Hver tredje nye spindoktor har journalistbaggrund

Jobbet som spindoktor har ændret sig fra primært at handle om presserådgivning til i højere grad også at bestå af politisk rådgivning. Men journalister er fortsat i høj kurs, når ministre skal finde sig en spindoktor. Mere end hver tredje spindoktor i Løkkes nye regering har journalistbaggrund

Journalister er fortsat attraktive, når en ny minister skal udpege sin særlige rådgiver, den såkaldte spindoktor.

Mere end hver tredje af Løkke-regeringens nye spindoktorer har således en uddannelse som journalist i bagagen, viser Journalistens optælling. Hos Thorning-regeringen var det kun lidt under hver fjerde.   

Udviklingen har dog bevæget sig i retning af færre journalister i spindoktorkorpset på Christiansborg. Det var Fogh-regeringen, som i 2001 for alvor satte spindoktoriet i system, så stort set alle ministre fik sig en særlig rådgiver. 

I begyndelsen af nullerne havde halvdelen af spindoktorerne en baggrund som journalist. En stor del af dem blev tilmed rekrutteret direkte fra mediernes Christiansborg-redaktioner. 

Forskellige rådgiverroller

I dag er der flere djøfere med en uddannelse i især statskundskab. Og de journalister, som bliver hyret som spindoktorer, kommer typisk ikke direkte fra et job i medierne, men fra et kommunikationsjob i enten partiet eller en anden organisation. I det nye felt er kun en hentet direkte fra pressen.

Rollen som spindoktor har ændret sig fra primært at handle om presserådgivning til i højere grad også at bestå af politisk rådgivning. Det var en af konklusionerne i den seneste betænkning om spindoktorer fra 2013.

»Da man begyndte at ansætte spindoktorer, var der en opfattelse af, at man bedre kunne styre medierne, hvis man ansatte nogle, der kendte de politiske journalister rigtig godt. Men med den hastige medieudvikling med 24 timers nyhedskanaler og netmedier med deadline døgnet rundt er alle i dag enige om, at det er umuligt at styre medierne, hvis det da nogensinde har været muligt,« siger Morten Høyer, der har en djøf-uddannelse i offentlig administration og var spindoktor for socialdemokraten Karen Hækkerup i tre år.

Færre journalister i spindoktorkorpset

Men udviklingen har altså ikke gjort spindoktorjobbet til helt lukket land for journalister. 

»Det afgørende er ikke uddannelsesbaggrunden, men personlige kompetencer og faglige evner. Det er meget individuelt. Man kan godt være stærk analytisk, selv om man bare er journalist, og man er ikke nødvendigvis umulig til at kommunikere, fordi man er djøfer,« siger Morten Langager. 

Han var en af de Christiansborg-journalister, der i 2001 blev hyret som spindoktor og fungerede som sådan i ni år for de Konservatives Lene Espersen i tre forskellige ministerier.

»Man kan rådgive mere neutralt, når man ikke er en form for partisoldat, der måske har sværere ved at sætte sig i modstandernes sted.«
Morten Langager, tidligere spindoktor for Lene Espersen

I de seneste 10 år har ministerierne desuden oprettet selvstændige presseenheder, hvilket har skubbet på udviklingen mod færre journalister i spindoktorkorpset.  

»Ministerierne har oprustet kraftigt på pressefronten, så ministrene i dag på forhånd er dækket meget godt af på den front. Så kan ministeren i stedet se på, hvad der er brug for af strategisk og politisk rådgivning, når de skal ansætte en spindoktor,« siger Morten Høyer.

Generel oprustning af pressearbejdet

Det er Morten Langager enig i. Han peger på, at da Fogh-regeringen begyndte, var der ikke noget TV 2 News, og netaviserne fyldte nærmest intet dengang.

»Da jeg begyndte i Justitsministeriet, sad jeg helt alene med pressearbejdet. Sidenhen har ministerierne været nødt til at opruste med egne pressemedarbejdere og pressechefer som følge af et kraftigt øget mediepres,« siger Morten Langager. 

Morten Høyer peger på, at det er individuelt, hvilken rådgivertype den enkelte minister har behov for.

»Nogle ministre er selv meget stærke på strategi, men er måske lidt introverte og har brug for en særlig rådgiver, som er dygtig til at få placeret ministeren i medierne. Karen Hækkerup er derimod meget stærk på kommunikation. Derfor valgte hun nok at have en som mig, der ikke havde medieerfaring, men som til gengæld var stærk til politikudvikling og samarbejdet med embedsmændene,« siger Morten Høyer.  

Han kom selv ind som spindoktor på Thornings ministerhold fra et job i Socialdemokraternes analyse- og informationsafdeling på Christiansborg.

»Det var til tider svært, især i begyndelsen. Der er mange indforståede logikker i journalistverdenen, som jeg ikke forstod og til dels stadig ikke gør. Hvornår forventer en journalist faktisk at få ministeren i røret, og hvornår er en journalist tilfreds med blot at få et skriftligt svar, så de kan få deres historie færdig og komme ud ad døren? Det var svært at gennemskue, hvor meget krudt man skulle bruge på de enkelte henvendelser,« siger Morten Høyer.

