”Jeg siger nej til opgaver, der binder mig til et bestemt sted”

Mia Kovacevic er digital nomade og rejser verden rundt med sin laptop. Hun siger kun ja til kunder, der lader hende arbejde, hvor det passer hende: ”Det er kriterium nummer ét – de andre ting kan vi forhandle om”

“Jeg involverer mig kun i projekter for virksomheder, der er ligeglade med, hvor jeg er. Jeg siger nej til opgaver, der binder mig til et bestemt sted. Dét er kriterium nummer ét – de andre ting kan vi forhandle om,” siger 26-årige Mia Kovacevic.

Hun arbejder med content marketing og kommer fra Montenegro. For to år siden blev hun så sulten efter frihed og rejser, at hun sprang ud som ’location independent worker’, som hun kalder det – også kaldet digital nomade.

Journalisten møder hende i kystbyen Canggu på Bali i Indonesien, hvor hun for tiden tilbringer de fleste af sine arbejdsuger hos coworking-stedet Dojo Bali.

LÆS OGSÅ: Bali, Thailand, Vietnam: Sarah arbejder, hvor det passer hende

LÆS OGSÅ: Er det her dit næste kontor?

LÆS OGSÅ: Efter tre måneder med kontoret i rygsækken – her er, hvad jeg lærte

13 lande på ét år

I sit første år som digital nomade arbejdede Mia Kovacevic fra 13 forskellige lande.

“Jeg flyttede til Grækenland, så til Thailand og derefter til Bali. Fra Bali flyttede jeg til Serbien, og fra Serbien flyttede jeg til Portugal. Og i mellemtiden rejste jeg rundt,” fortæller hun.

Hun havde typisk base i én by ad gangen, hvorfra hun tog på forlængede weekendture.

”Da jeg boede i Thailand, tog jeg til Malaysia, Vietnam og Singapore. Og mens jeg boede i Grækenland, tog jeg til Cypern,” siger hun.

I dag bliver hun for det meste det samme sted i tre måneder, hvorefter hun rejser videre til et andet land.

”Tre måneder er det perfekte setup. Du kan være produktiv, og du føler stadig, at du bor der,” forklarer hun.

Det startede med en Facebook-reklame

Egentlig har Mia Kovacevic studeret jura, men da hun valgte at blive digital nomade, måtte hun finde et andet erhverv, der gav hende mulighed for at rejse med sit arbejde. Derfor kastede hun sig over content marketing.

Det startede med en Facebook-reklame for en virksomhed, der ledte efter lokationsuafhængige medarbejdere, som var gode til engelsk, havde et bestemt mindset og viljen til at lære noget nyt, forklarer Mia Kovacevic.

”Jeg kunne sætte flueben ud for det hele. Dét var mig! Jeg havde et Skype-interview med dem, og så var jeg inde,” husker hun.

Dem arbejder hun dog ikke for længere. Da jeg møder hende på Bali, arbejder hun blandt andet med content marketing for en fitness coach og som content marketing-manager for den amerikanske virksomhed Judo Launch, der hjælper forhandlere med at booste deres salg på Amazon.com.

Hun arbejder mere end fuldtid, fortæller hun.

Kunderne har selv været nomader

Alle de arbejdsgivere og kunder, Mia Kovacevic har haft, siden hun sprang ud som nomade, har to ting til fælles: De opholder sig i nogle helt andre lande, end dem hun selv arbejder i. Og de har alle selv været digitale nomader på et eller andet tidspunkt.

”Det betyder, at de ikke har problemer med at hyre folk, der er lokationsuafhængige. De har set, at man kan køre en forretning på den her måde, at ens arbejde kan være produktivt, og at man ikke mister kontrollen, bare fordi der ikke sidder nogen ved skrivebordet ved siden af,” siger Mia Kovacevic.

Mens hun har været på farten, har hun aldrig haft problemer med at finde job.

”Man får hurtigt et netværk, når man rejser rundt på den her måde, møder opstarts-virksomheder og tager til events, konferencer og arbejder i coworking spaces,” siger hun.

Fascineret af de andre nomader

Mia Kovacevic holder først og fremmest fast i nomadelivet, fordi hun er fascineret af de andre digitale nomader, hun møder undervejs.

”Det er fedt nok, at jeg har besteget en vulkan, svømmet med delfiner, og at aber har hoppet rundt på mig. Men det bedste ved rejseoplevelsen er de folk, man møder på sin vej. De har forandret mit liv – de har forandret mit mindset. Jeg har altid syntes, at jeg var åbensindet. Men det her er et helt nyt niveau,” siger hun.

