”Det er fedt – men du er ensom en gang imellem”

Frygt, usikkerhed og ensomhed: Det kan være følelsesmæssigt hårdt at springe ud som digital nomade, fortæller Melvyn Mouflin, leder af et nyt globalt forum for digitale nomader, der blandt andet har fokus på psykisk sundhed

”Frygt er den største friktion. Frygt for det ukendte.”

Ordene kommer fra Melvyn Mouflin, da jeg spørger ham, hvad den største friktion – den største barriere – er for at blive digital nomade.

Han er leder af Hubud Global – et netværk for digitale nomader under opbygning, med online-kurser, erfaringsgrupper og andre komponenter. Netværket udspringer af Hubud – Balis ældste coworking-sted for digitale nomader.

Og frygt er ikke den eneste barriere, mange nomader bakser med. Så snart de har overvundet den indledende frygt, løber de ind i en anden følelsesmæssig udfordring, forklarer Melvyn Mouflin, nemlig ensomhed.

”Når du rejser, starter du altid fra ’scratch’. Du tager til nye steder og møder nye mennesker. Dine gamle venner er der ikke, og du er altid uden for din ’comfort zone’. Det er fedt, men du er ensom en gang imellem. Dét er helt normalt blandt digitale nomader: Ulempen ved livsstilen er ensomheden,” siger han.

LÆS OGSÅ: "Jeg siger nej til opgaver, der binder mig til et bestemt sted"

LÆS OGSÅ: Bali, Thailand, Vietnam: Sarah arbejder, hvor det passer hende

LÆS OGSÅ: Er det her dit næste kontor?

LÆS OGSÅ: Efter tre måneder med kontoret i rygsækken – her er, hvad jeg lærte

LÆS OGSÅ: Sara driver et internationalt bureau fra sin laptop – arbejder, hvor hun har lyst         

Fokus på mental sundhed

Når man får adgang til Hubud Global, er det første, der popper op, en række video-guides på engelsk, som er produceret af digitale nomader. De har overskrifter som disse:

”Mental sundhed for lokationsuafhængige arbejdere”

”Sådan opdager og overkommer du forretningsrelateret udbrændthed”

”Sådan forbedrer du dine relationer til kunder langt væk”

Der er også guides om mange andre emner, men det er tydeligt, at holdet bag Hubud Global opprioriterer de blødere emner.

Også andre stemmer har fokus på de følelsesmæssige udfordringer ved nomadelivet. I juli skrev antropologen Dave Cook, der har studeret nomadekulturen, for eksempel sådan her i den britiske avis The Independent:

”Det er næppe overraskende, at blogs og artikler, der er rettet mod digitale nomader, er besat af de tilbagevendende emner produktivitet, modstandsdygtighed, positiv tænkning, fokus og mindfulness. Men ulempen ved al denne ubarmhjertige positivitet er udbrændthed.”

Men på trods af risikoen, er Melvyn Mouflin stærk fortaler for nomadelivet.

”Jeg tror, at alle digitale nomader ønsker at inspirere andre til at gøre det samme,” siger han og tilføjer, at man faktisk kan overkomme udfordringerne.

”Det afhænger af, hvor villig man er til at blive en digital nomade. De, der virkelig vil det, går igennem alt bøvlet,” siger han.

Træd forsigtigt

Hvis man vil blive en sund digital nomade, er det vigtigt, at man træder forsigtigt i starten, lyder rådet fra Melvyn Mouflin. Mange digitale nomader kombinerer deres første rejser med at starte en forretning op, og dét er ikke altid den bedste idé.

“Det kræver en masse arbejde og dedikation at finde ud af, hvordan man bliver bæredygtig som digital nomade. Mange mennesker har slet og ret ikke råd til at rejse. Og i dét tilfælde er de nødt til først at overkomme den friktion, det er at blive økonomisk uafhængig – før de rejser afsted,” siger Melvyn Mouflin.

Han anbefaler også, at man tester livsstilen, inden man kaster sig over den for alvor.

”Det er en kæmpe forpligtelse. Så gør din research, før du tager springet. Måske skulle du starte med bare at tage en ferie på tre uger, mens du snakker med andre digitale nomader og undersøger, om det er noget for dig,” siger han.

Rejs langsomt

En anden vigtig brik i livet som en sund nomade er, at man ikke haster fra sted til sted, forklarer Melvyn Mouflin.

”Du skal bruge tid på at planlægge dine rejser; nogle gange ender du på et dårligt hotel; transport og rejser tager tid; og du får jetlag. Jo mere du rejser, desto mindre effektiv kan du være. Man bør minimum blive et sted i tre uger til en måned,” siger Melvyn Mouflin.

De fleste erfarne nomader rejser langsomt, siger han.

“Nogle bliver måske fire måneder et sted ad gangen. Måske er de på Bali i fire måneder, i Europa i fire måneder og så på rejse i fire måneder. Der er ikke nogen regel, men for det meste har de et par steder, hvor de opholder sig størstedelen af tiden.”

Fremtidens arbejdsform?

Selv om livet som mobil freelancer er fyldt med nye udfordringer, tror Melvyn Mouflin, at fænomenet vil blive ved med at vokse. Han tror også, at digitale nomader vil samarbejde mere i fremtiden.

”Store operationer kommer langsomt til at dø. Mængden af netværk af freelancere, der samarbejder og er mere agile, vokser – af mange forskellige årsager. En af årsagerne er, at det er billigere. En anden årsag er, at den værdi, de får ud af deres arbejde, bliver fordelt på en mere fair måde. I stedet for eksempelvis at have kæmpe marketingbureauer, er det en sund ting, at freelancere samarbejder. Det er i den retning, vi bevæger os,” siger han.

Men samtidig understreger han, at det nye miljø har brug for nye værktøjer:

”Hvis vi vil inspirere til, at det her bliver fremtidens måde at arbejde på, er vi nødt til at facilitere det ved at give folk de redskaber og ressourcer og den støtte, de har brug for.”

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right