
Fotograf Martin Lehmann har fulgt Lars Løkke Rasmussen i et halvt år. Her ét af hans billeder taget bag scenerne i statsministerens liv. Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Et langsomt, langsomt stykke arbejde.
Sådan beskriver Politiken-fotograf Martin Lehmann, hvordan han som fotograf har grebet det an at følge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et halvt år. I alt har han brugt 25 dage sammen med statsministeren.
“Det, der er fedt ved det her projekt, er langsommeligheden,” siger Martin Lehmann om historien, der udgør en stor fotoreportage, som Politiken har bragt i anledningen af valgkampen. Fotograf Mads Nissen har lavet en lignende reportage med Mette Frederiksen (S), som han har fulgt igennem to år.
“Jeg har ikke haft deadlines, jeg har ikke skullet sende billeder ind eller lave video-snaser undervejs. Vi er helt nede i det basale: En journalistisk medarbejder tager ud og laver gedigent reportagearbejde. Og så venter og venter og venter vi på at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det er essensen i vores fag,” siger Martin Lehmann.
Kun øjne, ingen ører
Martin Lehmann fortæller, at der, inden han fik lov til at følge Lars Løkke Rasmussen, har været flere møder med statsministerens folk for at aftale præmisserne for reportagen.
Her er det blandt andet blevet gjort klart for Martin Lehmann, at han godt kunne fotografere på lukkede møder – men han havde kun øjne med derinde, ikke ører, som det også fremgår af artiklen.
“Det grænser til at være embedded med statsministeren. Jeg er gæst i et lukket rum, men det har også stået meget tydeligt i panden og nakken på mig, at jeg er fra den frie og uafhængige presse, og det har været meget vigtigt,” siger Martin Lehmann.
“Det kan godt være, vi er kommet ind i et lukket rum. Tak for det. Men mine metoder for at fotografere forbliver, som de er, og så har de kunnet acceptere det eller ej,” siger Martin Lehmann.
Den forbudte cigaret
Det er også blevet sagt til Politiken, at statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke ønsker at blive fotograferet, mens han ryger. Det fremgår også af reportagen, hvor Politiken skriver:
“Løkke ryger ikke, når der er fotografer til stede. Eller også gør han – og så fotograferer fotograferne det ikke. Det er et ønske, som statsministeren har. Og som i vid udstrækning imødekommes. Også af Martin Lehmann.”
Fotograferet det har Martin Lehmann dog gjort, og et billede, hvor Lars Løkke ryger, er også bragt i fotoreportagen.
“Jeg synes faktisk, det ville være utroværdigt at følge Lars Løkke over et halvt år og så ikke kunne bringe mindst ét billede, hvor han ryger,” siger Martin Lehmann.
Han afviser, at det betyder, at Politiken har brudt en aftale med Lars Løkke Rasmussen.
“Der er ikke nogen aftaler, der er brudt. Lars Løkke er super skarp, og han ved godt, hvad mit arbejde handler om,” siger Martin Lehmann.
“De har fortalt, hvad statsministeren ønsker i forhold til billeder af rygning. Der har jeg sagt, cool, jeg hører, hvad I siger, men jeg har også sagt, at pressens minister godt ved, at jeg repræsenterer den frie, uafhængige presse, så et billede, hvor han ryger, må han leve med,” siger Martin Lehmann.
Særlig rådgiver: “Super fede fotos”
Til Journalisten siger Lars Løkke Rasmussens særlige rådgiver, Jacob Bruun Christensen, at statsministeren og Statsministeriet ikke ønsker at fortælle, hvilke aftaler der er indgået med Politiken.
Han tilføjer dog, at “vi har været meget glade for at have Martin, og vi synes, det er super fede fotos”.
Martin Lehmann er klar over, at statsministeren har en interesse i at komme til at se så godt ud som muligt i en reportage.
“Der er selvfølgelig nogle modstridende interesser, det er interessant. De vil selvfølgelig prøve at ride det til deres fordel,” siger Martin Lehmann.
“Men selve reportagen er blevet oldschool journalistisk fluen på væggen – jeg kan selvfølgelig ikke være en flue, når jeg vejer 80 kilo og er 190 centimeter høj, men jeg danser ikke rundt efter dem,” siger han.
Han fortæller, at han i reportagen har fået lov til at følge Lars Løkke Rasmussen over flere dage, end han havde regnet med. Den adgang har været god – men mest af alt er han tilfreds med, at han har haft fuld ret til at vælge de billeder, han fandt relevante i reportagen.
“Journalistisk troværdighed, der bygger på uafhængighed, er en uvurderlig vare i 2019,” siger han.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
det er en enestående fotoreportage, du har skabt. Det er så opløftende og vigtigt, at trykte medier stadig prioriterer muligheden for at løse den slags opgaver. Det kan umiddelbart virke meget privilegeret i en tid med mange deadlines og platforme, men nej. Jeg kan tydeligt se og mærke, at du har lagt et enormt arbejde og engagement i din billedserie, og det sætter stærke aftryk i både medie, medarbejdere og os læsere. Til lykke med det hele. Det er prægtigt.
Jeg har et ønske om, at der bliver brugt danske udtryk i overskrifter i danske aviser. Udtrykket "embedded" er der da mange, der forstår, men der lever stadig generationer, som ikke har haft engelskundervisning i skolen. Og udtrykket er ikke i dagligdagsbrug (endnu). Så tak til jer, hvis I skriver dansk til læserne.