Nick Hækkerup inviterer til drøftelser om ny offentlighedslov

Der kommer til at være ”drøftelser” mellem alle partier om en ny offentlighedslov, siger justitsminister Nick Hækkerup (S)

Inden sommer bliver alle partier i Folketinget inviteret til samtaler om en ændring af offentlighedsloven. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i dag fra Folketingets talerstol.

Det siger han, efter at Venstre i går til Berlingske sagde, at partiet ønsker at lempe offentlighedsloven, herunder at lempe reglen om ministerbetjening og at lave nye regler for oplysninger om epidemioplysninger, der svarer til miljøoplysningsloven.

”Som bekendt har Venstre meldt ud, at man ønsker at ændre offentlighedsloven. Jeg hører ikke Venstre sige, at man vil opsige forliget, men hvis parterne bag forliget ikke er enige om udfordringerne i loven, må de tages til efterretning,” siger justitsministeren.

”Hvis det er tilfældet, vil jeg frem mod sommer forsøge at afdække, hvordan vi kan tilrettelægge en proces for en ændring af offentlighedsloven,” siger Nick Hækkerup.

Han inviterer alle partier i Folketinget til at snakke om loven, siger han.

”Vi skal afdække partiernes konkrete ønsker til loven. Jeg vil tage udgangspunkt i partierne i forligskredsen (S, V og K, red.), men det er også fair nok at invitere de øvrige partier ind til en snak.”

Samtidig understreger han, at Socialdemokratiet synes, at loven er god, som den er nu.

”Det er min opfattelse, at offentlighedsloven rummer en rimelig balance mellem hensynet til åbenhed og hensynet til det fortrolige rum.”

Glæde hos venstrefløjspartier

I SF er retsordfører Karina Lorentzen glad for, at ministeren åbner for forhandlinger om offentlighedsloven.

Hun sagde tidligere i dag til Journalisten, at hun håbede på markante ændringer af offentlighedsloven.

”En fuld afskaffelse af ministerbetjeningsreglen. En afskaffelse af folketingspolitikerreglen. Og vi skal have ændret på, at der kun er notatpligt i afgørelsessager. Det er den regel, der gør, at vi ikke ved, hvad der skete i minksagen, fordi der ikke findes et notat fra den embedsmand, der ringede fra Justitsministeriet til politiet, hvorefter de fortsatte med at lave forkerte action cards,” siger hun.

Kristian Hegaard, retsordfører i Radikale Venstre, er også glad for, at der bliver åbnet for brede forhandlinger. Han sagde tidligere i dag til Journalisten, at Radikale Venstre mener, der skal store ændringer på bordet af offentlighedsloven.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Venstrefløjen: Det er en tynd omgang, Venstre er kommet med">

Venstrefløjen: Det er en tynd omgang, Venstre er kommet med

09. APRIL 2021
Venstre vil lempe offentlighedsloven

Venstre vil lempe offentlighedsloven

08. APRIL 2021