Danske Bank hyrer Mogensen og Kristiansen: ”Vi skal ikke ses som uafhængige kommentatorer” 

Kompagnonerne Mogensen og Kristiansen fra TV 2’s ’Tirsdagsanalysen’ er hyret af Danske Bank til at lave økonomiske analyser og kommunikationsrådgivning. ”Hvis jeg var Troels Mylenberg, kunne jeg selvfølgelig ikke være rådgiver for Danske Bank,” siger Kristiansen  

Danske Bank står i en kritisk mediestorm, efter at Berlingske og TV 2 de seneste måneder har gravet adskillige graverende historier frem om ulovlig gældsinddrivelse. Banken har i årevis opkrævet gæld i strid med reglerne, og topledelsen blev flere gange advaret om den ulovlige inddrivelse, for bare at nævne nogle af historierne undervejs.

Nu har Danske Bank været ude og hyre konsulenthjælp i form af ’Tirsdagsanalysens’ to berømte koryfæer: Peter Mogensen og Michael Kristiansen. Peter Mogensen til at lave økonomiske analyser via konsulentbenet Kraka Advisory i sin tænketank, Kraka. Og Michael Kristiansen til kommunikationsrådgivning fra sit bureau, Kristiansen+Partners.

Og de står begge fast på, at konsulenthjælpen ikke ændrer ved deres roller eller habilitet som politiske kommentatorer.

”Det er jo en meget lang diskussion i forhold til, hvad man kan og ikke kan som kommentator. Der har også været meget snak om min fortid som ansat under tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, men vil man have en kommentar, der ved noget, så må man også have en kommentator, der har prøvet noget. Så enkelt er det,” siger Peter Mogensen.

Fra Michael Kristiansen lyder det, at det er ”så ufatteligt sjældent”, at ’Tirsdagsanalysen’ berører emner, som de to kommentatorer selv har økonomiske interesser i. Og når de gør, er der klar transparens.

”Det skal jo være både aktuelt og politisk, for at vi taler om det i programmet. Men jeg har eksempelvis også hjulpet SAS, samtidig med at vi dækkede dem, og så siger vi det jo selvfølgelig til både redaktører og seere,” siger han.

”Jeg er jo ikke ansat som TV 2’s politiske kommentator” 

Michael Kristiansen bemærker, at kommunikationsrådgivning er hans primære beskæftigelse, mens ’Tirsdagsanalysen’ på TV 2 ikke er det.

”Det har altid været sådan, at vi begge laver en masse andre ting ved siden af og ikke skal ses som uafhængige kommentatorer. Vi er derimod Mogensen og Kristiansen og har været det i 12 år,” siger han.

Du mener ikke, I skal ses som uafhængige kommentatorer? 

”Nej. Hvis jeg var Troels Mylenberg, kunne jeg selvfølgelig ikke være rådgiver for Danske Bank. Men jeg er jo ikke ansat som TV 2’s politiske kommentator. Jeg er Michael Kristiansen, der sidder i ’Tirsdagsanalysen’,” siger han.

Tror du, seerne er opmærksomme på, at der er forskel på, hvilken rolle dig og Troels Mylenberg har? 

”Ja, det tror jeg helt bestemt. Alle vores seere ved godt, at ’Tirsdagsanalysen’ er et helt særligt format. Det har vi aldrig lagt skjul på.”

Er det misforstået, hvis man tænker, I forsøger at være objektive? 

”Jeg ved ikke, om vi kan sige, om vi er objektive eller ej. Vi forsøger at analysere ud fra, hvad vi ved, og hvis det, vi sagde, var ravruskende sindssygt, ville folk jo nok stoppe med at kigge. Så selvfølgelig skal der være en vis substans,” siger Michael Kristiansen.

”Men hele programmet er jo opstået ud fra det kerneelement, at Peter er rød, og Michael er blå, og vi ikke altid er enige. Så det er jo også stadig et element i programmet, at vi har nogle holdninger hver især,” siger han.

Michael Kristiansen fastslår, at han altid er åben omkring, hvem han arbejder for. Han har ingen hemmelige kunder og deklarerer derfor altid sig selv, hvis medier ønsker en politisk kommentar fra ham.

”Jeg indrykker ikke en annonce i avisen, men jeg er altid fuldstændigt transparent. I det her tilfælde ville jeg eksempelvis indlede et interview med at gøre opmærksom på samarbejdet med Danske Bank, hvis en journalist ringede for en kommentar til en historie i finanssektoren.”   

”Intet mystisk i den del”

Michael Kristiansen startede med at rådgive for Danske Bank for omkring en måned siden, men vil ikke gå i detaljer med, præcis hvad hans opgaver indebærer.    

”Men man kan jo rådgive om mange forskellige ting, og hos Danske Bank kan man jo godt se, at der er en udfordring eller to, hvilket de så bruger de flere eksterne til at kigge på,” siger han.

Heller ikke Peter Mogensen vil fortælle meget om, hvad Kraka er hyret til. Han kan dog sige, at opgaven skal foregå i tråd med de opgaver, Kraka Advisory normalt laver. På hjemmesiden står blandt andet, at Kraka Advisory producerer vidensbaserede økonomiske analyser, og blandt kerneværdierne er ”uafhængighed og pålidelighed”.

”Alle kan i princippet ringe på hos mig og spørge, om vi vil lave en analyse af nogle ting. Der er intet mystisk i den del. Vi arbejder for Scandlines, 3F, patientforeninger og alle mulige andre. Så længe vi laver gode og faglige analyser, er der ikke noget odiøst i det,” siger Peter Mogensen.

Stolt af samarbejdet

Han mener, at hans optræden i ’Tirsdagsanalysen’ giver mening, så længere seerne synes, at han og Michael Kristiansen er fornuftige at høre på. Og så er det egentlig underordnet, om han også løser opgaver for Danske Bank.

”Men jeg er stolt af samarbejdet med en så kæmpe stor og dermed betydende samfundsinstitution,” afslutter han.

0 Kommentarer

Læs også

Medierne har givet Nye Borgerliges Muhammed-annoncer omtale for flere millioner

Medierne har givet Nye Borgerliges Muhammed-annoncer omtale for flere millioner

03. NOVEMBER 2020

Løkkes tidligere spindoktor bag valgdækningen på TV 2 News

25. OKTOBER 2010