
Sandy French, nyhedsdirektør i DR. Foto: Lars E. Andreasen/DR
Du repræsenterer din arbejdsplads overalt, hvor du færdes – også på sociale medier.
Det er det gennemgående princip for nye retningslinjer for adfærd på sociale medier, som ansatte på Storbritanniens nationale public service-organisation BBC har været omfattet af siden udgangen af oktober.
I retningslinjerne fremgår det blandt andet, at BBC-ansatte bør undgå at kritisere kolleger online, ligesom de skal undgå at ytre sig om ’kontroversielle’ emner på deres SoMe-profiler. Retningslinjerne gælder, hvad enten man udtrykker sig som privatperson eller BBC-ansat. Formålet er ifølge retningslinjerne at sikre BBC’s troværdighed som et upartisk mediehus.
Så skarpt lyder det ikke i retningslinjerne for DR’s ansatte, hvor hovedreglen er, at ’en profil på et socialt medie oprettet uden sammenhæng med DR er medarbejderens egen’, og at SoMe-opslag fra DR-ansatte ’derfor altid er udtryk for medarbejderens private holdning’.
Ifølge direktør i DR Nyheder Sandy French giver BBC’s nye retningslinjer ikke anledning til at stramme op i DR.
”Jeg synes jo, at man har et særligt ansvar, når man er ansat som journalist, til at tænke sig om og til at bruge sin sunde fornuft, og det oplever jeg egentlig, at langt de fleste er dygtige til at gøre,” siger Sandy French.
Arbejdsplads og ansatte flyder sammen
Hun lægger vægt på, at ansatte i DR har samme grundlovssikrede ytringsfrihed som andre borgere.
”Men fordi man har fuld ytringsfrihed, er det jo ikke det samme som, at det er pålagt én at ytre sig om alt mellem himmel og jord dagen lang,” siger Sandy French.
For selv om retningslinjerne siger, at private SoMe-profiler er medarbejdernes egne, kan man alligevel ikke helt adskille arbejdspladsens brand og de ansattes ytringer.
”Det er rigtigt svært for andre at se forskel på, om man gør det i sin egenskab af privatperson eller i egenskab af journalist i DR. Derfor synes jeg virkelig, at man skal tænke sig om. Og det synes jeg også, at folk er rigtigt dygtige til.”
Sandy French mener, at DR’s ansatte er gode til at vende spørgsmålet med en kollega eller en redaktør, hvis de er i tvivl om, om SoMe-opslag er inden for retningslinjerne.
”Det er klart, at hvis man ytrer sig på en måde, som kan skade DR’s troværdighed, for eksempel hvis man ytrer sig politisk på en måde, så kan du ikke arbejde med det stofområde,” siger Sandy French.
Så har man lidt mindre ytringsfrihed lige der?
”Ja, men forstået sådan, at ytringsfriheden er ultimativ. Hvis du ikke kan lade være med at ytre dig politisk om det ene eller det andet, så er det klart, at du ikke kan arbejde på en politisk redaktion,” siger Sandy French.
Nogle skal passe mere på end andre
Hun understreger, at DR’s ansatte ikke vil blive fyret for bestemte ytringer, men at det kan være nødvendigt at give dem en ny funktion i DR.
”DR er til for alle. Vi holder ikke med nogen, vi holder kun med demokratiet. Derfor nytter det heller ikke noget, at man ytrer sig politisk, hvis man dækker politik,” siger hun.
Hun ønsker ikke at forholde sig til, om DR’s ansatte konkret må ytre sig om eksempelvis flygtningebørnene i Al Hol-lejren eller myndighedernes håndtering af coronakrisen.
”Det giver ikke mening at diskutere konkrete og hypotetiske eksempler,” siger Sandy French.
Hun fastslår, at det kommer an på, hvilken konkret ytring der er tale om, sammenholdt med hvilken konkret stilling den DR-ansatte sidder i. Ifølge DR’s retningslinjer gælder også særlige regler for ’centralt placerede medarbejdere’ som for eksempel værter.
For dem gælder det, at ’deres personlige ytringer vanskeligt kan holdes adskilt fra den centrale DR-funktion, de indtager’, som det står formuleret i DR’s retningslinjer.
”Man kan godt have funktioner, hvor man er engageret i nogle sager, som man så ytrer sig om på sociale medier, som ikke påvirker DR’s troværdighed eller ens egen integritet, og så kan man have funktioner, hvor man skal passe meget mere på,” siger Sandy French, som dog ikke ønsker at nævne konkrete funktioner, hvor det er muligt at sidde og ytre sig om for eksempel politiske emner.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.