Løkkes tidligere spindoktor bag valgdækningen på TV 2 News

Statsministerens tidligere spindoktor og fortrolige medarbejder gennem mange år, Ulla Østergaard, står for planlægningen af valgdækningen på TV2 News. Det bekræfter kanalchef Mikkel Hertz over for Journalisten.dk.

Statsministerens tidligere spindoktor og fortrolige medarbejder gennem mange år, Ulla Østergaard, står for planlægningen af valgdækningen på TV2 News. Det bekræfter kanalchef Mikkel Hertz over for Journalisten.dk.

Ulla Østergaard var i en periode på fem år Lars Løkke Rasmussens fortrolige og nærmeste rådgiver, da han var indenrigs- og sundhedsminister. Nu er hun som redaktør i fuld gang med at planlægge dækningen af det forestående folketingsvalg for TV2 News.

»Ulla Østergaard har ansvaret for at lave skabelonen til valgkampsdækningen på TV2 News. Det består i at komme med et koncept til, hvilke programmer der skal være, og hvornår de skal ligge. Hvad der skal ligge i den første uge, anden uge og sidste uge og sørge for, at det bliver økonomiberegnet,« siger kanalchef Mikkel Hertz til Journalisten.dk.

Han oplyser, at mens det er Ulla Østergaard, der står for planlægningen af TV2 News' valgdækning, så er det Roald Hald Andersen, der har ansvaret for hovedkanalens valgdækning.

Ulla Østergaard var i perioden fra 2001 til 2006 pressechef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet og dermed spindoktor for Lars Løkke Rasmussen. Da TV2 News blev etableret i december 2006, blev hun redaktør for kanalen. Herefter var hun en kort periode pressechef for Ny Alliance, mens partiet stadig havde Naser Khader som frontfigur. Men for knap tre år siden i december 2007 vendte hun tilbage til TV2 News som redaktør.

I dag er hun ansvarlig for alle magasiner på TV2 News. Det drejer sig blandt andet om 'Mogensen og Kristiansen,' 'Tirsdagsanalysen' og programmet 'Ellemann og Lykketoft'. Ulla Østergaard har fortsat en god forbindelse til statsministeren. Da der for nylig var partilederdebat, var det Ulla Østergaard, der sørgede for aftalen med Lars Løkke Rasmussen. Ulla Østergaard er derudover gift med skatteminister Troels Lund Poulsens nuværende pressechef, Peter Arnfeldt.

Det er Mikkel Hertz, som har vurderet, at ansættelsen af statsministerens tidligere spindoktor var uproblematisk for TV2 News.

»Vi har overvejet, om vi kunne have Ulla ansat i den funktion, hun har som redaktionschef med ansvar for Mogensen og Kristiansen og Tirsdagsanalysen. Det har vi vurderet, at vi godt kunne. Den vurdering er jeg primært ansvarlig for. Det er, fordi jeg kender Ulla så godt, og jeg ved, hvor hendes loyalitet ligger, og at hun ikke blander tingene sammen,« siger Mikkel Hertz.

Men det er vel korrekt, at hun har privatøkonomiske interesser i, at regeringen bliver siddende, fordi hendes mand er ansat af regeringen og tjener over en million om året på at være det?

»Det har du og jeg også. Hvis der kommer en ny regering, så ændrer vores privatøkonomi sig i en bedre eller dårligere retning. Det har da ingen indflydelse på, hvordan du agerer, eller hvordan jeg agerer,« siger Mikkel Hertz.

Men Ulla Østergaard har vel en mere direkte privatøkonomisk interesse?

»Sådan kan man godt udtrykke det. Men det er strengt taget hendes mand, der har den privatøkonomiske interesse. Hun kan godt leve af de penge, hun tjener her. Jeg synes, at det er en perfid måde at udlægge det på. Jeg synes, at det må være et spørgsmål om, om hun er en loyal medarbejder. Jeg har fuld tillid til, at hun kan holde tingene adskilt. Jeg mener, at hun er dybt engageret. Hendes ægteskab gør ikke, at jeg har mindre tillid til Ulla,« siger Mikkel Hertz og fortsætter:

»Jeg vil bare tilføje, at hvis der begynder at køre en masse spin om, at vi ikke kan holde skidt og kanel for sig, så må vi håndtere det på en eller anden måde.« Mikkel Hertz ønsker dog ikke at uddybe, hvad TV 2 i så fald vil gøre.