»Man risikerer at misse både positive og negative historier i ministeriet, hvis man ikke forstår embedsmændenes sprog.«
Morten Høyer, tidligere spindoktor for Karen Hækkerup

Derimod ser han det som en fordel for spindoktorer med en djøf-uddannelse, at de som udgangspunkt bedre kan tale og forstå embedsmændenes sprog.

»Man risikerer at misse både positive og negative historier i ministeriet, hvis man ikke forstår embedsmændenes sprog. De kan have en tendens til at pakke tingene ind og underdrive lidt. Dermed kan et notat se tilforladeligt ud, men i virkeligheden gemmer der sig en stinker-sag bag den,« siger Morten Høyer.  

De fleste er partisoldater

Morten Langager blev hentet ind som spindoktor direkte fra Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion, hvor han havde været ansat i tre år. Med den bagage er man ifølge ham også klædt på til at yde politisk rådgivning.

»Jeg kendte de forskellige partier, politikere og deres holdninger ganske godt. Så jeg følte mig godt klædt på til også at give politisk rådgivning, selv om jeg ikke kendte de interne diskussioner i partiet indefra,« siger Morten Langager. 

Over årenes løb er der blevet langt færre spindoktorer, der som Morten Langager ikke på forhånd havde nogen tilknytning til det parti, han skulle være rådgiver for.  

Thorning-regeringens ministre hentede primært partisoldater ind som spindoktorer efter valget i 2011. Og den sti er den nye Venstre-regering bevæget sig endnu længere ud ad. 

Kun to af den nye regerings spindoktorer har ikke en fortid som aktiv eller ansat i Venstre. Det drejer sig om den tidligere TV 2-journalist Rikke Lyngdal, der de seneste ni år har haft sit eget kommunikationsbureau og er ny spindoktor for transportminister Hans Christian-Schmidt.    

Kun en kommer direkte fra pressen

Den anden er Politikens uddannelsesreporter Marie Hjortdal, der har en fortid på avisens Christiansborg-redaktion, og som er ny spindoktor for uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen. Hun er i øvrigt den eneste af de nye spindoktorer, som kommer direkte fra pressen.

Morten Langager ser både fordele og ulemper i udviklingen med næsten udelukkende at rekruttere spindoktorer internt fra partiet.

»De spindoktorer, som har en baggrund i partiet, har selvfølgelig et større netværk i partiet og har fået partiets politik ind med modermælken. Men de kan have en tendens til at være for enige med ministeren og ikke agere djævelens advokat og stille de vanskelige spørgsmål. Man kan rådgive mere neutralt, når man ikke er en form for partisoldat, der måske har sværere ved at sætte sig i modstandernes sted,« siger Morten Langager. 

Morten Høyer der kom fra Socialdemokraternes eget partiapparat, ser det der-imod kun som en fordel at kende partiet indefra. 

»Det er ubetinget en fordel at kende partiets politik indefra, fordi kampen i en regering står internt. Vi skulle forsøge at sætte os ind i, hvordan finansministeren tænker, og hvordan vi kunne overbevise ham om vores forslag og idéer,« siger Morten Høyer. 

––

Fem typer rådgivere:
Betænkning fra Udvalget om særlige rådgivere fra 2013 udnævnte fem funktioner, som en særlig rådgiver kan have.
1. Støttepædagog: Ministeren rekrutterer en person, som ministeren kender og føler sig tryg ved, og som ministeren har et særligt loyalitets- og tillidsforhold til.
2. Kloge Aage: En sparringspartner med særlig viden, som embedsværket ikke har. Rådgiveren kan hjælpe med at fastholde ministeren på dennes politiske projekt i en travl hverdag.
3. Forbindelsesofficer: En rådgiver med særligt kendskab til ministerens politiske bagland, herunder til folketingsgruppen og partiet. Vedkommende kan fungere som forbindelsesled til baglandet.


4. Spindoktor: Den klassiske funktion, hvor rådgiveren bistår med pressehåndtering og strategisk kommunikation. 


5. Netværksfunktion: En rådgiver, der plejer ministerens kontakter til interesseorganisationer, andre ministerier og deres særlige rådgivere samt ministerens partimæssige bagland.

––

Her er de 15 udpegede rådgivere

Jacob Bruun: Særlig rådgiver for statsminister Lars Løkke Rasmussen. Kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet. Kommer fra et job som Leder af Venstres Center for Kommunikation og Politik. Har siden han blev færdiguddannet for 10 år siden haft forskellige jobs hos Venstre på Christiansborg.  

Søren Møller Andersen: Særlig rådgiver for finansminister Claus Hjort Frederiksen. Det var han også under den gamle VK-regering. Uddannet journalist med praktiktid i Venstres Pressetjeneste. Kommer fra et job som kommunikationschef i Danske Advokater. Har tidligere arbejdet gennem mange år for Venstre på Christiansborg. 

