
Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund. Foto: Benita Marcussen
Det er en opfordring til at sætte handling bag ordene om at drøfte offentlighedsloven.
Sådan beskriver Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, den mail, hun her til formiddag har sendt til Folketingets retsordførere og justitsminister Nick Hækkerup (S).
Nick Hækkerup varslede i starten af april, at han ville invitere Folketingets partier til at drøfte offentlighedslovens indhold. Det skete, efter at Venstre meddelte, at partiet ønsker at lempe offentlighedsloven. Og nu er sommeren altså så småt ved at være forbi, uden at der er kommet nogen drøftelser i gang.
”Den mail er en venlig, men bestemt påmindelse om, at vi synes, at de skal til at komme i gang med de drøftelser,” siger Tine Johansen.
I mailen skriver Tine Johansen, at den eksisterende lov giver alt for mange muligheder for at afslå og udskyde anmodninger om aktindsigt.
408 anmodninger til Sundhedsstyrelsen
Coronakrisen har dog understreget behovet for at give borgerne mulighed for at få indsigt i politikernes og myndighedernes beslutninger og grundlaget bag dem, mener Tine Johansen.
Sundhedsstyrelsen modtog ifølge journalistforbundet 408 anmodninger om aktindsigt fra journalister og borgere i perioden fra 11. marts 2019 til 11. marts 2020. Det var særligt anmodninger om aktindsigt i spørgsmål vedrørende test og hospitalspladser, aftaler med kommunikationsbureauer og korrespondancer mellem Per Okkels, Kåre Mølbak og Søren Brostrøm, der blev sendt.
”Vi har lavet en undersøgelse, der viser, hvor stort omfanget af anmodninger om aktindsigt har været under corona, og befolkningen har krav på at vide, hvordan så indgribende beslutnigner er truffet,” siger hun.
Det har ikke været muligt for DJ at få aktindsigt i, hvor mange af anmodningerne der er blevet mødt med et afslag eller kun en delvis aktindsigt.
”Men vi har kunnet konkludere en voldsom overskridelse af tidsfrister. Det er ikke lovens bogstav, men praktisering af loven,” siger Tine Johansen.
Fem konkrete forslag
Tine Johansen oplister i sin mail til retsordførerne og justitsministeren forbundets fem konkrete forslag til en revision af offentlighedsloven.
”Alle fem forslag er tilsammen med til at kunne skabe større åbenhed, og det er det, vi rigtig gerne vil have, og som corona har vist, at der er brug for. Det sidste halvandet år har vist os, hvor vigtigt det er, at der er tillid til det offentlige system, og at borgerne kan følge med i, hvordan politiske beslutninger bliver truffet,” siger Tine Johansen.
Dels ønsker forbundet at få afskaffet ministerbetjeningsreglen i § 24 og folketingspolitikerreglen i § 27. Derudover foreslår DJ at indføre sanktioner for overskridelse af tidsfrister samt at få det lovfæstet, at det med mellemrum bliver vurderet på ny, om en offentligt ejet virksomhed fortsat skal være undtaget fra retten til aktindsigt.
Og så foreslår Tine Johansen, at der bliver taget en studietur til de nordiske nabolande for at se på fornyelse af journaliseringssystemer.
”De andre nordiske lande har en langt større grad af åbenhed end herhjemme, og sagsbehandlingen går meget hurtigt. Der er eksempler på, at danske journalister har fået aktindsigt i Sverige, samme dag som de har søgt,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.