DR’s korrespondent: Jeg har da knækket en halv flaske whisky med Palme

Som DR’s korrespondent i Sverige kom Jørgen Poulsen tæt på Olof Palme og på den mordudredning, som onsdag fandt sin afslutning: ”Alt, hvad der kunne gå galt, er gået galt”

For lidt over 34 år siden sad DR’s daværende Sverigeskorrespondent Jørgen Poulsen på et hotelværelse i Sälen. Han havde netop gennemført motionsløbet Vasaløbet og sad nu, godt mørbanket, og døsede til en Bergmann-film i tv, mens hans to døtre lå og sov ved siden af.

Så da telefonen på hotelværelset ringede, og en kollega fra DR fortalte, at Sveriges statsminister Olof Palme var blevet myrdet, var svaret: Det er godt med jer, godnat!

Få minutter efter sad han dog alligevel i en bil på vej mod Stockholm sammen med en ven, mens vennens kone blev hos de sovende døtre.

Det var ikke kun Jørgen Poulsen, der var blevet taget på sengen. Hele Sverige og ikke mindst det svenske politi var helt uforberedte på forbrydelsen, og hvordan de skulle agere.

”Jeg kan huske meget tydeligt, at da vi nærmede os Stockholm, så var jeg helt sikker på, at der var slået en jernring rundt om hovedstaden. Men vi så ikke skyggen af en politibil. Jeg kunne køre direkte ind til mit kontor i Sverige Radio og gå på en udsendelse fra Radioavisen,” fortæller Jørgen Poulsen.

I dag fik han svar på, hvem politiet tror dræbte Olof Palme – en mand, som Jørgen Poulsen nåede at komme meget tæt på som journalist og til dels også privat.

Hård kritik af efterforskning

Ved et pressemøde onsdag formiddag fortalte chefanklager Krister Pettersson, at man føler sig sikker på, at det var den nu afdøde Stig Engström, også kendt som Skandia-manden, der skød Olof Palme den 29. februar 1986.

I modsætning til forventningerne har man ingen mordvåben eller tekniske beviser. Anklagen bygger på vidneforklaringer, som sandsynliggør, at Stig Engström må have løjet og manipuleret sine forklaringer. Dertil kom, at han kunne håndtere skydevåben, og at han færdedes i Palme-kritiske kredse.

Krister Pettersson rettede ved samme lejlighed en hård kritik mod tidligere efterforskere, der i 1987 valgte at afskrive Stig Engström som mistænkt på et grundlag, som Krister Petterson i dag ”ikke begriber”.

Dermed bekræfter Pettersson det billede, som Jørgen Poulsen måske havde fået en lille antydning af allerede den nat, han kørte ind i Stockholm.

”Dagens pressemøde var jo en fuldstændig klar understregning af det elendige politiarbejde, der er gennemført. Alt, hvad der kunne gå galt, er gået galt,” siger han.

Efterforsker var Sveriges svar på Søren Brostrøm

Jørgen Poulsen peger selv på en person, der i hans øjne har et stort ansvar for den mislykkede efterforskning: Den første efterforskningsleder, Hans Holmér.

”Man har Holmér – Stockholms øverste panser – der kaster sig ind og sætter sig på det her. Og da han er så stor en mand og international kendt, måtte det absolut være internationale konspirationer, der lå bag. Så vi fik hele striben: Apartheid, KGB, Mossad, CIA. Det var under hans niveau, at det kunne være en ensom galning, der havde begået det mord,” fortæller Jørgen Poulsen.

I starten var der dog ingen, der tvivlede på Hans Holmér, fastslår han.

”Holmér var Sveriges svar på Søren Brostrøm. Han sejlede rundt som et ikon. Jeg interviewede ham flere gange, og jeg fik masser af læserbreve fra kvinder i Danmark, der spurgte, om jeg da ikke kunne skaffe en kontakt til manden. Det var helt utroligt.”

Lavede eneste tv-film om Palme

Jørgen Poulsen opnåede noget, som ingen andre journalister gjorde, nemlig at lave en tv-film om Olof Palme. Det skete i 1983, og optagelserne er siden blevet brugt utallige gange af tv-stationer, da der ikke findes tilsvarende optagelser af Palme på privat hånd.

Baggrunden for filmen var i virkeligheden politisk. Danmark og Sverige havde haft en hård territorialstrid om den lille Hesselø i Kattegat, hvor A.P. Møller var begyndt at bore efter olie uden en aftale med den svenske stat.