Og hun har ikke haft svært ved at møde andre digitale nomader. Nogle af dem støder hun ind i hos coworking-stederne. Andre møder hun på nettet.

”Det er meget nemmere at møde folk her, end det er derhjemme. Alle hungrer efter at være en del af sociale grupper,” erfarer hun.

Hun har også lettere ved at møde folk med de samme værdier som hende selv, end hun har det i Montenegro.

“Du sidder ved et bord med 10 mennesker, og du indser, at de er fra 10 forskellige lande, 10 forskellige familier, med 10 forskellige baggrunde, men at I har et fælles mindset og de samme værdier,” forklarer hun.

Apple forstår hende ikke

En gang imellem oplever Mia Kovacevic dog, at verden omkring hende ikke er bygget til digitale nomader.

”Når jeg for eksempel ringer til Apples kundeservice, ved de ikke, hvad de skal stille op med mig. Min telefon er registreret i Grækenland. Min Mac er købt i Singapore. Og jeg skifter telefonnummer hver anden måned, fordi jeg skal bruge det lokale internet. Jeg tror ikke, samfundet er klar til sådan nogen som os,” siger hun.

Og så har personalet i lufthavnene det med at blive mistænksomme, når de ser, hvor meget hun rejser, fortæller hun. Men indtil videre er ulemperne så små, at hun ikke har planer om at slå sig ned nogen steder.

“Hver eneste dag er jeg taknemmelig for, hvad jeg laver. Det er en kliché, men det giver mig mulighed for at leve det liv, jeg gerne vil leve,” forklarer hun.

Helt lokationsuafhængig er hun dog ikke. Hun har adresse i Montenegro, hvor hun ejer en lejlighed med sin bror. Hun betaler også sin skat i Montenegro.

To råd til andre nomader

Mia Kovacevics vigtigste råd til andre, der vil springe ud som digitale nomader, er at forberede sig grundigt.

”Hvor mor-agtigt det end måtte lyde, så gik jeg ind i det her uden nogen forberedelser. Jeg havde ingen at spørge og ingen backup-plan. Hvis jeg kunne gøre det om, ville jeg have forberedt mig en smule bedre. Du kan lære meget af andres fejl,” siger hun.

For eksempel er det vigtigt at have en sundhedsforsikring og en opsparing, mener hun.

”Måske har du venner der, hvor du er. Måske har du ikke. Sørg for, at du har penge tilovers til ulykker, for tro mig: De kommer til at ske,” advarer hun.

Hun fortæller om en veninde, der kom til skade, da hun klappede nogle elefanter i Thailand. Hun fik et åbent sår, som der gik infektion i, og hun måtte opereres i Bangkok. Selv har Mia Kovacevic dog kun haft enkelte dårlige oplevelser – for eksempel en visdomstand, der pludselig gav problemer.

“Jeg kan tælle antallet af ubehagelige situationer på én hånd. Men de gode oplevelser kan jeg ikke stoppe med at tale om,” siger hun.

Hun råder også andre til at tage den lidt med ro, når de rejser.

”Det er energikrævende at rejse, at opleve og at finde ud af logistikken – også selv om man er fri til at gøre, som man vil. Jeg foreslår, at man starter med at være et sted i tre uger ad gangen,” siger hun.

5 Kommentarer

Andreas Reinholt Hansen
13. NOVEMBER 2018
Hej Begge,

Hej Begge,

Tusind tak for gode og brugbare svar.

VH
Thomas Møller Larsen
13. NOVEMBER 2018
@Andreas: Jeg missede, at dit
@Andreas: Jeg missede, at dit spørgsmål går på situationer, hvor man ikke har adresse i Danmark. Jeg tror, det er svært at give et alment svar på dette, og at det i stedet skal undersøges i den konkrete situation.

For at skabe lidt mere klarhed om sagen, får du her min korrespondance med Skattestyrelsen, der oplyser, at boligen spiller en central rolle:

Jeg stillede følgende spørgsmål:

"1. En dansker, der er enten freelancer eller selvstændig, vælger at arbejde tre måneder fra Bali, Thailand eller Vietnam (populære destinationer for digitale nomader). Hans kunder er de samme, som han arbejder for i hjemlandet. Skal han bare fortsætte med at betale sin danske skat som altid? Eller er der nogle skatteforhold, han skal være bevidst om?

2. Samme scenarie som ovenstående, men danskeren vælger at lægge størstedelen af sin arbejdstid på Bali, Thailad eller Vietnam gennem flere år. Han beholder dog sine danske kunder som i det første scenarie. Skal han fortsat betale dansk skat? Eller kommer der et tidspunkt, hvor skatten skal flyttes til udlandet?"

