Når Mads Fuglede analyserer den amerikanske valgkamp for TV 2 på både skærmen og i netartikler, så fremgår det ingen steder, at han har været og fortsat er folketingskandidat for Venstre.
Hvis man klikker på Mads Fugledes navn i hans analyser på TV 2’s site, så dukker der fem linjers baggrundsinfo og cv-oplysninger op om ham.
For eksempel at han er kandidat i historie og underviser på Grundtvigs Højskole. Men ikke noget om, at han er folketingskandidat.
Forsker: Medier bør altid deklarere folketingskandidater
Medieforsker Mark Ørsten mener, at medierne altid bør deklarere det, hvis en ekspert er folketingskandidat eller politisk aktiv for et bestemt parti.
»Vores forskning viser, at mediernes brugere er meget skeptiske i forhold til, om medierne politiserer i deres dækning. Set i lyset af den store skepsis, så bør medierne konstant deklarere det, hvis en ekspert også er folketingskandidat for et bestemt parti. Så kan brugerne selv tage de forbehold, som de må finde nødvendige,« siger Mark Ørsten, der er professor i kommunikation og journalistik og leder af journalistuddannelsen på Roskilde Universitet.
Han mener ikke, at det gør nogen forskel, at Mads Fuglede udtaler sig om amerikansk politik og ikke dansk politik.
»Der er forskel på, hvordan man vurderer amerikansk politik, alt efter om man er venstremand eller socialdemokrat. Hans vurderinger kan være præget af egne ideologiske overbevisninger. Når en politiker bliver bedt om at vurdere politik, så er det relevant at få vedkommendes ståsted at vide,« siger Mark Ørsten.
Det rammer direkte ned i den tilbagevendende debat om, hvornår en kildes politiske tilhørsforhold bør deklareres. Blandt andet har Politiken tidligere erkendt, at det var en fejl, at de ikke fortalte, at en lektor i forvaltningsret også var 1. suppleant til Folketinget for Radikale Venstre.
Blev taget af skærmen i et halvt år
I næsten et halvt år op til og under valgkampen til Folketinget i juni 2015 valgte TV 2 helt at undlade at bruge Mads Fuglede som USA-analytiker. På samme måde valgte DR at droppe den konservative folketingskandidat Naser Khader som Mellemøsten-ekspert i et program på P1.
»Vi er nu så tæt på et folketingsvalg, at vi synes, det skader vores habilitet og troværdighed, at vi lægger rigtig mange sendeminutter til en specifik folketingskandidat. Det er selvfølgelig, fordi der er enorm meget profilering i at sidde meget på skærmen,« sagde TV 2 News' chefredaktør, Mette Østergaard, i februar 2015 til Politiken.
En beslutning, som Mads Fuglede var meget kritisk over for. Mark Ørsten mener, det er fornuftigt at undlade at bruge folketingskandidater som eksperter i medierne under selve valgkampen. Men så heller ikke meget mere.
»Det er vigtigt, at man ikke institutionaliserer en form for berufsverbot, så man ikke kan få lov at mene noget sagligt eller fornuftigt i medierne om forskellige emner, bare fordi man er politiker,« siger Mark Ørsten.
TV 2: Ligegyldig og distraherende information
Hos TV 2 er nyhedsdirektør Mikkel Hertz uenig i, at man af princip altid bør deklarere folketingskandidater.
»Hvis der er en kvalificeret grund til at gøre opmærksom på det, så skal vi gøre det. Men det mener vi ikke, der er i forhold til Mads Fuglede. Så længe han udtaler sig om interne amerikanske forhold, og der ikke er valgkamp herhjemme, så kan vi bruge ham og behøver heller ikke at deklarere ham som folketingskandidat for Venstre,« siger Mikkel Hertz.
Hvorfor vil I ikke deklarere ham?
»Det vil blive støj på linjen i forhold til seerne og brugerne, når han siger noget om amerikanske forhold. Det er ligegyldig og distraherende information i forhold til den rolle, vi bruger ham i, og det vil tage fokus fra hans budskaber,« siger Mikkel Hertz.
Hvorfor mener du ikke, at man behøver at deklarere en folketingskandidat, fordi vedkommende udtaler sig om international og ikke dansk politik?
»Jeg tror ikke, at Mads Fugledes analyser af amerikansk politik har ændret sig, fordi han stiller op til Folketinget for Venstre. Hvis han har været biased i en eller anden retning, så har det jo ikke ændret sig.«
På et punkt mener Mikkel Hertz dog, at TV 2 bør ændre praksis. Han erkender, at det er en forkert prioritering, at Mads Fugledes folketingskandidatur ikke fremgår af hans CV, når man klikker på hans navn i analyserne på TV2.dk.
