Australske Sarah Hill har i to et halvt år rejst rundt i Asien, mens hun har arbejdet som grafisk designer for sine kunder, der overvejende befinder sig i Australien. Hun er digital nomade – det vil sige, at hun arbejder, hvor det passer hende.
Livsstilen har ikke haft nogen særlig betydning for hendes samarbejde med kunderne, fortæller hun.
”Den eneste forskel er, at de ikke kan ringe til mit mobilnummer. Men dét har faktisk været en god ting. Det betyder, at jeg er mere produktiv, og at der er færre afbrydelser,” siger den 31-årige designer.
Uanset hvor hun er, sætter hun et lokalt data-simkort i sin telefon for komme på det mobile internet. Hun understreger dog, at hendes kunder altid kan ringe til hende over Skype og Messenger.
Hun arbejder i øvrigt med branding, webdesign og magasinlayout.
LÆS OGSÅ: Efter tre måneder med kontoret i rygsækken – her er, hvad jeg lærte
LÆS OGSÅ: Er det her dit næste kontor?
Startede med en test på to måneder
Inden Sarah Hill for alvor sprang ud i livet som digital nomade, testede hun livsstilen i to måneder.
”Jeg tænkte, at det ville være tid nok til at undersøge, om alting fungerede. Og det fungerede jo åbenlyst, for jeg er her stadig,” siger hun.
Journalisten møder hende hos Hubud, et coworking-sted for digitale nomader i byen Ubud på Bali.
Siden hun blev nomade, har hun arbejdet fra Thailand, Vietnam, Bali og De Kanariske Øer i Spanien. Og det eneste sted, hun har haft nævneværdige problemer, var på De Kanariske Øer, hvor hun opholdt sig en kort periode. Her var tidsforskellen på ni timer for stor.
”Det var rigtig hårdt. Når klokken var 7.00 på De Kanariske Øer, var den 16.00 i Sydney. Der var kun én times overlap, hvis jeg stod tidligt op,” forklarer hun.
På Bali er tidsforskellen på to timer dog ikke noget problem, fortæller hun.
Drop hjemmekontoret – find et coworking-sted
Da hun lagde ud som digital nomade i Thailand, arbejdede hun fra caféer og fra sin lejlighed. Men det fungerede ikke optimalt.
“Jeg fik en masse fra hånden, men det var ret ensomt. Siden da har jeg besluttet mig for kun at arbejde fra coworking spaces,” siger hun.
Et coworking space er et kontormiljø for folk uden fast arbejdsplads. For det meste har coworking-steder stærke internetforbindelser, professionelle kontorfaciliteter og forskellige sociale events. I de seneste år er antallet af coworking-steder eksploderet i Asien. Det kan du læse mere om her.
Indtil videre kan Sarah Hill bedst lide coworking-stederne på Bali.
”Bali har alt, hvad jeg har brug for. Der er et godt fællesskab; det er nemt at bo her; og folk opholder sig her i lidt længere tid, end de gør andre steder. Andre steder er det mere sådan, at folk kommer og går – måske er de der for en uge ad gangen. Og hvis jeg gerne vil være et sted i lidt længere tid og skabe længerevarende venskaber, bliver det lidt ’tricky’,” fortæller hun.
For nylig har hun også fået en balinesisk kæreste, så hun ved ikke, hvor længe hun vil fortsætte med at rejse rundt.
Den svære del: At få en rutine
Efterhånden som Sarah Hill lærte nomadelivet at kende, stod det klart for hende, at hun trivedes bedst, når hun ikke hastede fra sted til sted – men i stedet opholdt sig tre til fire måneder ét sted ad gangen.
”Det tager noget tid at falde til. Hvis du kun er et sted i en måned, når du lige akkurat at falde til, og så skal du afsted igen,” siger hun.
Hun synes, det er svært at finde en rutine, hvis hun bevæger sig hurtigere fra sted til sted. Og rutiner er afgørende for produktiviteten, erfarer hun.
”Når du er på ferie, spiser og drikker du, hvad du har lyst til. Men når du ikke er på ferie, er det dit liv, og så er du nødt til at finde en rutine, være et produktivt menneske og ikke have det ad helvede til, fordi du drikker hver eneste aften. Da jeg først tog afsted, var dét i starten en af mine største kampe,” husker hun.
Tag kun afsted, hvis du har styr på forretningen
Sarah, hvad er dit bedste råd til andre, der vil springe ud som digitale nomader?
“Jeg tror, det var en vigtig ting for mig, at min indtjening var sikret. Du stresser allerede over, hvor du skal bo, og du skal tilpasse dig til nye steder. Så hvis ikke du har opgaver nok til at leve det liv, du gerne vil leve – eller i det mindste så du har penge nok til at få mad på bordet – vil det være ret stressende,” siger Sarah Hill.
Et andet råd fra hende lyder:
”Sæt dig grundigt ind i visumreglerne.”
De fleste digitale nomader rejser rundt på turistvisa, og sådan nogle varer ikke for evigt. Sarah Hill er nødt til at forlade Bali kortvarigt hver anden måned for at leve op til de indonesiske regler.
”Visum-tingen er nogle gange irriterende, når du er nødt til at poppe ud af et land og så tage tilbage to dage senere. Men jeg bruger det bare som en undskyldning for at besøge andre byer, såsom Kuala Lumpur,” siger hun.
Sarah Hills virksomhed er placeret i Australien, hvor hun også betaler skat. Der er en stående diskussion blandt digitale nomader, om man bidrager nok til lokalsamfundet, når man arbejder for kunder i udlandet og tilmed betaler sin skat i udlandet. Men det bekymrer Sarah Hill sig ikke om.
“Bruger vi ikke vores australske dollars her på Bali?” spørger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.