Statsminister-kandidater får ingen garantier fra tv-stationerne

Både DR og TV 2 holder deres overvejelser om statsministerdueller ved en kommende valgkamp helt tæt til kroppen, efter at Enhedslistens Pernille Skipper har meldt sig som statsministerkandidat. ”Vi kan risikere at påvirke, hvordan politikerne agerer,” lyder det fra DR

At melde sig som statsministerkandidat udløser ingen automatisk billet til tv-stationernes store statsminister-dueller. I hvert fald ikke en billet, DR eller TV 2 vil udstede nu.

Så meget står klart, efter at Enhedslistens ordfører, Pernille Skipper, også har meldt sig som statsministerkandidat. Tidligere har også Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, meldt sig som kandidat til posten. I samme forbindelse sagde han, at han forventede at blive inviteret til DR’s og TV 2’ s statsministerdueller side om side med kandidaterne fra Socialdemokratiet og Venstre.

Både DR og TV 2 er i fuld gang med at planlægge og overveje, hvordan de skal stille sig i dækningen af en kommende valgkamp. Men begge kanaler holder alle kort om statsministerdueller tæt ind til kroppen.

”Det er en meget interessant situation, og den tager vi selvfølgelig bestik af. Vi har endnu ikke taget stilling til, hvordan vi konkret vil håndtere det – vi vil hverken beslutte noget nu eller kommunikere omkring det. Det tager vi stilling til, når der bliver udskrevet valg, og det er mig bekendt ikke sket endnu,” siger Thomas Falbe, nyhedschef i DR.

Dansk politik er ved at ændre sig

Men kan I som Danmarks store public service-kanal afholde statsministerdueller, hvor I udelukker nogen, der selv har meldt sig som statsministerkandidat?

”Det eneste, jeg kan sige nu, er, at vi følger med, vi tager selvfølgelig bestik af situationen og overvejer, hvordan vi skal tage højde for det, når vi er i en valgkamp. Situationen kan ændre sig tusind gange, inden der er udskrevet valg. Hvis vi melder noget ud om, hvordan vi vælger at gøre, så kan det også påvirke, hvordan politikerne vælger at agere. Det har vi ingen interesse i at gøre,” siger Thomas Falbe.

Men du siger, at det er en interessant situation lige nu i dansk politik?

”Det er en nøgtern, udramatisk observation. Tingene er ikke, som de var ved valget i ’98. De seneste 20 år har der kun været to reelle statsministerkandidater, og den situation er på vej til at ændre sig. Det er interessant.”

Heller ikke TV 2 ønsker at løfte sløret for, hvordan det kommer til at spille ind i mediehusets dækning af valgkampen, at der nu er fire statsministerkandidater i spil.

Skipper vil gerne inviteres

”Det gør vi os selvfølgelig rigtig mange overvejelser om – men som altid ved et folketingsvalg deler vi dem først, når vi er færdige med vores overvejelser,” siger Ulla Pors, chefredaktør for TV 2 News.

Men kan I holde statsministerdueller, hvor I som tv-station har sorteret nogen fra, der selv har meldt sig som mulige statsministerkandidater?

”Som sagt har vi ikke lyst til at dele, hvad vi gør os af overvejelser endnu. Den politiske situation er enormt spændende, og vi glæder os til, at der kommer et valg, men der kan jo gå lang tid endnu,” siger Ulla Pors.

Pernille Skipper selv siger til Journalisten, at hun ikke har haft tid til at overveje, om hun forventer at blive inviteret til tv-stationernes statsministerdueller. Senere skriver hun i en mail til Journalisten:

"Jeg vil selvfølgelig gerne inviteres og deltage i debatter i det hele taget. Men det er jo op til medierne hvordan de prioriterer. Og det har jeg egentlig ret stor respekt for. Men for at være helt ærlig, så synes jeg de der statsministerdueller er lidt fjollede. De gør ikke noget godt for den politiske debat. For vi skal altså huske på at vi ikke har et to-parti-system i Danmark. Jeg ser meget hellere at vi har partilederrunder, hvor vælgerne kan høre fra alle partier der stiller op."

Artiklen er opdateret med svar fra Pernille Skipper 17.08 12.44

 

 

2 Kommentarer

Luci Smith
16. AUGUST 2018
Er i gang med at læse Matt
Er i gang med at læse Matt Taibbi's "Insane Clown President". Enhver journalist, der vil blive klogere på hvordan Trump blev valgt og hvordan vi ikke skal have en amerikansk-style valgkamp igen i Danmark ved næste valg, burde læse bogen.

Dækningen af valgkamp i en tid hvor der er så meget politikerlede og sociale medier har været en stor game-changer.
Mikael Smidt Jensen
16. AUGUST 2018
DR og TV2 har gennem mange år
DR og TV2 har gennem mange år påvirket den danske demokratiske proces ved at prøve at gøre det til et USA-inspireret præsidentvalg mellem to kandidater, som de meget bekvemt selv udpeger...
ikke synderligt demokratisk... :/