”Det var et gevaldigt slagsmål, og Palme skældte ud på Danmark og sammenlignede det med større internationale forbrydelser. Så filmen var en måde at råde bod på det. Ellers åbnede han jo ikke meget op for det private.”

Jørgen Poulsens kone så Palmes kone, Lisbeth, gennem en fælles bekendt. Og Jørgen Poulsen havde også selv private stunder med Olof.

”Han var en fantastisk person. Han var ikke bare en stor statsmand i Sverige, han blev næsten betragtet som en profet for den tredje verden. Han mødtes med Yassir Arafat og Fidel Castro, han fordømte USA’s bombninger, han gik hånd i hånd med Nordvietnams ambassadør i Stockholm. Og han var en fantastisk skarp debattør. Men han var også en bred person. Jeg har da siddet med ham på et hotelværelse, når vi var ude på Balkan, og knækket en halv flaske whisky,” siger han.

Skrev bog med Palmes bror

Jørgen Poulsen stoppede som korrespondent i efteråret 1986 efter en begivenhedsrig sommer, der ud over efterforskningen også bød på Tjernobyl-ulykke og russiske ubåde i Skærgården, og han nåede også at skrive en bog om Olof Palme sammen med dennes bror Claes Palme.

Selv siger han, at han hele tiden har hældt til teorien om den ensomme galning, frem for konspirationsteorierne om mordet. Den tidligere anklagede Christer Petterson var i hans øjne et godt bud. Det samme var Stig Engström, som altså nu er udpeget af politiet som formodet drabsmand.

”Nu siger de: Vi kommer ikke videre, og det er rimeligt nok. Men de har jo hverken mordvåben eller noget, der knytter ham til gerningsstedet. Så det vil ikke standse alle mulige konspirationsteorier,” siger Jørgen Poulsen, der stoppede i DR i 1992 og siden blev kendt som generalsekretær for Dansk Røde Kors.

7 Kommentarer

Christian Lindhardt, chefredaktør Journalisten
22. JUNI 2020
Jørgen Poulsen fortalte i interviewet, at han havde løbet den version af Vasaløbet, der hedder 'åbent spor'. Det er identisk med det officielle Vasaløb, men ligger på andre dage og har intervalstart i stedet for fællesstart. Om man kan sige, man har løbet Vasaløbet, når man har løbet 'åbent spor', er en smagssag og derfor ikke noget, vi så grund til at gå i detaljer med i artiklen - det burde vi måske nok have gjort for at undgå forvirring.
At Jørgen Poulsen har overnattet i Sälen er der intet mærkeligt i. Løbet starter i Sälen meget tidligt om morgenen, og efter løbet er der bustransport tilbage fra Mora til Sälen.
Jørn Stjerneklar
22. JUNI 2020
https://www.information.dk/indland/2007/11/krig-kaerlighed
Jørn Stjerneklar
22. JUNI 2020
Jørgen Poulsen er blevet grebet i mange løgne gennem årene. Måske man skulle faktatjekke hans påstande inden man skriver dem ind i sin historie?
https://www.berlingske.dk/samfund/joergen-poulsen-digtede-sig-til-helt
Ole Fredslund
12. JUNI 2020
Fact : Vasaloppet 1986 blev gennemført to dage EFTER mordet på Palme (man overvejede længe at aflyse pga mordet). (Kilde: svensk Wikipedia). Derfor også yderst interessant, at JP sad og hvilede ud EFTER løbet, da han hørte om Palmes drab. I øvrigt også spøjst, at han angiveligt befandt sig på et hotel i Sälen EFTER Vasaloppet, eftersom dette langrendsløb på ski netop starter i Sälen, og slutter 90-100 km mod øst i Mora i Dalarna. Men JP tog måske skiene på, og kørte de 100 km tilbage igen i sporet???
En detalje..., et hukommelsessvigt..., måske, men fejlen siger måske også noget om troværdigheden af resten historien?
Oskar Lund
12. JUNI 2020
Olof Palme blev skudt fredag den 28. februar 1986.

Flere

Læs også

Olof Palme-pris til to journalister

24. JANUAR 2012

»Medierne spillede en meget stor rolle i frikendelsen«

15. FEBRUAR 2006

»Medierne spillede en meget stor rolle i frikendelsen«

15. FEBRUAR 2006