
Kvinden, der udgav sig for at være læge med en anden læges autorisationsnummer, var vikar som ufaglært sygeplejerske på Regionshospitalet Viborg. Henning Bagger/Ritzau Scanpix
”Vi er virkelig trætte af, at vi er blevet snydt af den her ”læge”, der også har snydt omkring 200 andre læger.”
Sådan lyder det fra Klaus Wendelboe, chef for DR Midt og Vest, der i efteråret havde en kvindelig læge igennem i radioen.
Her fortalte hun om Facebook-gruppen ’Spørg en læge om corona-virus’ med omkring 50.000 medlemmer, hvor danskerne kan søge råd og vejledning i forhold til coronavirus. Den kvindelige læge var selv en af de omkring 200 frivillige læger, der sad og svarede på spørgsmål.
Tiden går, og der er ingen, der tænker mere over det harmløse interview i P4.
Bliver kontaktet af den rigtige læge
Det er lige, indtil redaktionen bliver kontaktet i forsommeren. En læge med det samme navn som hende fra interviewet ringer og siger, at hendes autorisationsnummer, som bliver brugt til at blive godkendt som frivillig læge i Facebook-gruppen, er blevet misbrugt. Det fandt hun ud af, da stifterne af Facebook-gruppen havde givet hende en gave som tak for hendes indsats med at besvare spørgsmål, på trods af at hun ikke selv havde svaret på spørgsmål.
Det er først og fremmest træls, at DR havner i den klemme, siger Klaus Wendelboe.
”Men man bliver også lidt mistroisk og tænker, om den rigtige læge er den falske læge, eller om den falske læge er den rigtige læge,” siger han.
Redaktionen beslutter at gå journalistisk til historien og udkommer 14 dage efter den rigtige læges henvendelse med en historie om, at en falsk læge har rådgivet i Facebook-gruppen.
Det viser sig at være rigtigt, at den ”falske læge” har narret både de andre læger i Facebook-gruppen, dens titusinder af medlemmer og DR.
”Vi ser, hvor langt vi kan komme med historien. For tænk, hvis hun også har optrådt som rigtig læge over for patienter. Der kan også være en brist i myndighedernes sikkerhed i forhold til lægers autorisationsnumre,” siger Klaus Wendelboe.
Den falske læge har vist sig at være en ufaglært sygeplejevikar på Regionshospitalet Viborg, som havde fået hende tilsendt fra Region Midtjyllands eget vikarbureau, der nu har udelukket hende fra it-systemer og fra at få vagter.
Ingen alarmklokker ringede
Forud for interviewet i P4 havde journalisten bag gjort, hvad der plejer at blive gjort. Hun havde korresponderet med lægen i forummet, havde googlet vedkommendes navn, der på grund af navnesammenfaldet ikke gav nogen mistænkelige resultater.
”Vi har researchet, som vi plejer at gøre. I og med at hun optræder i forum for læger, underskriver sig som læge og optræder lægefagligt, har vi ingen mistanke om, at hun ikke er læge. Det har forummet heller ikke, og der har siddet nogle rigtige læger og læst de ting, hun har svaret på,” forklarer Klaus Wendelboe.
”Der er intet i den indledende fase, der får nogen lamper til at blinke,” tilføjer han.
Den politianmeldte kvinde er ikke vendt tilbage på henvendelser fra DR, som har beklaget den falskes kvindes medvirken, og som ikke mener at have behov for at gøre noget anderledes i forhold til at tjekke medvirkende kilders identitet.
”Hvis vi skulle have brugt tid på, at hun skulle validere, at hun var læge, skulle hun have sendt en kopi af sit eksamensbevis og snakket med universitetet, om det nu også var rigtigt. Hvis vi skal indføre den form for kontrol af vores kilder, bliver det rigtig svært at bedrive journalistik,” siger Klaus Wendelboe.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.