Lægemiddelstyrelsen kritiserer DR for corona-artikel

”Den slags historier påvirker tilliden til vacciner, og det er meget vigtigt, særligt i disse tider,” siger Lægemiddelstyrelsen. DR beklager, at man skrev, at der var påvist sammenhæng mellem bivirkninger og corona-vaccine

”Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen.”

Sådan skrev DR i en topnyhed i går, som handlede om arbejdet med en ny corona-vaccine. Men det var det, hvis de havde spurgt, siger Lægemiddelstyrelsens kommunikationschef, Thomas Dybro Lundorf.

”De har ikke ringet, de har ikke sendt en mail, vi har slet ikke hørt fra dem om den artikel,” siger han.

Thomas Dybro Lundorf understreger, at Lægemiddelstyrelsen var blevet kontaktet af både TV Avisen og ’P1 Orientering’ og havde udtalt sig om samme sag.

Skrev, at vaccinen har bivirkninger

Thomas Dybro Lundorf mener, sagen er særligt alvorlig, fordi DR’s artikel indeholdt fejl, som kan give danskerne et misvisende indtryk af risikoen ved en eventuel corona-vaccine.

”Den slags historier påvirker tilliden til vacciner, og det er meget vigtigt, særligt i disse tider. Vi har set, hvor galt det kan gå med HPV-vaccinen. Der faldt tilliden til vaccinen unødigt på grund af historier, som der ikke var hold i. Folk har ret til at få klar besked og må gøre præcis, hvad de vil, men det skal ske på baggrund af faktuelt korrekte oplysninger,” siger Thomas Dybro Lundorf.

I artiklens underrubrik stod, at AstraZenecas vaccineforsøg ”har udløst bivirkninger”. Det er en af de vacciner, som Europa-Kommissionen har en forhåndsaftale om at købe, og derfor er det vigtigt for europæiske borgere at få klar besked om, hvilke bivirkninger vaccinen kan have.

Men det er endnu uvist, om der er nogen sammenhæng mellem vaccinen og den testperson, der blev syg, understreger Thomas Dybro Lundorf fra Lægemiddelstyrelsen.

DR beklager

DR beklager, at der stod i artiklen, at der var påvist en sammenhæng mellem bivirkningen og vaccinen. Men Morten Tvegaard, redaktionschef for politik, mener ikke, at DR var forpligtet til at indhente en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen før publicering.

”I den første version af artiklen får vi ikke taget forbehold for, at der endnu ikke er påvist en sammenhæng mellem bivirkningen og vaccinen. Det beklager jeg. Det bliver dog hurtigt rettet, da vi fra flere sider bliver gjort opmærksomme på fejlen,” skriver Morten Tvegaard i en mail.

”Historien handler ikke om Lægemiddelstyrelsen, men om en vaccine i problemer, og indeholder ingen kritik af Lægemiddelstyrelsen. Derfor mener jeg ikke, at den manglende kommentar fra styrelsen betyder, at vi skal tilbageholde artiklen,” forklarer han og tilføjer:

”Men det var en fejl, at der stod, at det ikke var muligt at få en kommentar fra dem. Det skulle være slettet eller omformuleret til, at vi endnu ikke havde nået at indhente en kommentar.”

DR rettede en time efter publicering fejlen i underrubrikken, så der nu står ”kan have udløst bivirkninger”, og tilføjede denne kursiv til sidst: ”Præciseret klokken 14.49 så det fremgår klart, at det endnu ikke er klart, hvorvidt bivirkningerne skyldes vaccinen eller ej.”

Artiklen blev også opdateret med et interview med Lægemiddelstyrelsen.

Tilbyder ”lyn-kursus” til journalister

Lægemiddelstyrelsen mener, at DR, ligesom myndighederne, har et særligt ansvar for korrekt information under coronakrisen.

”Det er i den grad vigtigt, at medierne har styr på fakta om corona. Vi har, både myndighederne og DR, et særligt ansvar for at melde præcist ud om vacciner,” siger Thomas Dybro Lundorf.

Morten Tvegaard mener ikke, at DR’s særlige ansvar er begrænset til dækningen af corona.

”Vi har i DR altid er særligt ansvar for, at det, vi bringer, er faktuelt korrekt. Det ansvar er hverken større eller mindre under coronakrisen,” skriver Morten Tvegaard i en mail.

Men baseret på blandt andet denne sag har Lægemiddelstyrelsen besluttet at oprette et ”lyn-kursus” for journalister, som forventer at dække corona og vacciner i de kommende måneder.

Der er tale om en baggrundsbriefing, hvor styrelsens egne eksperter svarer på spørgsmål, forklarer Thomas Dybro Lundorf.

0 Kommentarer

Læs også

Coronakrisen gør kommunikation mere afgørende end nogensinde før: ”Det er en blanding af meget stille og tomt og så virkelig travlt”

Coronakrisen: Der er behov for massiv kommunikation, hele tiden og på alle kanaler

18. MARTS 2020
Sundhedsministeriet har forringet mediernes mulighed for at dække coronakrisen

Sundhedsministeriet har forringet mediernes mulighed for at dække coronakrisen

10. SEPTEMBER 2020