat på døren til direktør Thomas Senderovitz’ kontor med ordene:
”Hej Thomas, er du klar på nogle hurtige spørgsmål?”, hvortil han svarer:
”Shit, hvad har I nu fundet på?”
Sådan starter et interview med ham om, hvad Lægemiddelstyrelsen er for et sted, og hvilken rolle de spiller i forhold til corona-vaccinerne.
Nadia Nikolajeva giver Lægemiddelstyrelsen point for at bruge underlægningsmusikken fra tv-serien ’The Office’ og for at have en person, som afleverer et klart hovedbudskab. Men der er et problem.
”Det er jo dybt opstillet. Han ved jo godt, han har mikrofon på,” siger Nadia Nikolajeva.
Hun ærgrer sig også over, at Lægemiddelstyrelsen bruger professionel grafik i stedet for at bruge de grafikker, der er i TikTok-appen.
Mangler tempo
Rasmus Kolbe mener, det går lidt for langsomt i opslaget, og at Lægemiddelstyrelsen skal tænke mere i at få en krog i deres brugere allerede det første sekund, et opslag starter. Og så skal de bruge et greb, som er udbredt på TikTok: Nemlig at kopiere fra trends på platformen, mener han.
”Der har været en TikTok-trend, hvor influencere på TikTok har lavet film ligesom introen til ’Venner’ eller ’The Office’, altså hvor man møder alle rollerne. Men så er man selv alle rollerne – altså både fragtafdeling, service og designer,” siger Rasmus Kolbe.
”Jeg kunne godt forestille mig, at Lægemiddelstyrelsen kunne tage den trend op,” fortsætter han og forklarer, at det så altså skulle give en humoristisk video med højt tempo, hvor Thomas Senderovitz udfylder alle funktionerne i Lægemiddelstyrelsen.
”Så han havde forskellige hatte på og var CEO for det hele, kan man sige,” siger Rasmus Kolbe.
Lægemiddelstyrelsens andet opslag er en explainer-video. Her ærgrer Nadia Nikolajeva sig over, at de igen bruger professionelle grafikker.
”Det er ikke særligt TikTok-agtigt. Det vil mere være, at man tegner det eller filmer det lidt skørt,” siger hun.
Modet opvejer, at det er cringe
Lægemiddelstyrelsens første opslag har fået en del omtale på sociale medier, hvor mange har gjort grin med det. Ikke mindst på Twitter. Men spørgsmålet er, om brugerne på Twitter er de rigtige til at vurdere Lægemiddelstyrelsens indhold på TikTok.
”Alle dem, der sidder ovre på Twitter og er voksne og gør grin, de skal kigge sig selv i spejlet og overveje, om de selv er blevet boomere,” siger Rasmus Kolbe.
”Jeg tror, at grunden til, at man gør grin med det, er, at de har lagt en video på, som de lige skulle have øvet et par gange mere,” mener han.
Nadia Nikolajeva siger, at ’der er mere godt end dårligt’ ved Lægemiddelstyrelsens debut på TikTok.
”Det kan godt være, det er cringe, men jeg synes, at det bliver opvejet af et mod. Der er nogen, der tør være kiksede her, og som tør gå ud på platformen med et dybt usexet budskab,” siger hun.
De mener begge, at Lægemiddelstyrelsen har potentiale for at blive et hit på TikTok. Men det kræver, at de begynder at bruge TikTok mere på platformens egne præmisser, siger de.
”Jeg håber, de er på en TikTok-rejse, så de med tiden laver indholdet mere håndholdt og mindre professionelt. Jeg vil faktisk gerne have en person, som er vores ’hemmelige agent’ ind i Lægemiddelstyrelsen, som banker på på et tidspunkt, hvor Thomas Senderovitz ikke har mikrofon på, og hvor han måske er stresset efter et møde eller går på fyraften om fredagen, så det faktisk bliver ægte,” siger Nadia Nikolajeva.
Midt i en læringsproces
Thomas Dybro Lundorf, kommunikationschef i Lægemiddelstyrelsen, siger, at alt indhold fra styrelsen til TikTok bliver lavet in house. Første opslag brugte de ifølge ham omtrent fem timer på at producere.
Siden de publicerede det, har de fået adskillige henvendelser fra folk med gode råd, siger han. Og dem har de tænkt sig at gå igennem.
”Folk må selvfølgelig mene lige præcis det, de har lyst til. Men vi er sådan set glade for den modtagelse, vi har fået fra brugere,” siger han.
Strategien er at understøtte en oplyst debat om coronavaccinernes virkning og bivirkninger.
”Og så er jeg med på, at vi også har en strategi i forhold til at sørge for, at vi er der på platformens præmisser. Jeg medgiver da gerne, at det selvfølgelig er en læringsproces, og det er det udgangspunkt, vi har,” siger Thomas Dybro Lundorf.
Men han er overbevist om, at Lægemiddelstyrelsen nok skal knække TikTok-koden.
”Man bliver simpelthen for bange som offentlige myndigheder, hvis man er nødt til at få eksterne konsulenter til at holde sig i hånden hele tiden,” siger han.
”Det kan godt være, at vi slår os lidt en gang imellem, men vi gør os erfaringerne selv, og så er det altså ikke værre. Lad os snakke sammen om seks måneder, og så må vi høre, hvad dommen er der.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.