
Ligesom LP-plader er blevet trendy, er der stor interesse for analoge kameraer, fortæller Alex Steinbach. Sandbjerg Foto
”Det er det det største og det bedste fotohistoriske museum i Danmark. Det er en del af vores kulturhistorie, fordi samlingen viser, hvordan man tog billeder, før mobiltelefonen blev allemandseje.”
Fotografen Alex Steinbach har de seneste 30 år haft sit helt eget fotohistoriske museum, hvor han har udstillet sine omkring 6.000 forskellige kameraer. Indtil for nylig lå museet i Agerskov i Sønderjylland, hvor der var 3.000-4.000 besøgende i løbet af sommermånederne.
Men efter at Alex Steinbach flyttede til København, har han manglet lokaler til den enorme samling.
”Jeg håber, at jeg kan få lov til at låne nogle lokaler af Københavns Kommune eller en teknisk skole, der uddanner fotografer, som vil være med til at lave et fotohistorisk museum,” siger han.
Og det er ikke noget, han skal have penge for, siger han.
”Som pensionist skal man passe på med, hvad man får penge for. Men hvis folk betaler en entre på 20 kroner, er der fint,” siger Alex Steinbach, som i dag er 75 år.
Hvor meget betyder kameraerne for dig?
”De er ligesom mine børn. Jeg har været professionel fotograf, og så har jeg samlet på kameraer i min fritid. Jeg har ikke haft andre fritidsinteresser end at samle på kameraer,” siger han.
Mange godbidder på lager
Lige nu står hele molevitten pakket ned på et lager på Vestsjælland. Det fylder i alt 40 kubikmeter – svarende til to store flyttebiler.
”Det er utroligt, at det fylder så meget, men jeg har jo også samlet i mange år,” siger han.
Alex Steinbach begyndte at opbygge sin samling i begyndelsen af 1960’erne, da han var i lære som fotograf i København. Han fandt apparaterne hos for eksempel marskandisere, som ikke kunne se værdien af det gamle udstyr.
”Ingen var interesseret i de kameraer,” siger han.
Men der var mange godbidder iblandt. For eksempel gamle stereo-kameraer, fine apparater i mahognitræ og det første Hasselblad fra 1947. Apparater med hver sin historie.
”Jeg kan fortælle i timevis om, hvordan jeg har fået fat i de forskellige kameraer,” siger han.
I dag er verden digital. Er der nogen, der gider se de gamle kameraer?
”Ork, ja. Ligesom LP-plader er dukket op igen, er der efterspørgsel på analoge kameraer, især Hasselblad, Rollei og Leica. Det er ligesom med tøj – på et tidspunkt vender bøtten, og så er der noget, som kommer på mode igen. Lige nu er der en trend, hvor en del fotografer er begyndt at tage billeder med film igen,” fortæller Alex Steinbach.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.