Styrelse går på TikTok for en oplyst debat om coronavacciner

Målet er et par opslag om ugen. Indsatsen skal evalueres om et halvt år og skal blandt andet måles på antallet af følgere og interaktion på platformen

”Vores mål er at understøtte en oplyst debat om coronavaccinerne. I den sammenhæng vil vi gerne have alle med, også selv om de ikke nødvendigvis er vores kernemålgruppe.”

Sådan siger kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf om, hvorfor Lægemiddelstyrelsen fra onsdag går på TikTok, ’så vidt han kan se’ som den første danske myndighed.

I november luftede han muligheden i Journalisten, og i denne uge bliver TikTok-profilen altså en realitet.

Beslutningen kommer, efter at styrelsen har konstateret, at vaccinedebatterne også er rykket ind på TikTok og har derfor besluttet at lægge sig i slipstrømmen på WHO, der i skrivende stund har 2,8 millioner følgere på TikTok.

Thomas Dybro Lundorf betegner det som et ’pilotprojekt’, som Lægemiddelstyrelsen søsætter på et tidspunkt, hvor styrelsens arbejde på grund af corona-vaccinerne har usædvanligt stor bevågenhed.

”TikTok er den hurtigst voksende sociale medieplatform herhjemme. Vi vil hellere bruge nogle ressourcer på at være på platformen og så efter et halvt år konstatere, at ’nå, det kom der ikke det vilde ud af’, end vi vil stå i den omvendte situation og konstatere, at ’det skulle vi have satset mere på’,” siger Thomas Dybro Lundorf.

Otte procent er på TikTok

Målet er at udgive ’et par opslag om ugen’. Resultaterne af Lægemiddelstyrelsens TikTok-profil skal evalueres om et halvt år og skal blandt andet måles på antallet af følgere og den interaktion, opslagene får. Men Thomas Dybro Lundorf vil helst evaluere indsatsen kvalitativt.

”Vi ser selvfølgelig på, om ressourcerne står mål med effekten,” siger han.

”Hvis vi kan opnå at være med til at understøtte, at debatten om vaccinerne er foregået på et oplyst grundlag, så vil indsatsen for mig at se være en succes.”

Ifølge tal fra DR Medieforskning fik TikTok sit gennembrud i Danmark sidste år. I 2019 var det således blot to procent af danskerne, der havde en TikTok-profil – i løbet af 2020 steg det til otte procent. Blandt de 9-14-årige var det hele 41 procent, som brugte TikTok dagligt i 2020 – for Instagram og Facebook var det til sammenligning 26 procent og 22 procent.

Hos Lægemiddelstyrelsen vil opslagene på TikTok indgå i deres daglige SoMe-indsats, som starter med overvågning af konventionelle og sociale medier og fører til opslag på styrelsens some-platforme på Facebook, Twitter, Instagram og snart altså også TikTok.

”Hvis vi for eksempel har lavet en grafik til Instagram, så kræver det jo ikke mange ressourcer også at lægge den på TikTok. Så det bliver i hvert fald ikke et årsværk, vi bruger på det,” siger Thomas Dybro Lundorf.

Forhandlinger om dans

De fleste opslag på TikTok er videoer af omkring 15 sekunders varighed, ofte med dans og musik og et meget kreativt udtryk. Thomas Dybro Lundorf vil ikke løfte sløret for, præcis hvordan de første TikTok-opslag fra Lægemiddelstyrelsen ser ud.

”Men jeg kan sige, at vi har været i meget hårde forhandlinger med Thomas Senderovitz (direktør i Lægemiddelstyrelsen, red.) om netop dans. Det er jo en balance, når man er offentlig myndighed, mellem på den ene side at være seriøs og på den anden side tale ind i det øvrige indhold,” siger kommunikationschefen.

Han tilføjer, at de formentlig ’kommer til at lægge sig op ad’, hvordan WHO gør på TikTok.

”Det er jo ikke, fordi deres talspersoner danser rundt,” siger han.

Der har tidligere været sået tvivl om datasikkerheden på TikTok, og i juli sidste år indledte Datatilsynet en undersøgelse af platformen. Sagen er nu ved at blive overdraget til de irske datamyndigheder, fordi TikTok i mellemtiden har etableret europæisk hovedsæde der.

Det er en sag, Lægemiddelstyrelsen følger.

”Vi er helt top-opmærksomme på GDPR og persondatalovgivning i bred forstand,” siger Thomas Dybro Lundorf.

0 Kommentarer

Læs også

Lægemiddelstyrelsen: ”En vaccinedebat på et uoplyst grundlag er et problem”

Lægemiddelstyrelsen: ”En vaccinedebat på et uoplyst grundlag er et problem”

24. NOVEMBER 2020
Ekspert: Heunicke grønne og røde graf skal skiftes ud

Ekspert: Der mangler håb og strategi i kommunikation om corona

16. FEBRUAR 2021
Søren Brostrøm giver Mette Frederiksen baghjul på corona-kommunikation

Søren Brostrøm giver Mette Frederiksen baghjul på corona-kommunikation

10. NOVEMBER 2020