
Kræftens Bekæmpelse overvejer, om de skal skærpe processerne, når de finder casepersoner til kampagner. Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Det er først og fremmest en tragisk sag.
Sådan siger Ida Strand, der er kommunikationschef for Kræftens Bekæmpelse, efter at Ekstra Bladet tidligere i dag har beskrevet, at en ung kvinde med 20.000 følgere på Instagram siden 2016 ifølge familien har løjet sig uhelbredeligt syg af kræft.
Den unge kvinde har været interviewet i en lang række medier, og Kræftens Bekæmpelse har haft brugt kvinden og hendes historie i kampagner.
”Vi har på den måde også været med til at formidle nogle budskaber på et falsk grundlag. Det er selvfølgelig ærgerligt og beklageligt. Det er også derfor, vi siger, at vi er gået ind i det her, lige så snart vi blev opmærksomme på det,” siger Ida Strand og tilføjer:
”Vi har forsøgt at finde ud af, hvad der er op og ned, og vi har fjernet artikler og så videre på vores egne platforme, så vi i hvert fald sikrer, at vi ikke fortsat videreformidler noget på et falsk grundlag.”
Familien oplyser i en skriftlig udtalelse til Ekstra Bladet, som Journalisten også har fået tilsendt, at kvinden har erkendt over for sig selv og familien, at hun ikke er eller har været diagnosticeret med cancer.
”Vi kender ikke omfanget endnu, men vi må forvente, at det meste af det, hun har fortalt, ikke er rigtigt og er en følge af psykisk lidelse,” skriver familien og frabeder sig yderligere opmærksomhed.
Uhyre sjældent
Kræftens Bekæmpelse blev bekendt med den formodentlig falske historie, da Ekstra Bladet henvendte sig i sidste uge. Siden har organisationen haft fokus på at håndtere sagen så følsomt som muligt for at tage vare på kvinden, der i Ida Strands øjne er meget sårbar.
”Vi fik at vide, at der var en mistanke, og kunne konkludere, at det ikke var muligt at komme til bunds i det. Men ud fra familiens udlægning har vi valgt at sige, at vi ikke kan have et samarbejde med den her person længere,” siger Ida Strand.
Organisationen har også orienteret alle medarbejdere og frivillige, der kan være berørt af situationen.
Ida Strand fortæller, at Kræftens Bekæmpelse har forsøgt at få et overblik over lignende sager og har ikke kunnet komme på andet end Instagram-profilen Kemoland.
Den profil blev lukket i 2015, efter at det kom frem, at fortællingerne fra den kræftsyge indehaver var løgn.
”Det er uhyre sjældent, at vi oplever de her sager. Heldigvis,” siger Ida Strand og tilføjer:
”I den her sag giver det anledning til selvrefleksion. Er der noget, vi kan gøre bedre eller anderledes fremover? Vi lægger jo platform til mange historier.”
Overvejer nye processer
Kræftens Bekæmpelse bruger i forvejen samtykkeerklæringer, når de inddrager cases i organisationens kommunikation.
Nu bliver det også overvejet, om der for eksempel skal laves obligatoriske samtaler eller andre processer, når der skal udvælges casepersoner.
”Men grundlæggende vil jeg sige, at vores samarbejder bygger – og det skal det også gøre – på en gensidigt tillidsforhold. Det vil det fortsat også gøre.”
Så I kommer ikke til at bede om at se en journal eller en henvisning til et kræftpakkeforløb?
”Nej, det er ikke hensigten. Vi oplever så få tilfælde af det her, og vi kommer ikke til at gå ind i sådan noget her med en mistro,” siger Ida Strand.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.