Senest har Ulla Østergaard gjort sig bemærket, fordi hun ringede til Statsministeriet og undskyldte, at en TV 2-journalist opsøgte statsministeren på TV 2's parkeringsplads uden en forudgående aftale. Statsministeren var netop kommet ud fra et interview i Mogensen og Kristiansen, da en journalist fra TV 2 for rullende kameraer begyndte at stille spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen om den verserende sag om betaling til privathospitaler.

Ifølge Politikens dækning af sagen fik det statsministeren til at stoppe op, men uden at svare på journalistens spørgsmål. Efter flere pinefulde sekunders tavshed prøvede journalisten igen at stille et spørgsmål, men blev denne gang afbrudt af en vred statsminister, der gav journalisten en skideballe. Efter en kort diskussion indvilligede statsministeren alligevel i et interview.

Det var Mikkel Hertz, der besluttede, at optagelsen af den vrede statsminister ikke skulle sendes, og at interviewet skulle slettes fra arkivet. Ulla Østergaard var dog den eneste kontakt mellem TV 2 og Statsministeriet den dag, da hun ringede for at sige undskyld.

Blandt medarbejderne på TV 2 har sagen skabt røre. I aften mandag ved 20-tiden stiller Mikkel Hertz op til et møde, hvor alle medarbejderne på TV2 Nyheder og News har mulighed for at stille spørgsmål om sagen.

I Sverige blev en nyhedschef i øvrigt fjernet fra sin post, da hendes søster for nylig blev udnævnt til minister. Den beslutning var den svenske nyhedschef selv enig i. Ulla Østergaard mener ikke, at hendes situation er sammenlignelig.

»En sammenlignelig sag? Jeg har ikke nogen søster eller nogen familiemedlemmer, der er i regeringen.«

Nej, men du har jo en mand, der arbejder for den siddende regering, og har på den måde vel privatøkonomiske interesser i, at den bliver siddende?

»Ja, det kan man selvfølgelig godt påstå, men det er måske lidt langt ude. Jeg er i stand til at forsørge mig selv med den løn, jeg får fra TV 2. Men det har jeg ærligt talt ikke nogen kommentarer til. Det synes jeg, at du skal snakke med Jakob Nybroe om. Han er nyhedschef hos os, og det er ham, der leder og fordeler arbejdet, så det synes jeg, du skal snakke med ham om.«

Mens kanalchef Mikkel Hertz gerne vil fortælle, hvilken rolle Ulla Østergaard har i arbejdet med TV 2's dækning af det kommende folketingsvalg, så ønsker hun ikke selv at fortælle om det.

Er det korrekt forstået, at du er ansvarlig for TV 2's valgdækning?

»Næ, ikke specielt. Jeg er ansvarlig for dele af den, ja.«

Hvilke dele er det?

»Jamen, hvorfor spørger du om det? Der er en meget stor plan med mange forskellige navne på.«

Kunne du svare på, hvilke dele det er?

»Nej, det ser jeg ikke nogen grund til. Hvorfor er det relevant?,« spørger Ulla Østergaard.

29 Kommentarer

Peter Andreas
29. OKTOBER 2010
Re: Løkkes tidligere spindoktor bag valgdækningen på TV 2 News
Underskudsgarantier til hele koncernen,  licenspenge til regionerne. Skal du ha' flere?
Jens Jørgen Madsen
26. OKTOBER 2010
Re: Løkkes tidligere spindoktor bag valgdækningen på TV 2 News

Da TV 2's kanalchef, Mikkel Hertz, i sidste uge beordrede tv-optagelserne med den angiveligt arrige Lars Løkke Rasmussen slettet stod det hurtigt klart, at det ikke var den mest gennemtænkte beslutning.
I hvert fald ikke i forhold til offentlighedens opfattelse af stationens redaktionelle frihed.

For lynhurtigt efterlod det et indtryk af, Mikkel Hertz enten ikke havde fuld tillid til sine medarbejdere, eller - og hvad værre var - at indslaget med statsministeren var direkte kompromitterende og at TV 2 muligvis kunne tænkes at ligge under for politisk pres.
Ren spekulation. Måske...

Men uanset hvorvidt disse antagelser havde det mindste hold i virkeligheden eller blot var ubegrundede og ondsindede anklager født i hovedet på indignerede journalister, så havde TV 2 selv givet anledning til, at de kunne opstå. Og tillige udvikle et selvstændigt liv.

