90 politikere fotograferet med lukkede øjne: “Man er meget nøgen”

Uden deres vidende har fotograf Klaus Holsting de sidste tre år fotograferet 90 af Folketingets medlemmer med lukkede øjne. Én af dem er Uffe Elbæk: ”Fotografen skulle have spurgt, om han måtte bruge billedet.” Klaus Holsting: ”De er alle offentlige magthavere, og så må man stå model til sådan noget”

”Jeg ser ud, som om jeg havde det godt. Der kan være mange forskellige følelser aftegnet i et ansigt, men jeg ser ud, som om jeg har det rigtigt dejligt.”

Uffe Elbæk (Å) har få minutter forinden set et billede af sig selv, som han ikke vidste blev taget. På billedet står Alternativets formand i Folketingssalen og har lukkede øjne.

”Pludselig ser man følelsesmæssige sider af politikerne, man normalt ikke får, fordi vi som regel altid er i rollen som professionel politiker. Når man lukker øjnene, så hviler man, så er man inde i sig selv,” siger han.

90 politikere fotograferet med lukkede øjne: “Man er meget nøgen”

Foto: Klaus Holsting

”Ansigterne er dokumentariske”

Billedet er taget af fotograf Klaus Holsting. Det er en del af udstillingen 90, som åbner onsdag klokken 16 i DGI-byen i København. Alle billederne er taget, uden politikerne vidste, at de blev fotograferet med lukkede øjne.

Og det var helt bevidst.

”Det er en meget klar pointe. I det øjeblik, de er med på den, så er det ikke længere uskyldigt, så har de en hensigt,” siger Klaus Holsting.

”I mit projekt har de ikke givet tilsagn, de har ikke vidst, hvad der skete. Det betyder, at ansigterne er dokumentariske, det er sådan, de så ud. At vi kan se politikerne, uden at de vil os noget, er afgørende,” siger han.

Uffe Elbæk ville have været spurgt

Netop det faktum mener Uffe Elbæk, er problematisk. Han synes, Klaus Holsting efterfølgende skulle have spurgt, om han måtte bruge billedet af ham.

”Jeg vidste ikke, projektet var under opsejling. Jeg tænker, at fotografen skulle have spurgt, om han måtte bruge billedet. Man er meget nøgen, hvis man ikke ved, man bliver fotograferet.”

Men det er taget et offentligt sted – så det er vel OK?

”Der er ikke noget juridisk at komme efter, og det er helt fair. Men personligt ville jeg spurgt den pågældende, om jeg måtte bringe billedet, fordi det er så usædvanligt. Det er meget nøgent.”

En anden af de politikere, Klaus Holsting har fotograferet, er Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Hun er glad for billedet, men undrer sig også over, at hun ikke er blevet gjort opmærksom på det.

”Det er jeg ikke så vild med, for at sige det lige ud,” siger hun.

Men:

”Et eller andet sted er det også OK. Hvad der ikke bliver taget af billeder rundt om af os – både selfies og studiebilleder. Så hvis det er en professionel fotograf, der gør det, så er det egentlig i orden.”

Klaust Holsting ser ingen etiske problemmer i billederne.

”Havde jeg gjort det med almindelige mennesker, ville der være etiske problemer i det. Men de er alle offentlige magthavere, og så må man stå model til sådan noget,” siger Klaus Holsting, som påpeger, at alle billederne er taget i situationer, hvor politikerne agerede som politikere i offentligheden.

”Pia Kjærsgaard er eksempelvis fotograferet på Folkemødet midt i en debat med Mogens Lykketoft om at være Folketingets formand.”

90 politikere fotograferet med lukkede øjne: “Man er meget nøgen” 1

Foto: Klaus Holsting

”Vi er for pokker mennesker”

Klaus Holsting fortæller, at han mener, billederne åbner for en ny tolkning af politikerne.

”Lige nu står jeg i udstillingslokalet og ser på billedet af Carl Holst. Der har været megen debat om hans person. Men når jeg ser på billedet, så tænker jeg: Inde i hovedet på ham, der findes sandheden. Og det er nyt, at man kan se på en politiker og have den oplevelse,” siger Klaus Holsting.

Uffe Elbæk er – til trods for sin kritik – glad for billedet af sig selv.

”Det er interessant at tage et billede af politikere, hvor de har lagt politikermasken af sig. De fremstår som de mennesker, de rent faktisk er. Som af den ene eller anden grund føler glæde, nydelse, sorg eller frustration. Selve projektet vil jeg gerne rose,” siger han og tilføjer:

”Politikere snakker ofte på en bestemt måde, gør bestemt klædt og opfører sig på en bestemt måde. Det giver et alt for entydigt billede af de mennesker, jeg til daglig arbejder sammen med. Vi er for pokker mennesker, før vi er politikere. Og det træder frem i de her billeder. Man kan identificere sig med politikerne.”

Det er Pia Kjærsgaard enig i.

”Jeg tænkte også, lige da jeg så det, at det ser ud, som om jeg sidder og nyder solen. Og det kunne jeg godt tænke mig i øjeblikket, for det har jeg slet ikke tid til,” siger hun.

1 Kommentar

Anita Corpas
16. MAJ 2019
Dette er en helt fantastisk god udstilling med nogle helt vidunderlige fotografier.

Og de afbildede politikere burde ikke andet end prise sig lykkelige over at være foreviget som fredfyldte mennesker af sådan en god fotograf som Klaus Holsting.

Så undskyld, er der ikke ét eller andet meget magtfuldt menneske med en masse etos, der vil tage til genmæle over for den blotte tanke om, at Klaus Holsting overhovedet er i nærheden at skulle spørge om tilladelse til at bringe billederne?

Vi er vel enige om, at billederne er taget offentlige steder, hvor politikerne optræder i offentlige sammenhænge? Så når man som politiker gør det, så er det vel også deres eget ansvar, om de så kaster op, drikker sig fulde eller lukker øjnene.
#pressefrihed

Læs også

Fotograf fulgte Lars Løkke i et halvt år: På grænsen til at være embedded

Fotograf fulgte Lars Løkke i et halvt år: På grænsen til at være embedded

13. MAJ 2019
Fotograf fulgte Lars Løkke i et halvt år: På grænsen til at være embedded

Fotograf fulgte Lars Løkke i et halvt år: På grænsen til at være embedded

13. MAJ 2019