
Mikkel Hertz ved TV 2 på Teglholmen i København. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
”Vi siger altid nej tak, hvis vi får tilbud af den karakter.”
Sådan siger TV 2’s nyhedsdirektør Mikkel Hertz i kølvandet på debatten om Politikens Tesla-tur til tre badehoteller i Danmark. Overnatningerne var betalt af hotellerne og bilen udlåndt af Tesla, hvilket også fremgår af artiklen om den.
Men på TV 2 har den type ture været no-go i alle de år, Mikkel Hertz har været på stationen.
”Vi vil gerne værne om vores image ved at undgå, at nogen kunne få mistanke – berettiget eller ej – om, at vi er i afhængighedsforhold til dem, som f.eks. har betalt en rejse i forbindelse med et journalistisk produkt. Hvis en historie er værd at dække, så bruger vi selv ressourcerne på den,” forklarer han.
Uden princip bliver man fristet
Mikkel Hertz fortæller, at TV 2 indimellem får interessante tilbud om ture betalt af organisationer og firmaer.
”Men så insisterer vi på selv at betale vores del af rejsen. Hvis man ikke har det princip, kan det være fristende en gang imellem at sige ja til noget, som egentlig ikke er journalistisk berettiget,” siger han.
Det er Politikens politiske redaktør, som sammen med sin familie har været på ferie med alt betalt af hotellerne og Tesla. Og det har mødt kritik fra flere kanter. Blandt andet fra panelet i Presselogen søndag og fra stifter af medietrends.dk Jan Birkemose.
”Ingen kan skrive troværdigt, uafhængigt og kritisk om noget som helst, hvis de samtidig selv lader sig smøre af aktører med store interesser,” skriver han i dag i et indlæg.
På Journalisten kritiserede formand for Danske Bloggere i DJ, Lisbeth Kiel, tidligere på ugen, at Politiken kan tage imod sådan en tur uden at deklarere artiklen om den som reklame. Det skal influencerne nemlig gøre.
Masser af sponsorerede TV 2-programmer
På TV 2 understreger Mikkel Hertz, at princippet om ikke at tage imod ture betalt af andre, ikke skal forstås som en mistillidserklæring til TV 2’s ansatte.
”Men vi vil gerne være fri for, at mistanken kan opstå,” siger han.
Men I har jo masser af sponsorerede programmer på TV 2. Kan det ikke skabe samme mistanke om et afhængighedsforhold, som betalte rejser kan?
”Det er to helt, helt forskellige ting, synes jeg. Der er stor forskel på, om man tager imod tilbud om rejser og ophold fra en organisation eller firma, og så at få medfinansiering af et program fra f.eks. et firma. Der er jo ikke tale om produktomtale i sammenhæng med sponsorerede programmer,” siger Mikkel Hertz
Som Journalisten tidligere har beskrevet, tjener TV 2 millioner på økonomiske tilskud fra virksomheder og offentlige institutioner til programmer, som de derefter selv optræder i. Tilskuddene er lovlige, så længe de ikke påvirker TV 2’s redaktionelle selvstændighed.
Mikkel Hertz understreger, at TV 2 aldrig har sponsorater på nyhedsstoffet.
Præciseret kl. 15.18: Journalisten havde skrevet, at turen var betalt af Tesla og tre badehoteller. Det korrekte er, at overnatningerne er betalt af badehotellerne, og at Tesla har udlånt bilen til turen.
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Alt over værdien af en ordinær flaske rødvin skulle returneres, og betalte rejser var selvsagt no go. Det gav nogle besværligheder, hvis for eksempel en organisation inviterede en gruppe journalister på en (journalistisk relevant) studietur, men det var sgu en tilfredsstillelse.
Politikens troværdighedsproblem er et helt andet, for gaver for hundrede tusindvis (?) af kroner ryger ind i redaktionen, hvorefter luksusferierejser tildeles den politiske redaktør og hele hans familie.
Indgår de skattefrie luksussommerferier som en del af Politikens lønforhandlinger eller er det personlige nepotistiske vennetjenester?. Jeg går ud fra, at Politiken ikke sender journalistpraktikanter på rejser, selvom det måske ville være et sympatisk ”frynsegode” qua deres privatøkonomi.
Tager Anders Bæksgaard på samme typer af luksusferier med familien, når han selv skal betale? I alle andre forhold/brancher, så ville Bæksgaard selv skulle betale for familien - det mener hele pressen også, når det f.eks. drejer sig om Lars Løkkes sager.
Troværdigheden af rejsestof generelt er det mindste problem, for det kan alle se og forholde sig til med egne øjne. Når Christian Jensen bruger ord som ”integritet”, så bekræfter det mig i den er helt gal med kulturen i Politiken og i Politikens forhold til leverandørerne.
Slutteligt. Hvor kan man se hvilke virksomheder der har betalt til de konkrete TV2 programmer?
Det handler vel ikke kun om antallet af stjerner eller ris og ros i den pågældende artikel?
Luderiet starter allerede i det øjeblik, at du vælger at skrive om DEN destination, DEN bil, DEN restaurant, DET produkt - alene fordi producenten vifter dig om næsen med det.
Når du tager imod et tilbud om en weekendtur på ski i Hafjell, så har du jo ikke truffet et selvstændigt valg på læsernes vegne om at teste netop den destination.
Flere