Da det dernæst kom frem, at Lars Løkkes tidligere spindoktor, Ulla Østergaard, der i dag er ansvarlig for alle magasin-udsendelser på TV 2 News, rent faktisk havde ringet og undskyldt over for statsministeriet - fordi News uden varsel havde stillet de uannoncerede spørgsmål til Lars Løkke foran et rullende kamera på TV 2's parkeringsplads - så blev spekulationerne ikke mindre interessante. Tværtimod.  

Derfor ønskede Journalisten.dk at få Ulla Østergaard i tale, og høre, hvorfor hun havde ringet til Statsministeriet? Og hvad samtalen havde handlet om. Hvorfor sagde hun undskyld? Og var det i virkeligheden hende, der havde bedt om at få optagelsen med Lars Løkke slettet, som kollegaerne på TV 2 var begyndt at tale om. Men også hvilken rolle Ulla Østergaard har på TV 2, og hvordan hun undgår, at der opstår nogen tvivl om, at hendes eget ægteskab med en af regeringens fremtrædende spindoktorer ikke influerer. Altså helt legitime spørgsmål.

På det tidspunkt havde Mikkel Hertz i øvrigt endnu ikke været ude at beklage sletningen af det famøse tv-klip med Løkke, hvilket han først gjorde så sent som i aftes.
Og i dagene op til medarbejdermødet - som blev gennemført via et videolink mellem TV 2 i København og Odense - gik snakken derfor naturligvis blandt alle de ansatte på TV 2. Nogle var oprigtigt bekymrede for, at Lars Løkkes tidligere pressechef, Ulla Østergaard, var begyndt at undskylde kollegaernes journalistiske arbejde over for Statsministeriet. Det opfattede de som illoyalt og bekymringen cirkulerede hurtigt videre rundt i mediebranchen - heriblandt til Journalisten.dk.

Enkelte begyndte at se og tale om et større mønster - eller spøgelser om man vil - fordi Ulla Østergaard samtidig havde fået tildelt ansvaret for valgdækningen på TV 2 News samt udviklingen af selve konceptet for dækningen af det forestående Folketingsvalg. Herunder hvilke programmer, der skal være, og hvornår de skal ligge.

I princippet fuldstændigt uproblematisk, fordi Ulla Østergaard naturligvis som enhver anden professionel journalist sagtens burde og kan skille skidt fra snot. Også selv med et CV, der blandt andet tæller opgaver som forhenværende pressechef i Indenrigs- og sundhedsministeriet. Og som helt korrekt også tæller opgaver som pressechef for Ny Alliance og sekretærjob for SF'eren John Iversen i Bruxelles.
Det er der i hvert fald ingen grund til ikke at antage.

Men fordi Mikkel Hertz havde så svært ved at beklage sletningen af klippet og kontakten til Statsministeriet. Og fordi det nærmest blev holdt som en statshemmelighed, at Ulla Østergaard havde fået ansvaret for valgdækningen, så blev det i sig selv et emne. Spekulationerne fik lov til at vokse.

Og netop derfor ønskede vi på Journalisten.dk at bringe svar på tiltale. Om muligt.

Det skulle så vise sig ikke at være så nemt, da Ulla Østergaard ikke ønskede at svare på spørgsmålene fra vores journalist Signe Højgaard Nielsen. Hun blev i stedet henvist til nyhedschef Jakob Nybroe. Og siden videre til Mikkel Hertz.
Og med de delvist ulne svar og delvist fraværende svar fra Ulla Østergaard var hun selv med til at fastholde tvivlen og spekulationerne.

Havde hun blot stillet sig frem og svaret, så havde der næppe været nogen som helst grund til at drage motiverne i tvivl.

mvh

Jens Jørgen Madsen, webredaktør 

Jakob Andresen
26. OKTOBER 2010
Re: Løkkes tidligere spindoktor bag valgdækningen på TV 2 News

Hej Lars.

Vil du ikke give et par eksempler på de karrierevalg, du omtaler?

Og hvorfor mener du, at en person der har været loyal over for en tidligere arbejdsgiver ikke kan være det over for en ny arbejdsgiver?

Lars Balle Mortensen
26. OKTOBER 2010
Re: Løkkes tidligere spindoktor bag valgdækningen på TV 2 News

Jo, det kan nemt passe at man udelukker sig. De karrierevalg man foretager udelukker i alle andre brancher folk fra visse andre karrierer. 

 Det er altså ikke svært at forstå, at begavede mennesker dropper tv's nyhedsdækning, når både den journalistiske vinkel og kommentatorerne skifter fra at være ansat som ultraloyal  partimedarbejder til uafhængig i løbet af fem minutter.

 

Flere