Kulturminister klager over politiker-spin

Samspillet mellem politikere og presse er på vej i gal retning, sagde kulturminister Mette Bock i et opråb til deltagerne ved Redaktørernes Døgn

Det var ikke besparelserne i DR, kulturminister Mette Bock talte om, da hun tirsdag gæstede Redaktørernes døgn i Svendborg.

Hendes tale handlede derimod om et dysfunktionelt parforhold mellem presse og politikere, som ifølge kulturministeren driver hinanden ud i et stadig mere skingert toneleje.

Talen havde karakter af en personlig og lidt bekymret appel, som Bock holdt uden manuskript. Hun fortalte blandt andet om nogle ”mekanismer”, hun som politiker har lært at kende på godt og ondt.

”Jeg blev valgt ind i 2011. Der gik kun to måneder, før jeg fandt ud af, hvordan det fungerer: Vil man i medierne, skal man sige noget dumt, noget sjovt eller noget frækt. Så kommer man i,” sagde hun og nævnte et eksempel fra den tid, hvor hun blandt mange ordførerskaber havde dyrevelfærden.

”Der var en sag, hvor en hund, der hed Balder, var blevet skudt. Samtlige medier ringede mig op og spurgte: Hvad vil du gøre? Mit kedelige svar var, at vi skal lade politiet se på sagen, og så må vi se. Bagefter kunne jeg se, at de ordførere, der fik taletid, var dem, der trak den største pistol. Mit svar var der selvfølgelig ingen, der gad skrive.”

Mette Bock nævnte også den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor Donald Trump var blevet spurgt, om han ikke skulle lave flere tv-kampagner: Mette Bock fortalte, at Donald Trump havde svaret: ”Hvorfor skulle jeg det? Hver gang jeg åbner munden, kommer der en mikrofon hen foran den.”

Ifølge kulturministeren kunne man overveje, om medierne spillede den rolle, medier bør, i den valgkamp.

”Alt, alt for meget spin”

Pressens higen efter de ekstreme udtalelser bliver til gengæld også grebet af politikene.

”Vi politikere har også et ansvar. Jeg synes, vi som politikere kan blive meget bedre til at gå planken ud og forsvare det, vi har gennemført, i stedet for at spekulere: Hvordan spinner vi den her historie bedst?”

Mette Bock beklagede også udviklingen i spindoktorer og strategisk kommunikation fra politikernes side.

”Jeg synes, det er en dårlig udvikling. Der er alt, alt for meget spin. Vi har lavet den der polstring, som jeg ikke mener er godt for vores demokrati,” sagde Bock og fortalte samtidig, at hun selv arbejder uden en særlig rådgiver og selv skriver sine kronikker og læserbreve.

”Nogle gange opfatter jeg forholdet mellem journalister og politikere på Christiansborg som nærmest incestuøst. Hvor er den kritiske distance? Hvordan får vi genoprettet den gensidige respekt, hvor det ikke kun handler om, at vi politikere skal slå medierne oven i hovedet, eller at pressen ikke kun kigger efter hullerne i osten med det evige konfliktstof som brændstof?” sagde hun.

Ikke et spørgsmål om penge

Der var ikke lang tid til spørgsmål efter talen, men Kurt Strand fra 'Mennesker og Medier' fik spurgt ministeren, hvordan det hænger sammen, at hun efterlyser mere kvalitet i den journalistiske dækning, samtidig med at hun tager 400 millioner kroner ud af statens tilskud til journalistisk produktion – et tal, som Kulturministeriet ifølge Kurt Strand selv har meldt ud.

”Om vi så investerede en milliard, ville det ikke redde danske medier. De står med så store udfordringer, som skyldes, at medierne tilgås på en anden måde. Der skal ikke længere være lange artikler på dr.dk, og det har været et årelangt ønske hos danske medier. Jeg tror ikke, det redder danske medier, men nu er vi da i gang,” sagde hun.

”Men det er ikke økonomien, der er hovedproblemet,” sagde Mette Bock, inden hun forlod mødet og hastede videre til Beijing.

0 Kommentarer