Christopher Arzrouni: Den ene af to særlige rådgivere for udenrigsminister Kristian Jensen. Kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet. En af landets mest kendte og hårdtslående liberale debattører. Kommer fra et job som debatredaktør hos Børsen. Var fra 2005 til 2010 spindoktor for Eva Kjer Hansen (V).   

Peter Høyer: Den ene af to særlige rådgivere for udenrigsminister Kristian Jensen. Var også dennes spindoktor i Skatteministeriet i nullerne. Er både uddannet journalist og tidligere HD i Udenrigshandel. Kommer fra et job som pressechef i det ellers radikalt ledede Uddannelses- og Forskningsministerium.

Mark Thorsen: Særlig rådgiver for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet. Har arbejdet for Venstre siden studietiden. Var også Inger Støjbergs spindoktor i Beskæftigelsesministeriet fra 2009 til 2011. Har lige siden været hendes personlige rådgiver. 

Martin Ruby: Særlig rådgiver for justitsminister Søren Pind. Var også dennes spindoktor fra 2010 til 2011. Før det var han i otte år souschef i Venstres politisk-økonomiske sekretariat på Christiansborg. Kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet. Kommer fra et job som Public Affairs chef hos Google i Danmark og Norge. 

Marie Hjortdal: Særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen. Kommer fra et job som uddannelsesreporter på Politiken. Den eneste nye spindoktor, som er hentet direkte fra pressen. Uddannet journalist i 2005 og har siden arbejdet på Politiken. Var politisk reporter på Christiansborg fra 2009 til 2012.

Frank Serup Laybourn: Særlig rådgiver for erhvervs-og vækstminister Troels Lund Poulsen. Har en bachelor i økonomi og kommer fra et job som markedsføringsdirektør i medicinalfirmet GlaxoSmithKline. Var politisk konsulent for Venstres folketingsgruppe fra 2000 til 2006. Er gift med Løkkes eks-spindoktor Søs Marie Serup.

Rikke Lyngdal: Særlig rådgiver for transportminister Hans Christian Schmidt. Uddannet journalist i 2003 og derefter reporter på TV 2 Øst. Er én af kun to nye rådgivere, som ikke har en fortid som ansat i partiet. Kommunikationskonsulent hos Jøp, Ove & Myrthu 2005-2006. Har siden da haft sit eget kommunikationsbureau.

Anders Jacobsen: Særlig rådgiver for børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby. Er kun 28 år og kommer fra et job som politisk assistent for hende, hvilket han har været lige siden begyndelsen af studietiden på Copenhagen Business School. Herfra blev han i 2011 kandidat i Business Administration og Kommunikation.

Jens Kloppenborg-Skrumsager: Særlig rådgiver for beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen. Uddannet journalist med fortid som reporter på ’TV Avisen’ og debatvært på P1. Var byrådsmedlem for Venstre i Aarhus i 90’erne og pressechef for Søren Pind (V), da han var bygge- og teknikborgmester i København i nullerne. Kommer fra et job som direktør i mediebureauet Retriever. 

Alexandra Lichtenstein Kaarsen: Særlig rådgiver for sundheds- og ældreminister Sophie Løhde. Uddannet journalist i 2007 med praktik på Berlingske. Arbejdede derefter en kort periode hos Metroxpress. Men siden foråret 2008 har hun arbejdet i Venstres Pressetjeneste og partiets Center for Politik og Kommunikation. Siden 2010 som souschef. 

Morten Flindt: Særlig rådgiver for miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Var også hendes politiske konsulent i Folketinget fra 2010 til 2013. Er cand.mag. i historie og retorik fra Københavns Universitet fra 2010. Kommer fra et job som politisk chef i tobaksfirmaet House of Prince. Har sideløbende også været redaktør for den liberale netavis Vox Liberalis.

Thomas Le Dous: Særlig rådgiver for skatteminister Karsten Lauritzen. De to kender hinanden fra tiden i Venstres Ungdom, hvor Le Dous var intern revisor i 16 år. Han er bachelor i statskundskab fra Aarhus Universitet i 2007 og har de seneste seks år arbejdet som konsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd. Ved de seneste tre valg har han tillige været kampagneleder for Karsten Lauritzen.  

Andreas Thyrring: Særlig rådgiver for energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Kandidat i statskundskab, Københavns Universitet. Har blandt andet arbejdet som politisk konsulent i Venstres Center for Kommunikation og Politik.
 

[[nid:34294]]

Denne artikel optræder også i det trykte Journalisten. Efter deadline har forsvarsminister Carl Holst udnævnt Christian Ingemann Nielsen til særlig rådgiver.
Da Christian Ingemann Nielsen er uddannet journalist og tidligere presserådgiver  – for direktionen i Region Syddanmark – bekræfter udnævnelsen den tendens, der peges på i artiklen: Journalistuddannede har stadig en relativt høj repræsentativitet i gruppen af særlige rådgivere, men de hyres kun sjældent direkte fra pressen.

 

0 Kommentarer