”Tillidsbrud og kæmpe mavepuster”: Egmont beklager homofobisk debatspor

Journalist Maja Nyvang og hendes kæreste gav i sommer et interview til Eurowoman om at være regnbuefamilie. Tirsdag opdagede de, at interviewet uden deres samtykke pludselig var online hos Alt for Damerne og Vores Børn, hvor homofobiske kommentarer ikke blev fjernet

”Endnu et ego projekt!”. ”Lebber og transkønnede vil altid have særbehandling”. ”Alle børn har en far – også jeres!”

Det var den slags kommentarer, der tirsdag mødte Maja Nyvang og hendes kæreste Sissel Moos i kommentarsporet, da de af en ven var blevet gjort opmærksom på, at Vores Børn havde delt et interview med dem på magasinets facebookside.

Interviewet gav de til Eurowomans printmagasin i sommer og handler om deres valg om at få børn som homoseksuelt par. Men de har hverken givet samtykke til eller fået besked om, at Vores Børn og Alt for Damerne – der også udgives af Story House Egmont – flere måneder senere også kunne bringe interviewet.

”Det blev vi virkelig rystede over. Det er et sårbart interview, så det er et tillidsbrud og en kæmpe mavepuster, at det pludselig optræder med en ny overskrift et sted, hvor vi ikke har noget say, og hvor læserskaren er en helt anden og de slet ikke modererer den hadefulde debat,” siger Maja Nyvang.

Hun er selv journalist i DR og har delt eksempler fra kommentarsporet hos Vores Børn på sin facebookprofil.

”Det er problematisk at de ikke tager større ansvar, når vi er sårbare minoritetskilder,” supplerer Sissel Moos.

”Vi kan kun lægge os fladt ned”

Siden de opdagede artiklen og kommentarsporet på Facebook, har Maja Nyvang og Sissel Moos været i kontakt med Vores Børn. Og i aftes var redaktionen så inde og fjerne 85 kommentarer under artiklen, der blev delt fredag i sidste uge. Det fortæller Marianne Gram, chefredaktør hos Story House Egmont.

”Vi kan kun lægge os fladt ned og beklage. Vi ønsker ikke homofobiske kommentarer eller andet krænkende indhold, og det er en fejl fra vores side, at vi ikke har fået fjernet det godt nok og i tide nok. Helt generelt går vi ind og moderer med det samme, når vi finder ud af, der er problemer,” siger hun.

Maja Nyvang fortæller også, at journalisten, der i sommer interviewede dem til Eurowoman, i morges ringede og beklagede.

”Hun var virkelig ked af, at det her var sket. Hun fortalte, at det er rigtigt, at man kan dele indhold på tværs af magasiner i Story House Egmont, men at hun som journalist skal spørges først, så hun kan spørge os,” siger Maja Nyvang.

Ikke et enkeltstående tilfælde

Men noget tyder på, at hende og hendes kæreste ikke er de eneste, der har oplevet, at et interview givet til ét medie i Egmont-koncernen pludselig bliver bragt i en helt ny kontekst uden samtykke.

På Facebook har journalist Sisse Sejr-Nørgaard delt Maja Nyvangs opslag om sagen og skrevet, at hun havde en sammenlignelig oplevelse, da hun for nogle år siden medvirkede i et interview i Eurowoman.

”Det blev delt i flere omgange på bl.a. på Alt for Damernes Facebook, hver gang uden jeg blev informeret – men der var altid en ikke modereret debat om mit moderskab. En fortælling jeg havde givet i en speciel kontekst til det ene magasin, som så blev clickbait og oplæg til debat for et andet,” skriver hun og tilføjer:

”Det er jævnt ubehageligt – og vildt mærkeligt, at man som medie ikke passer bedre på sine kilder, som man får til at dele sine historier,” skriver hun i opslaget.

Følsomme kilder skal kontaktes først  

Hos Story House Egmont bekræfter Marianne Gram, at det ikke er usædvanligt, at mediehuset deler indhold på tværs af deres titler.

”Vi opfatter os som en familie, så når vi for eksempel har godt stof i Eurowoman, som vi mener at Vores Børn også kan have glæde af, så er det klart, at vi deler det. Det er præmissen,” siger hun.

De beskriver det som en mavepuster og tillidsbrud. Kan du forstå det?

”Når man giver et interview til et printmedie i dag, så vil det stort set altid ende på nettet. Og når det er der, kan det jo blive delt alle vegne – det kunne også være et formiddagsblad, der havde taget den. Men når vi deler følsomt stof på tværs af vores titler, er vores hovedregel, at vi ringer til kilden og siger det inden. Det er vi kede af, at vi ikke har gjort her,” siger Marianne Gram.

Sisse Sejr Nørgaard skriver i sit facebookopslag, at hun lige har givet et nyt interview til et Egmont-magasin og forventer at blive spurgt, hvis det skal deles af andre magasiner. Bliver hun det?

”Ja, hvis det er af følsom karakter. I følsomme sager skal vi passe på folk, så der vil vi tale med kilderne, når vi lægger det på nettet. Men hvis vi for eksempel interviewer en kilde om, hvorfor vedkommende har lavet en ny creme, så vil vi ikke,” siger hun.

Vil ikke stille op en anden gang

For Maja Nyvang og hendes kæreste har oplevelsen betydet, at det formentlig er sidste gang, de har givet interview om følsomme dele af deres liv som homoseksuelle.

”Det er lige præcis sådan noget der gør, at vi ikke har lyst til at stille op igen. Når man skal igennem sådan en mølle her, så er det for hårdt til, at man har lyst til at gøre det. Og det risikerer jo at betyde, at minoriteter ikke bliver repræsenteret i medierne, fordi de bliver bange for at stille op,” siger hun.

Marianne Gram understreger, at de hos Story House Egmont er kede af sagen og vil bruge den til at blive bedre.

”Vi ønsker jo ikke, at nogen, der har blotlagt følelser og andet intimt i et interview med os, bliver bragt et sted hen, hvor de ikke ønsker at være. Det gør vi normalt ikke. Men nu tager vi en snak om, hvordan vi kan gøre det endnu bedre,” siger hun.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Had, hån og trusler: Det koster at stå frem i medierne">

Had, hån og trusler: Det koster at stå frem i medierne

26. OKTOBER 2020
Opfordring fra DJ-formand: Tag ansvar for den online debat - og tre gode råd

Mangfoldighed: Sådan passer vi bedre på kilderne

05. AUGUST 2020