Politiken vender på en tallerken – vi skulle aldrig være taget på Tesla-tur

Først forsvarede Politikens chefredaktør, Christian Jensen, at avisens politiske redaktør tog på sponsorferie i bil udlånt af Tesla. Men nu trækker han i land. ”Vores journalister må ikke være sårbare over for politisk motivfortolkning,” siger han. Præciseret kl. 15.08

I sommeren tog Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, på tur i en Tesla med sin familie rundt i Danmark. Turen var en sponsortur, hvor den politiske redaktør skulle skrive en rejseartikel om at være på sommerferie i Danmark.

Det fremgik i bunden af artiklen, at Tesla havde udlånt bilen til Politiken, og at Politikens ophold var blevet betalt af tre badehoteller, da artiklen blev bragt.

I første omgang forsvarede ansv. chefredaktør på Politiken Christian Jensen efter hård kritik, at den politiske redaktør tog på turen. Det skete både i ’Presselogen’ og i en artikel på Journalisten.dk, hvor han sagde:

”Jeg står fuldstændigt inde for de journalister, der rejser ud for Politiken – også på betalte rejser. De lægger alle relevante oplysninger frem for læserne, og de har både deres integritet og troværdighed og kritiske sans med. Det er journalistik,” understreger chefredaktøren.

Men nu har Christian Jensen ændret holdning. I P1-programmet ’Mennesker og Medier’ beklager han, at Politiken tog på turen. Han mener, Politiken ”ramte ved siden af” med turen – Politiken havde selv kontaktet Tesla med henblik på at låne bilen

”Det skulle ikke have været sket. Det skete, det var en fejl, og det beklager jeg,” siger han.

Christian Jensen: Det skulle ikke være sket

Du siger i ’Mennesker og Medier’, at det var en fejl at tage på den den her sponsortur – hvorfor var det det?

”Der skal ikke kunne herske tvivl om vores troværdighed og integritet. Kombinationen af en Tesla-sponsorering og en politisk redaktør, der tager på den tur, op til politiske forhandlinger på klimaområdet til efteråret var en fejl. Det skulle vi ikke have gjort, og det beklager vi.”

Hvorfor er kombinationen af en politisk redaktør før klimaforhandlinger og et sponsorat af Tesla særligt problematisk?

”Vores journalister må ikke være sårbare over for politisk motivfortolkning. Tesla er som elbilproducent også en aktør i den politiske debat, som vi får til efteråret – blandt andet om overgangen til elbiler i Danmarks klimapolitik. Det skulle vi have set på forhånd, og det skulle ikke være sket.”

Men betyder det, at jeres politiske redaktør ikke vil kunne dække de forhandlinger eller det emne?

”Jeg har fuld tillid til, at vores politiske redaktør kan dække både de kommende klimaforhandlinger og enhver anden politisk forhandling, der må komme.”

Ville I stadig kunne tage på turen, hvis det var en anden end den politiske redaktør eller en politisk journalist, der tog på den?

”Vi har lært af denne sag og tager kritikken til os, og vi vil nu gå vores redaktionelle processer for sponsorture efter i sømmene.”

Men ville I kunne tage på turen med en anden reporter på historien?

”Denne vil ikke gentage sig. Det ramte ved siden af skiven.”

Du siger, Tesla-turen kan skade jeres troværdighed og integritet – men kan det ikke altid det, når man tager på en sponsortur og skriver om det?

”Politiken er i denne sag ikke blevet afsløret i noget. Vi har lagt oplysningerne om turen frem selv: Nemlig at det har været en sponsortur. Og det er det, der har givet anledning til kritikken. Det afgørende for Politiken er, at vi er fuldstændigt transparente, og at vores læsere altid kan vide, hvad baggrunden er for de artikler, der er bragt i Politiken. Vi tager komplet ansvar for vores rejsestof, og jeg har fuld tillid til, at vores rejsejournalister også tager deres kritiske sans og integritet med ud.”

Men betyder det her, at I fremover helt vil droppe at tage på sponsorture?

”Det betyder, at vi kigger vores redaktionelle processer og retningslinjer efter i sømmene, og det er vi gået i gang med nu.”

Men I har ikke truffet nogen beslutninger om ændringer endnu?

”Vi har sat gang i den proces.”

Præciseret klokken 15.08: Journalisten havde skrevet, at Tesla har betalt turen for Politiken. Det korrekte er, at Tesla har stillet en bil til rådighed, imens overnatninger blev betalt af hotellerne.

Vi har også ændret overskriften, idet Politiken har oplyst, at det var avisen og ikke Tesla, som tog initiativ til turen. Formuleringen ”Vi skulle aldrig have sagt ja til Tesla-tur” er derfor ændret til ”vi skulle aldrig være taget på Tesla-tur”.

1 Kommentar

Michael Jensen
21. AUGUST 2020
Bliver den politiske redaktør beskattet af turen?Ligesom den betalte sejlerferie i 2018 med familien, som kastede en enkelt artikel i Politikens Rejse-tillæg af sig, vel også skal beskattes.

Læs også

Bloggere undrer sig: Hvorfor skal Politikens Tesla-tur ikke deklareres som reklame?

17. AUGUST 2020
Lønforskellen mellem mænd og kvinder på TV 2 vokser

Tesla-tur havde været no-go på TV 2 – vil være fri for mistanke

20. AUGUST 2020