Det er eksamenstid. Og Journalisten har benyttet anledningen til at føre USA's 45. præsident, Donald Trump, op til det grønne klæde. Vi har bedt USA-ekspert Mette Nøhr Claushøj og kommunikationsrådgiver Michael Ulveman om at give Donald Trump karakter for hans kommunikation inden for syv kategorier.
Se her, hvor han scorer topkarakteren 12 – og hvor han dumper med et brag.
Foto: Privat og Ulveman & Børsting
Mette Nøhr Claushøj er er uddannet journalist, har en master i amerikansk politik og etik og er ekstern lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.
Michael Ulveman er direktør og partner i kommunikationsbureauet Ulveman & Børsting. Han er uddannet journalist, tidligere korrespondent i Washington og har i en årrække rådgivet Anders Fogh Rasmussen.
1. Han behersker sociale medier
METTE NØHR CLAUSHØJ: Donald Trump mestrer at bruge Twitter som ingen anden. Ingen kandidat eller præsident før ham har gjort det så godt. Han bruger Twitter som direkte talerør, hvor han kan komme ud med sin konspirationsteoretiske retorik uden om mediernes filter.
Snowing in Texas and Louisiana, record setting freezing temperatures throughout the country and beyond. Global warming is an expensive hoax!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29. januar 2014
Han tweeter på en måde, der gør, at mange almindelige vælgere har lyst til at følge ham. Men han når ikke ud til hele folket.
Hans svaghed er hans impulsivitet.
Normalt går budskaber fra en præsident gennem flere led, før det kommer ud som en pressemeddelelse eller en udtalelse fra en talsperson. Når Trump får en tanke, tweeter han det med det samme. Jeg mener ikke, at det er en overdrivelse at kalde det skræmmende, at han impulsivt sender ting ud, som han ikke har talt med nogen om.
Når han er upassende over for Angela Merkel eller andre rationelle demokratiske politikere, er skaden mindre.
Despite what you have heard from the FAKE NEWS, I had a GREAT meeting with German Chancellor Angela Merkel. Nevertheless, Germany owes…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 18. marts 2017
De tager det jo ikke alvorligt. Men hvis det sker over for en irrationel aktør, for eksempel Nordkorea, kan det blive et problem.
Karakter 10
MICHAEL ULVEMAN: Jeg anerkender, at Trump alene mand fra sin mobiltelefon via Twitter har erobret den politiske dagsorden, vundet valget og jævnligt chokerer verden. Det er aldrig set før, og det må naturligvis indbringe et 12-tal. Om man så bryder sig om det, man hører, er en helt anden sag.
Karakter 12
2. Han taler i et forståeligt sprog
METTE NØHR CLAUSHØJ: Professionelle iagttagere siger, at han er utroværdig, fordi han lyver hele tiden. De kan ikke forstå, at mange af hans vælgere fortsat tror på ham. Hans sprog er upoleret, og det forveksler nogle med, at han er autentisk. Han taler lige ud af posen, men han har endnu ikke vist en evne til at optræde som landsfader. Han mangler simpelthen værdighed i sin måde at tale på.
Da han som præsidentkandidat var grov i munden, forudså mange, at han ville dæmpe sig, hvis han blev valgt.
Huffington Post is just upset that I said its purchase by AOL has been a disaster and that Arianna Huffington is ugly both inside and out!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 20. april 2014
Men det er ikke sket.
Karakter 7
MICHAEL ULVEMAN: Problemet med Trump er, at hans sprog er så primitivt, at det åbner flere spørgsmål, end det besvarer. Så selv om det er let at forstå, bliver man ikke meget klogere. Derfor er det ikke god kommunikation. Og heller ikke elegant – snarere vulgært.
Karakter 00
3. Han forstår betydningen af fotoseancer
METTE NØHR CLAUSHØJ: Han forstår værdien af photo-opportunities – måske lidt for godt. Men han mangler i udpræget grad fingerspidsfornemmelse, når han iscenesætter dem.
Helt uhørt holdt han pressekonference om sundhedsloven i Det Hvide Hus’ rosenhave, selv om den kun var kommet igennem det første kammer. Få uger senere kaldte han samme lovforslag for ”ondskabsfuldt” og latterliggjorde dermed hele seancen med tilbagevirkende kraft.
Det kan godt være, at hans brug af photo-opportunities appellerer til hans vælgere eller folk, der ikke følger så meget med i politik. For dem viser det måske handlekraft. Man kan sige, at han i de situationer minder mere om en præsident i en actionfilm, en karikatur med tommelen op, end en almindelig amerikansk præsident. Reelt er han jo indtil videre kommet igennem med meget lidt lovgivning.
Karakter 7
MICHAEL ULVEMAN: Jeg har ikke set noget, der imponerede mig – tværtimod. Særligt når man tager præsidentens muligheder for iscenesættelse i betragtning, synes jeg, at mange seancer har været direkte pinlige. For eksempel tabte han Merkels besøg på gulvet ved ikke at give hende hånden i Det Ovale Kontor.
