Weekendavisen bragte fredag den 1. februar en artikel med overskriften ’Gruppesex i presseklubben’.
Få dage senere fjernede mediet hele artiklen fra sin netavis, beklagede og bragte en rettelse, der korrigerer fire påstande i artiklen.
”Artiklen lever af disse grunde ikke op til Weekendavisens principper om journalistisk redelighed. Weekendavisen beklager,” slutter rettelsen med.
Artiklen handler om det norske Arbeiderpartis tidligere næstformand Trond Giske, som er trådt tilbage fra posten efter anklager om grænseoverskridende seksuel opførsel over for fem kvinder.
I artiklen fremgår det blandt andet, at partiets nuværende næstformand Hadia Tajik ”opfordrede kvinderne til at anmelde Trond Giskes eventuelle overgreb.”
Det antydes også, at Hadia Tajik var kilde til det norske medie Dagens Næringslivs artikler om sagen. Og at hun skulle have haft et kærlighedsforhold til mediets journalist Kristian Skard, mens sagen stod på i Norge.
”Også Kristian Skard har fundet sig en kæreste, og hun hedder Hadia. Hvis nogen skulle have lyst til at spekulere på, hvem Verdens Gang og Dagens Næringsliv har brugt som kilder, tja…,” står der i artiklen.
”Ærgerligt og beklageligt”
Men ingen af delene er der dokumentation for at hævde, skriver Weekendavisen. Chefredaktør Martin Krasnik kalder det over for Journalisten ”ærgerligt og beklageligt”, at avisen ikke opdagede fejlene inden udgivelse.
”Journalistik er i høj grad et tillidsspørgsmål, hvor vi stoler på de medarbejdere, vi har på avisen og også de freelancere, som vi har brugt i længere tid. Og derfor gik den igennem,” siger Martin Krasnik.
”Redaktøren på den pågældende artikel troede, at der var dækning for påstandene, fordi det var en diskussion, der havde kørt i Norge i lang tid. Vi burde selvfølgelig have tjekket, om påstandene kunne dokumenteres.”
Artiklen er skrevet af den norske freelancejournalist Jon Hustad.
”Vi har haft en alvorlig snak med den pågældende medarbejder. Den har handlet om, hvad Weekendavisens principper for journalistisk redelighed er,” siger Martin Krasnik.
Ikke perfekt hukommelse
Jon Hustad fortæller til Journalisten, at han skrev artiklen på baggrund af sin hukommelse, fordi sagen havde kørt i Norge siden december 2017.
”Jeg huskede ikke detaljerne godt nok. Det var en begynderfejl,” siger Jon Hustad og uddyber:
”Da jeg skrev artiklen, så jeg ikke noget kontroversielt i den. Jeg prøvede bare at skrive en historie på baggrund af min hukommelse, som jeg troede, var perfekt. Nu ved jeg, at den ikke er perfekt.”
Jon Hustad siger, at han accepterer og respekterer Weekendavisens rettelser, selv om han ikke er 100 procent enig i dem alle.
”Jeg kan forstå rettelserne. Men jeg er ikke nødvendigvis enig med dem alle. Det handler om, hvordan man læser mellem linjerne,” siger Jon Hustad.
”Hovedkritikken er, at jeg giver et indtryk af, at de to mennesker havde et forhold tidligere, end de selv påstår. Det var ikke meningen. Måske var min skrivestil ikke præcis nok. Hvad ved jeg? Jeg må acceptere, at folk har det indtryk.”
Rettelse på sociale medier
Martin Krasnik fortæller, at Weekendavisen bragte nyheden på sine sociale platforme Facebook og Twitter. Hvis man trykker på linket i dag, vil man i stedet for artiklen kunne læse rettelsen.
Til gengæld har avisen ikke bragt rettelsen i et nyt og særskilt opslag for at rette op på de fejlslutninger, der er blevet lavet af læserne, der har læst artiklen i sidste uge.
”Nej, for rettelsen har skabt lige så meget omtale som den oprindelige artikel,” siger Martin Krasnik.
Burde I ikke havde bragt rettelsen igen på de sociale medier som et nyt opslag, når I spreder en artikel med en række udokumenterede påstande?
”Nej, vi bringer rettelsen på samme måde, som vi altid bringer rettelser, og vi bringer artikler på samme måde, som vi altid bringer artikler. Der er ikke nogen grund til at dramatisere det yderligere.”
Er der overhovedet noget af artiklen, der står dokumenteret tilbage?
”Det kan du selv sidde og regne til og fra. De rettelser, vi har lavet, er de rettelser, vi har lavet.”
Kan du love, at det ikke sker igen?
”Vi gør vores yderste for, at den slags fejl ikke sker overhovedet. Men nogle gange sker der fejl, og det er der så sket her.”
Har sagen haft nogen betydning for Weekendavisens måde at arbejde på?
”Nej, ikke andet, end at vi både internt og ekstern har indskærpet, at alle vores artikler selvfølgelig altid skal leve op til de meget høje principper, vi har for journalistisk etik.”
Det har ikke været muligt at komme i kontakt med den omtalte redaktør fra Weekendavisen.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Generelt forekommer det, at Jon Hustad tilsyneladende er Weekendavisens foretrukne udenlandske skribent når det kommer til “Danmark-bashing”. Er det muligt at få lidt andre og nuancerede udenlandske perspektiver på forholdende i vores lille land i Weekendavisens spalter?
Ugen før måtte WA bringe en anden lang korrektion af en artikel. Har ikke set noget lignende før. Det kunne være bevidst, at den drejes til at blive mere tabloid-agtig med forside-sensationer og platte sex-historier, som må dementeres bagefter. Bliver spændende at følge i tiden frem til næste fornyelse af abonnement.