Mads Fuglede: Deklarering vil ramme mig økonomisk
Mads Fuglede selv mener, at hele debatten bygger på en mærkværdig forestilling om, at eksperter ikke har et politisk ståsted.
»Jeg kan høre på alle, der udtaler sig på mit område, at de har slagside i forhold til republikanerne eller demokraterne. Hvis man vil deklarere, så skal man deklarere alle. Ikke kun dem, der er politisk aktive. Fordi mit politiske ståsted er offentligt, så gør jeg mig netop en enorm anstrengelse for altid at lave meget nuancerede analyser, fordi jeg ved, at der ellers vil komme kritik,« siger Mads Fuglede.
Hvis TV 2 besluttede sig for at deklarere dig som folketingskandidat for Venstre, hver gang de bruger dig som ekspert om den amerikanske valgkamp, ville det så genere dig?
»Ja, for det har den effekt, at det rammer mig på mit levebrød. Jeg lever af at lave analyser og holde foredrag. Jeg har aldrig hørt nogen kritisere mine analyser. Men så snart der kommer fokus på mit politiske ståsted, så er der meget færre, som vil bruge mig. I perioden op til og efter valgkampen mistede jeg næsten en hel årsløn,« siger Mads Fuglede og tilføjer:
»Jeg vil gerne stille op til Folketinget igen, men jeg kan jo ikke gå fra hus og hjem, fordi jeg er politisk aktiv, så hvis det får den konsekvens, så må jeg genoverveje mit politiske engagement. I sidste ende kan det betyde, at folk i min branche er udelukket fra at gå ind i politik,« siger Mads Fuglede.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
For ikke længe siden var jeg til en konference med et indlæg fra Mads Fuglede. Jeg havde glemt alt om hans tilknytning til Venstre, og hans oplæg var sagligt, interessant og hans analyser og konklusioner ikke specialt meget i tråd med Venstres politik. Jeg burde selvfølgelig ikke lade mig påvirke, men jeg tror, jeg fik mere ud at lytte til ham som USA-kyndig, end jeg havde fået af at lytte til ham som Venstremand. Han burde heller ikke lade sig påvirke, men jeg kunne frygte, at hvis man hele tiden gav ham og andre det stempel i panden, at de hører til et bestemt politisk parti, så kan der være en risiko for, at de begynder at tænke for meget over, hvad de nu skal mene rent partipolitisk. For hvis han var blevet præsenteret som Venstres kandidat, så havde vi da lavet en historie om, at hans holdning til emnet for konferencen var i strid med partilinjen. Nu har jeg blot forholdt mig til, hvad han sagde som forsker. Lad os holde fast i de dygtige, saglige eksperter og behandle dem som sådan - indtil der går valgkamp i den, så er det en anden snak, for så tager partipolitikken over. Og den politiske debat bygger efterhånden mere på fokusgrupper end på saglighed, så vi vil gå glip af rigtig meget at stemple eksperterne i panden med andet end deres faglighed.
Jeg er enig i at det er langt værre med Khader. Jeg oplever Mads F.som dygtig men at han vælger at forsøge en karriere på baggrund af partiet Venstres analyser og politik, ikke mindst overfor USA, synes jeg ikke må bagatelliseres. Gad vide hvad Christian Winther,Washington ,ville fortælle os om Hillary Clinton og hele moradset over there. Jeg har savner ham længe.
Mads Fugledes politiske engagement er kendt af alle, og det hindrer vel ikke manden i udfylde rollen som troværdig en USA-ekspert. Hvis en analyse af Fugledes kommentarer var voldsom farvet, var der grund til bekymring, men det er jo langt fra det, der er tale om.
Jeg er endnu mere forbavset over mediernes totale mangel på oplysninger om finansieringen af Hudson Institut, når Khader gang på gang udnævnes som mellemøstekspert.
Jeg synes man bør oplyse, at han er folketingskandidat for Venstre. Men jeg synes faktisk ikke, det diskvalificerer ham som USA-kommentator. Han kommer ofte med interessant information om USA, der tydeligvis afspejler et grundigt kendskab til landet. I modsætning til visse andre journalister, der stort set kun kommer med ting, man ved i forvejen fra internettet. Man kan godt ind imellem høre, hvor han selv står rent politisk, men det kan man jo bare "trække fra". Rent journalistisk er han dygtig, synes jeg. Og så er jeg i øvrigt selv meget venstreorienteret.
Flere