Danske Medier melder nu ud, hvordan rejsejournalistik skal deklareres.
”Vi har lavet en vejledning til vores medlemmer for at sikre, at medlemmerne kan overholde markedsføringsloven,” siger seniorkonsulent i Danske Medier Christina Moshøj.
Retningslinjerne kommer, efter at Forbrugerombudsmanden har taget kontakt til mediernes interesseorganisation for at sikre, at medierne deklarerer økonomisk støtte til rejseartikler i overensstemmelse med markedsføringsloven.
Christina Moshøj fra Danske Medier understreger, at det redaktionelle indhold, der produceres på baggrund af reportageturene, ”ikke er reklame og ikke må forveksles med annoncørbetalt indhold”.
En service til medierne
I en mail til deres medlemmer skriver Danske Medier, at:
”Medierne har en veletableret kutyme for at oplyse, om redaktionen har modtaget økonomisk støtte til reportageture – ikke blot i forhold til rejseartikler, men også i relation til andre reportageture, hvor journalistens transport eller ophold er blevet betalt.”
”Medierne har ikke efterlyst en guide, men som forening yder vi vores medlemmer den service at gøre opmærksom på vigtige sager og rammevilkår,” siger Christina Moshøj.
Hvordan vil I håndhæve, at jeres vejledning bliver fulgt?
”Vi håndhæver ikke vejledningen. Der er tale om anbefalinger, som det er op til det enkelte medlem at følge. I øvrigt er det Forbrugerombudsmanden, der er kompetent på markedsføringsområdet,” siger Christina Moshøj.
Danske Medier anbefaler følgende:
Ordlyd: Medierne kan oplyse, hvilke dele af en reportagetur mediet har modtaget økonomisk støtte til. Brugen af ordene ”inviteret af” bidrager ifølge Danske Medier næppe til, at mediebrugerne forstår, at rejsen er sket på baggrund af økonomisk støtte.
Placering: Oplysningen om den økonomiske støtte bør stå adskilt fra artiklen og må ikke være gemt væk. I en artikel over flere sider er kravet om tydelighed opfyldt, hvis deklareringen er på artiklens første side. På digitale medier bør redaktionen sikre samme krav om tydelighed.
Skriftstørrelse: Skriften i deklareringen bør som minimum være i samme skriftstørrelse som den øvrige brødtekst.
Grafisk opsætning: Danske Medier oplyser, at markedsføringsloven ikke indeholder krav til grafik opsætning. Medierne bør overveje, hvordan grafiske virkemidler kan markere en deklaration tydeligt.
Et eksempel på, hvordan Danske Medier mener, at rejsejournalistik kan deklareres, ser således ud:
- Avisens flybillet var betalt af Singapore Airlines.
- Mediet var inviteret til Skt. Petersborg af Carlsberg, der betalte flybillet, transport og forplejning i forbindelse med fremvisningen af bryggeriet.
- Avisens deltagelse og ophold under konferencen var betalt af Novo Nordisk.
- Avisen var inviteret til Indonesien af Discovery Travel, der betalte for transport under opholdet og overnatninger på Hotel Sunny Beach.
Strid om markering af rejsejournalistik
Forbrugerombudsmanden kom med sine anbefalinger i efteråret.
Den efterfølgende debat fik pressechef i rejseselskabet TUI Nikolai Johnsen til at udtrykke bekymring for, om Forbrugerombudsmandens krav om mærkning af rejseartikler ville skade tilliden til journalistikken. Tidligere rejseredaktør på Berlingske Ejvind Olesen for også i blækhuset og skældte ud over deklarationerne.
I samme ombæring udtrykte Jonas Kuld Rahtje, chefredaktør for MX, at avisen på foranledning af Forbrugerombudsmanden ville stramme op på deres deklarationer af rejsejournalistik. Det samme gjorde flere andre medier.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ha - jeg vil gerne give et gratis weekend-ophold i mit skønne sommerhus. Hvis nogle kan skrive en lang historie i et landsdækkende medie. Historien skal fortælle hvor ødelæggende rejser er. Især flyrejser til sarte steder, uden andet formål end at underholde sig selv. ...... Mvh. Lars Bahl
Her er et forslag : Lad være med at tage på den slags ture. Længere er den vel ikke.