Svar fra Skattestyrelsen:

"For så vidt angår scenarie 1, så vil personen være skattepligtig til Danmark af enhver indkomst, uanset hvor den kommer fra eller hvor den skabes, hvis personen fortsat er fuldt skattepligtig til Danmark. Man er som udgangspunkt fuldt skattepligtig til Danmark, når man har opretholdt sin bolig i Danmark.

Der kan evt. opstå en dobbeltbeskatningssituation afhængigt af reglerne i det andet land. Det skal søges løst ved hjælp af de gældende dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og det enkelte land. Det vil således også være nødvendigt at afklare beskatningen efter de regler, der gælder i det eller de lande, hvor arbejdet udføres.

Der er derfor flere forhold, som skal afdækkes for at kunne afgøre skatteforholdene for en "digital nomade".

Vedrørende scenarie 2, så er svaret det samme som under scenarie 1.

Det er er stadig afgørende, om personen opretholder den fulde skattepligt til Danmark, selvom arbejdet udføres fra et andet land gennem flere år. Afhængigt af de konkrete omstændigheder kan der være tale om, at personen ophæver den fulde danske skattepligt ved ikke længere at opretholde en bolig i Danmark, og samtidig har etableret et skattemæssigt hjemsted i arbejdslandet efter reglerne i den gældende dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og det enkelte land.

Hvis personen har ægtefælle og børn, har det stor betydning for vurderingen af dansk fuld skattepligt og ved etablering af skattemæssigt hjemsted i udlandet, hvorvidt ægtefælle og børn stadig bor i Danmark eller er flyttet med personen til det pågældende arbejdsland.

Først når den fulde skattepligt er helt ophørt, kan der blive tale om, at indkomst fra arbejde udført uden for Danmark ikke skal beskattes i Danmark."

Mvh. Thomas Møller Larsen
Thomas Møller Larsen
13. NOVEMBER 2018
Hej Andreas

Hej Andreas

Hun er skattepligtig i Montenegro. Det fremgår også af artiklen.

Vi kommer kort ind på skattereglerne her: https://journalisten.dk/efter-tre-maaneder-med-kontoret-i-rygsaekken-her-er-hvad-jeg-laerte

Hvis man har dansk adresse, er man som udgangspunkt skattepligtig i Danmark. Det oplyser Skat.

Der kan givetvis opstå situationer med dobbeltbeskatning, men jeg er ikke bekendt med digitale nomader, der har oplevet dette.

Mvh. Thomas Mæller Larsen
Jesper Bech Pedersen
12. NOVEMBER 2018
Hej Andreas.

Hej Andreas.

Jeg kan ikke svare dig direkte på dit spørgsmål, men jeg har en kæreste, der arbejder med skatterådgivning inden for netop det område, så jeg ved i hvert fald så meget, at det er voldsomt kompliceret og altid vil være individuelt fra sag til sag.

Hun kan sagtens være skattepligtig i alle mulige forskellige lande på én gang, herunder også i DK, selv om hun ikke arbejder her. Hvis hun nu har fast tilknytning - eksempelvis ejer et hus i Danmark - så kan det være nok til, at hun bliver delvist skattepligtig her.

De enkelte lande har forskellige skatteregler, så nogle steder skal hun måske være arbejdstager i 60 dage for at blive skattepligtig, andre lande er det anderledes osv osv.

Man kan for så vidt også tage chancen og lade være med at opgive sine indtægter, når man på den måde er en fri fugl. Ofte skal der jo en målrettet kontrol fra skattemyndigheden til, før den slags bliver opdaget.

Jeg ved eksempelvis, at mange af de unge esports-spillere ikke er opmærksomme på at få opgivet præmiegevinsterne, når de eksempelvis vinder en turnering i Malaysia. Jeg siger ikke det er ond vilje, for det er nok ikke noget, man tænker over som 16-årig, og hvis ikke klubben er opmærksom på at hjælpe med at få svaret skat, så sker det jo nok bare ikke...

Men i hvert fald: Det er ikke noget, man som almindelig lønmodtager eller arbejdsgiver har en chance for at gennemskue, der skal typisk et specialiseret revisionsfirma til for rede trådene ud.
Andreas Reinholt Hansen
12. NOVEMBER 2018
Helt lavpraktisk: hvor er hun
Helt lavpraktisk: hvor er hun skattepligtig henne? Og hvor er man egentlig skattepligtig, hvis man er dansk statsborger og digital normade (uden bopæl i Danmark)?

Flere