Karakter 02
Foto: Evan Vucci/AP/Polfoto
4. Han tilstræber at svare på de spørgsmål, journalister stiller
METTE NØHR CLAUSHØJ: Han er ikke god til at tale udenom. Og det har skabt store problemer for ham. Hvis han bliver presset af en journalist, er han ikke i stand til at opføre sig som en dreven politiker. Jeg ved ikke, om han ikke lytter til sine kommunikationsfolk. Men når han bliver presset, lader han enten, som om han ikke har hørt spørgsmålet, eller improviserer en holdning i nuet. Da han blev spurgt, om kvinder skal straffes for at vælge en abort, var han tydeligvis helt blank. Tv-værten Chris Matthews fra NBC pressede på for at få et svar, og så sagde han ”Ja, det skal der”.
Det var åbenbart for pinligt for ham ikke at kunne svare, så han besluttede sig for, hvad han mente – lige dér. Det kan blive ufatteligt farligt.
Karakter 10
MICHAEL ULVEMAN: Trump svarer aldrig på substansen, men taler i one-liners, der understreger hans eget politiske budskab og afleder kritiske vinkler. Omvendt taler han nogle gange direkte ud af posen, hvilket godt kan virke befriende for et vælgerkorps, der er trætte af budskaber, som er helstøbt i plastic og det rene tomgangssnak.
Karakter 4
5. Han kommunikerer klart til sit bagland
METTE NØHR CLAUSHØJ: Det er han god til. Uhyggeligt god til. Da han trak USA ud af Paris-klimaaftalen, var det med en kommentar om, at han var valgt til at repræsentere Pittsburgh fremfor Paris. Der ramte han plet over for sine kernevælgere, der enten tilhører eller identificerer sig med alle dem i den tunge produktionsindustri, hvis arbejdspladser er forsvundet gennem de seneste årtier – ikke mindst i Pittsburgh.
Karakter 10
MICHAEL ULVEMAN: Trump er god til at tale til sin kernegruppe af vælgere. Men ikke ret mange andre.
Karakter 10
6. Hele hans organisation kommunikerer samme budskab
METTE NØHR CLAUSHØJ: Her er han klart dumpet. Han har flere gange undermineret sine talspersoner ved at modsige dem.
Hans pressetalsfolk kommer ud med én forklaring, og så siger Trump noget helt andet. Det stiller hans pressefolk i et dårligt lys. Da FBI-chefen James Comey blev fyret, var forklaringen først, at det var på opfordring fra vicejustitsministeren. Siden sagde Trump selv i et tv-interview, at han fyrede James Comey på grund af Rusland-undersøgelsen.
Hvis det er vigtigt, at budskaber stemmer overens i en organisation, dumper de.
Jeg har også bemærket, at pressesekretæren Sean Spicer giver kortere pressemøder og svarer på færre spørgsmål fra pressen.
Jeg tror, Sean Spicer bevidst forsøger at holde sig i uvidenhed, fordi han vil undgå at lyve i presserummet. Jeg tror, han får svært ved at finde et nyt job, men måske Sarah Palin kan bruge ham oppe i Alaska.
Karakter 00
MICHAEL ULVEMAN: Når ikke engang hans talsmand ved, hvad præsidenten tænker, siger eller mener, er det skidt. Hans stab fremstår som det rene ’Muppet Show’.
Karakter 00
7. Han kommunikerer tydeligt, hvem eller hvad der står i vejen for hans politiske projekt
METTE NØHR CLAUSHØJ: Han er god til at tegne et skræmmebillede af modstanderne som den onde elite. Men han er ikke god til at tale om den reelle modstand. Ligesom klassiske folkeforførere skaber han sammenhold ved at præsentere for eksempel pressen som en fælles fjende. Pressen har altid været udskældt af amerikanske politikere. Men det er vanvittigt, hvor krigerisk Trump er.
Han er god til at udpege sine fjender, men det bliver svært at holde den retorik kørende i flere år, hvor han selv er ved magten. Det ville nok virke bedre, hvis han var enerådende diktator fremfor præsident i et demokrati.
Karakter 10
MICHAEL ULVEMAN: Verden er efterhånden klar over, at Trump ikke bryder sig om eliten og fake media. Jeg tror ikke, den kommunikation holder i fire år, men man må give ham, at budskabet er trængt igennem.
Karakter 12.
Karaktererne er uddelt efter Undervisningsministeriets 7-trinsskala.
Michael Ulveman har svaret per mail.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Den 9. november sidste år skrev Mette Nøhr Claushøj på sin Facebook om Trump : "From hope and change to doom and gloom". Samtidig er det også værd at bemærke, at hun i 2008 arbejdede frivilligt for Obamas kampagne.
Hvordan kan man fra Journalistens side tage Mette Nøhr Claushøjs udtalelser om Trump seriøst, når hun i forbindelse med hans valg mente, at verden var "doomed" alene på grund af hans valgsejr over Claushøjs foretrukne kandidat Clinton??